(advertenties)
(advertentie)

Uit Iers onderzoek blijkt dat mensen met MS, diabetes of ruggengraatletsel baat kunnen hebben bij het gebruik van cannabis om zenuwpijn te behandelen.

Dit Iers onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van een evaluatie van het huidige Medicinal Cannabis Access Program (MCAP) in Ierland. De studie vond beperkt bewijs ter ondersteuning van het voorschrijven van het medicijn bij angst of pijn.

Het rapport van de Health Research Board stelt dat er “geen sluitend bewijs” was ter ondersteuning van de werkzaamheid van voorgeschreven medicinale cannabis voor de pijn of angst van mensen die lijden aan kanker, reumatische aandoeningen en fibromyalgie.

Overzicht medische reviews m.b.t. medicinale cannabis

De Health Research Board heeft een overzicht gepubliceerd van 47 verschillende medische reviews over de werkzaamheid en veiligheid van medicinale cannabis voor verschillende gezondheidsproblemen. Het onderzoeksorgaan kreeg van het Ierse ministerie van Volksgezondheid de opdracht om deze beoordeling uit te voeren. Dit ministerie beoordeelt de MCAP.

Het programma, dat in 2019 tot wet werd ondertekend, staat artsen toe cannabis voor te schrijven aan patiënten die aan specifieke aandoeningen lijden. Dit is mogelijk als traditionele behandelingen niet werken. De gedekte aandoeningen omvatten spasticiteit geassocieerd met multiple sclerose, misselijkheid en braken bij mensen die chemotherapie ondergaan en ernstige vormen van epilepsie.

‘Aanzienlijk voordeel bij neuropathische pijn’

Het rapport “vond bewijs ter ondersteuning van het gebruik van voorgeschreven medicinale cannabis voor bepaalde aandoeningen waarvoor het momenteel in Ierland is goedgekeurd, zoals misselijkheid en braken bij kanker en spasticiteit bij multiple sclerose”.

Ierse onderzoekers bekeken tientallen wetenschappelijke studies en concluderen dat er nog te weinig bewijs is voor de werking van wiet bij pijnbestrijding. Wel “goedgekeurd” door de Ieren: MS, diabetes en neuropathische pijn door ruggengraatletsel

Met stelt dat er bewijs is dat cannabis “een aanzienlijk voordeel” kan bieden bij neuropathische of zenuwpijn. Deze kan bij aandoeningen zoals multiple sclerose, diabetes of ruggengraatletsel optreden. Ze plaatsen echter een kanttekening.

“Voor de meeste andere aandoeningen, waaronder angst en pijn bij aandoeningen als kanker, reumatische aandoeningen en fibromyalgie, is er geen sluitend bewijs dat de werkzaamheid van voorgeschreven medicinale cannabis bevestigt”, vermeldt het rapport.

Ook naar bijwerkingen gekeken

In hetzelfde recente rapport is ook de veiligheid van medicinale cannabis onderzocht. Volgens de studie komen ernstige bijwerkingen niet vaak voor, maar er zijn aanwijzingen dat patiënten wel bijwerkingen kunnen ervaren.

“Er werd echter gemengd bewijs gevonden over de waarschijnlijkheid van andere bijwerkingen, zoals slaperigheid, misselijkheid en eventuele bijwerkingen van psychiatrische stoornissen”, aldus het rapport.

Dr. Kathryn Lambe, hoofdauteur van de studie, zegt: “Uit ons onderzoek blijkt dat er enig bewijs is dat het gebruik van voorgeschreven medicinale cannabis ondersteunt bij aandoeningen zoals misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie, spasticiteit bij multiple sclerose en het beheersen van neuropathische pijn. Voor de meeste andere uitkomsten zijn de bevindingen echter op z’n best inconsistent.”

Ze vervolgt: “Deze evaluatie zal helpen bij het informeren van de besluitvorming met betrekking tot toekomstig beleid over het gebruik van voorgeschreven medicinale cannabis. Dit gebeurt samen met de input van patiëntengroepen, artsen en serviceplanners.”

LEES OP MEDIWIETSITE OOK:

https://www.mediwietsite.nl/dossies-cannabis-cannabinoiden-en-kanker-dit-is-wat-de-wetenschap-ervan-vindt/

https://www.mediwietsite.nl/de-wetenschap-over-medicinale-cannabis-bij-de-behandeling-van-fibromyalgie/

[beeld: Shutterstock]