(advertenties)
(advertentie)

De ongeneeslijk zieke Johan Gruyters uit Den Bosch leefde een jaar lang in angst omdat huisuitzetting dreigde. Woningcorporatie Zayaz wilde hem er namelijk uit hebben omdat hij thuis cannabis kweekte. Echter is mediwiet voor Gruyters een kwestie van leven en dood en daar had de kantonrechter gelukkig begrip voor. Geen huisuitzetting dus en dat is fantastisch nieuws.

Dolblij is Johan Gruyters (45) met het vonnis van de rechter dat hij niet zijn huis wordt uitgezet. Daar ging wel een jaar vol spanning aan vooraf waarin Gruyters nauwelijks sliep. Er waren zelfs bezoeken aan de psychiater en kalmerende middelen nodig om hem er doorheen te slepen. Maar afgelopen week was daar eigenlijk het verlossende woord. De rechter oordeelde dat “de ene wietkweker de andere niet is”, en daarom mag Gruyters in zijn huis blijven.

Johan Gruijters [Foto: Facebook]

Ongeneeslijk ziek

Johan Gruyters kweekte namelijk niet om aan coffeeshops te leveren, of om er rijk van te worden. Hij kweekte wiet omdat hij al 25 jaar ongeneeslijk ziek is.

Op zijn twintigste nam het leven een gruwelijke wending toen Gruyters de diagnose aids kreeg. Alles kwam tot stilstand. Zoals een mooie carrière als model, dj en kunstenaar, maar ook zijn sociale leven. Want na de diagnose liepen een hoop mensen van hem weg.

Om te overleven werd Gruyters afhankelijk van aidsremmers. Een kat-en-muisspel begon, want eens in de zoveel tijd werd hij resistent voor een remmer en moest hij hals over kop overstappen op andere medicijnen. Niet zelden balanceerde hij daardoor op het randje van de dood.

En dan zijn er nog de bijwerkingen van die medicijnen: misselijkheid, pijn en oververmoeidheid. Om die bijwerkingen te verzachten ging Gruyters mediwiet gebruiken. En wat doe je als je veel mediwiet van hoge kwaliteit nodig hebt? Dan ga je dat zelf kweken.

Een beslissing die hem bijna het dak boven zijn hoofd kostte.

Misselijkheid

Het is één van de veelgeprezen eigenschappen van cannabis voor HIV/AIDS-patiënten en mensen met kanker die chemo gebruiken: het verminderen van de misselijkheid.

En dat is essentieel. Want als misselijkheid ervoor zorgt dat je de medicijnen die je moet slikken weer uitkotst, ga je dood. Bovendien zal het lichaam snel verzwakken als het geen eten kan binnen houden. En hoe beter je conditie is, hoe groter je overlevingskans.

Ook zorgt cannabis ervoor dat eetlust verbetert waardoor je trek hebt. Hierdoor kan je het lichaam van goede voedingsstoffen voorzien die je ook nog eens binnen kan houden. En je slaapt beter en hebt minder pijn zodat je uitrust.

Kortom, voor sommige patiënten kan wiet het verschil maken tussen leven en dood. En dat geldt ook voor Gruyters. Maar als je van een uitkering leeft en dat niet voldoende is om het te kopen, dan is er nog maar één uitweg. Zelf medicinale cannabis kweken.

Rechter heeft begrip

Johan Gruyters kweekte thuis mediwiet onder een ledlamp. Gelukkig wordt hij niet uit huis gezet.

Dat is precies wat Johan Gruyters deed, in een poging om te overleven. Zijn onderbuurman zag  daar echter het nut niet van in, en deed een melding bij de politie. Die ging langs en trof zeventien levende wietplanten aan en één overleden plant. Ook vonden ze nog 50 gram gedroogde cannabis.

Vervolgens kwam Gruyters in een molen terecht waarbij hij pijnlijk werd bestempeld als een misdadiger.

“De woningcorporatie sprak van brandgevaar, overlast voor de buren en dat ik hier liep te dealen. Ik voelde me weggezet als een crimineel”, verklaart hij tegen Brabants Dagblad. Gruyters begrijpt niet hoe ze daar bij kwamen. “Ik ben geen verkeerde jongen. Heb geen strafblad, geen drugs- of alcoholproblemen. Ik heb nooit stroom afgetapt, maar de rekening van de zuinige ledlampen keurig betaald. De energiemaatschappij heeft het gecontroleerd. Ik krijg nog geld terug.”

Gelukkig kon Gruyters rekenen op de sympathie van de kantonrechter uit Den Bosch. Die oordeelde dat de ene wietkweker de andere niet is. In dit geval zag de rechter ook wel in dat Gruyters zijn lot niet zelf heeft gekozen en dat hij de wiet puur en alleen voor zichzelf kweekte. Ook snapte ze dat de gedoogde 5 planten niet genoeg zijn als je het hele jaar door afhankelijk bent van cannabis. De rechtbank vond het dus maatschappelijk onaanvaardbaar dat een ernstig zieke man op straat zou belanden voor een relatief lichte overtreding.

Kweekvergunning

Gruyters had niet verwacht dat dit de uitkomst zou zijn. Hij ging uit van het ergste en had het leven niet meer zien zitten als hij uit zijn huis was gezet. Gelukkig liep het anders. En dat is mogelijk ook te danken aan de buren die hem wél een warm hart toedragen.

Een aantal buren hebben namelijk met briefjes aan de rechter laten weten dat er van overlast helemaal geen sprake was. Zij vonden het bovendien belachelijk dat hun buurman uit huis zou worden gezet. “De bovenbuurvrouw is zelfs mee naar de rechtszitting gegaan”, vertelt hij aan de krant.

Gruyters is er dankbaar voor. Evenals voor alle extra jaren die hij heeft gekregen dankzij de medicatie én cannabis.

De volgende stap is hopen op een vergunning om zijn plantjes te mogen kweken. Of op bijzondere bijstand van de gemeente om mediwiet te kunnen kopen. “Het enige wat ik wil is een draaglijk leven. Voor zolang het nog duurt. Meer niet.”

[Openingsbeeld: Shutterstock/sebra]