Volgens een rapport van Zorginstituut Nederland, in opdracht van het ministerie van Medische Zorg, is er te weinig bewijs van de werking van mediwiet om het weer te laten vergoeden door zorgverzekeraars. Echter adviseren zij de minister te overwegen de kosten voor dit niet-vergoede medicijn te verlagen, voor de ruim 1800 patiënten die er gebruik van maken.
Mediwiet Nederland
Nederland heeft één van de oudste medicinale cannabis-programma’s ter wereld, waarbij patiënten via hun arts een doktersrecept kunnen krijgen voor wiet uit de apotheek. Hiervoor komen patiënten in aanmerking met onder meer chronische pijn, MS en die chemotherapie tegen kanker ondergaan. Echter wordt deze cannabis, een officieel medicijn voor deze mensen, sinds kort niet meer vergoed door zorgverzekeraars.
Apothekers-wiet is altijd van Bedrocan. Veel patiënten geven overigens aan dat de apothekerscannabis niet toereikend is om hun aandoeningen te behandelen.
Sommige patiënten moeten daarom erg diep in de buidel tasten om hun medicijn aan te schaffen. Dit zijn bedragen die kunnen oplopen tot wel tweeduizend euro per jaar, meldt het Zorginstituut Nederland in een rapport geadresseerd aan de Nederlandse minister voor Medische Zorg en Sport.
Het rapport werd opgesteld in opdracht van het ministerie, met het doel te kijken of het toch mogelijk is medicinale cannabis-producten in het basispakket van zorgverzekeraars te laten opnemen.
Geen vergoeding
Zoals op diverse platformen, waaronder onze zustersite CNNBS, al eerder werd gepubliceerd zit de vergoeding voor mediwiet er voorlopig niet in voor Nederlandse patiënten. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, gekeken naar andere landen over de hele wereld die hun mediwiet-programma later implementeerden maar inmiddels ver op Nederland vooruit lopen. Deze landen en hun regels omtrent mediwiet bracht het Zorginstituut in kaart in het rapport.
Een kleine greep uit het overzicht dat het Zorginstituut samenstelde over medicinale cannabis (vergoeding) wereldwijd. [Afbeelding: Rapport Zorginstituut Nederland]
Hun vernieuwde beoordeling is gebaseerd op de lage kwaliteit van het beschikbare onderzoek en het feit dat het moeilijk is de effectiviteit van gestandaardiseerde cannabisproducten te analyseren uit onderzoeken op andere producten – waaronder plantaardige, maar óók synthetische cannabinoïden. Immers zijn er nog geen onderzoeken gepubliceerd met de producten (wiettoppen en cannabisextracten) van staatskweker Bedrocan. Het Zorginstituut roept daarom ook op tot meer onderzoek met deze in Nederland beschikbare mediwiet-producten.
Kosten mediwiet omlaag?
Momenteel betalen de 1800 patiënten die hun mediwiet bij de apotheek betrekken zo’n negen euro per gram, twee euro lager dan de gemiddeld ‘koffieshop’-prijs, schrijft het Zorginstituut. Hoewel er van vergoeding voorlopig nog even geen sprake is, wordt wel geopperd dat de huidige prijs van cannabis-producten in de apotheek mogelijk omlaag kan:
Vergoed wordt het voorlopig niet, maar wellicht gaan de kosten voor apothekerswiet binnenkort wel omlaag. [Openingsfoto: shutterstock/Jan Mika]
‘Nu is het nog zo, dat sommige zorgverzekeraars de cannabispreparaten vergoeden in hun aanvullende pakketten. Een geactualiseerd , formeel negatief oordeel zou ertoe kunnen leiden dat verzekeraars deze mogelijkheid niet meer aanbieden.
Ideaal is de huidige situatie niet. Verzekeraars neigen ertoe om minder coulante afwegingen te maken bij aanvragen. Dat betekent dat patiënten die zich afhankelijk achten van medicinale cannabis, aangewezen blijven op financiering uit eigen portemonnee. Mogelijk kan de minister overwegen om de prijs van de legale wijze van produceren en verkopen via het BMC zodanig aan te passen dat het kostenbeslag voor de patiënt doenlijk blijft.’
Dit advies wordt gehonoreerd door de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, die laat onderzoeken of het mogelijk is de prijs van de ‘staatswiet’ te verlagen, meldt de Telegraaf vrijdagochtend. Het volledige rapport van Zorginstituut Nederland lees je hier terug.
[Openingsfoto: shutterstock/Ben Schonewille]