(advertenties)
(advertentie)
Psoriasis is een vervelende ziekte die zich uit op de huid. Hoewel het er sterk op lijkt dat het een huidziekte is vindt het gek genoeg z’n oorzaak in het immuunsysteem. Het goede nieuws daarvan is dat je daardoor psoriasis kunt behandelen met cannabis! Receptoren uit ons lichaamseigen cannabinoïdensysteem reageren op werkzame stoffen uit de wietplant. Door je huid in te smeren met een wietzalf verminder je de symptomen zoals jeuk en herstel je de balans in je huid.

Psoriasis

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen psoriasis. Hoewel het zichtbaar tot uiting komt op de huid, is psoriasis geen huidprobleem maar een auto-immuunziekte. De chronische aandoening kenmerkt zich door dikke rode schilferende plekken op de huid die worden veroorzaakt door een versnelde deling en verminderde rijping van bepaalde cellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal rijpen is het afschilferen ervan verstoord.

De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, zwelling, pijn of een oncomfortabel gevoel op de aangetaste plek. Hoewel per persoon de gevolgen van de aandoening verschillen, hebben de meeste patiënten last van jeuk (pruritus), een brandend gevoel of pijn en een droge en kapotte huid. Een kwart van de patiënten loopt ook kans op arthritis psoriatica, een chronische ontsteking van de gewrichten die vergeleken kan worden met reuma. Al is het niet helemaal zeker of deze aandoeningen dezelfde oorzaak hebben.

Psoriasis uit zich via de huid op verschillende plekken op het lichaam. Mede door hoe het eruit ziet en door de hele dag te moeten krabben door jeuk voelt men zich vaak niet prettig bij de aandoening. [Foto: shutterstock/ann131313]

Psoriasis uit zich via de huid op verschillende plekken op het lichaam. Mede door hoe het eruit ziet en door de hele dag te moeten krabben door jeuk voelt men zich vaak niet prettig bij de aandoening. [Foto: shutterstock/ann131313]

Een jeukende huid of pruritus is een veel voorkomend symptoom van psoriasis. Hoewel het geen ernstig gevolg van de aandoening is, tast het bij veel patiënten wel de kwaliteit van leven aan. De chronische jeuk kan bijdragen aan mentale stress, angst en depressieve gevoelens en verlaagde zelfverzekerdheid.

ECS in de huid

Het menselijk endocannabinoïden-systeem (ECS) is verspreid door het hele lichaam en bevindt zich dus ook in de huid. Diverse onderzoeken laten zien dat het activeren van dit systeem voordelig kan werken bij het behandelen van huidaandoeningen. Een experimentele studie liet zien dat bepaalde plantaardige cannabinoïden de versnelde celdeling in de opperhuid kan remmen. Daarmee is het een potentiële behandeling voor psoriasis.

Lichaamseigen cannabinoïde-receptoren bevinden zich door het hele lichaam. Daarmee controleren ze bijna alle belangrijke processen in de mens. [Foto: shutterstock/Andrei Verner]

Lichaamseigen cannabinoïde-receptoren bevinden zich door het hele lichaam. Daarmee controleren ze bijna alle belangrijke processen in de mens. [Foto: shutterstock/Andrei Verner]

Hongaars onderzoek bewijst niet alleen het bestaan van het ECS in de huid, het onderzocht ook de diverse rollen die het speelt. Zo is het ECS voor een groot deel verantwoordelijk voor de celdeling, het rijpen van de cellen, celgroei, apoptose (het vermogen van de cel om zichzelf te doden) en de aanmaak van hormonen en andere celtypen van de huid zoals haarzakjes en talgklieren.

De belangrijkste rol van het ECS in de huid is het reguleren van optimale celgroei, -deling en overleving van de huidcellen. Maar ook het aanmaken van antistoffen om op bacteriën en virussen te reageren.

Als deze precaire balans (homeostase) wordt verstoord kan dat huidproblemen met zich meebrengen. Daarbij kun je denken aan: sclerodermie (verharding of verstrakking van de huid en toename van bindweefsel van de organen), haargroei-stoornissen, allergische dermatitis (ontsteking van de huid), acne, psoriasis en huidkanker.

Cannabis tegen psoriasis

Psoriasis is dus een ontsteking die z’n oorzaak vindt in een abnormale aanmaak van huidcellen. Hoewel het niet de enige oorzaak is van de aandoening, is het wel een hoofdonderdeel van het ziekteproces. Cannabinoïde-receptoren in de huid reageren op het lichaamseigen anandamide, een neurotransmitter die nagebootst wordt door de plantaardige cannabinoïde THC. De receptoren die hierop reageren zijn verantwoordelijk voor de celdeling en -groei van de opperhuid en dus ook verantwoordelijk voor psoriasis.

Een studie onderzocht de effecten van maar liefst vier actieve plantaardige cannabinoïden. Uit dit onderzoek blijkt dat THC, CBD, CBG en cannabinol allen even effectief zijn in het remmen van de abnormaal snel groeiende opperhuidcellen. Cannabis stopt overigens niet helemaal de snelle groei van deze opperhuidcellen maar vertraagt ze alleen. Dit zorgt ervoor dat wonden en psoriasis beter kunnen genezen.

Andere effecten cannabis bij psoriasis

Uiteraard zijn er meer klinische onderzoeken nodig om deze bevindingen te ondersteunen. Maar deze onderzoeken laten zien dat mediwiet een effectieve behandeling voor psoriasis kan zijn. Cannabinoïden zijn van nature ontstekingsremmers. Ook hebben ze een remmend effect op de groei van verschillende tumor-achtige cellen via cannabinoïden-receptoren.

De pijnstilling, immuun-regulering en ontstekingsremmende effecten van cannabis kunnen bijdragen aan de behandeling van psoriasis. Bovendien is de plant anti-bacterieël, anti-allergie en anti-oxidant – effecten die ook behulpzaam kunnen zijn in het effectief behandelen van de huidziekte.

Psoriasis behandelen met cannabis

Doordat het z'n oorzaak vindt in het immuunsysteem, is psoriasis te behandelen met cannabis. [Foto: shutterstock/Zuzuan]

Doordat het z’n oorzaak vindt in het immuunsysteem, is psoriasis te behandelen met cannabis. [Foto: shutterstock/Zuzuan]

Patiënten die hun huidaandoening willen behandelen met cannabis doen dat niet door de wiet te inhaleren. Daarentegen kan er beter een cannabiszalf of -olie gesmeerd worden op de aangetaste plek. Op de huid aangebrachte cannabinoïden worden snel opgenomen. Daarom is het smeren cannabiszalven of oliën een prima behandeling tegen huidaandoeningen.

Dergelijke zalven, balsems en oliën zijn ook effectief in het controleren van celproductie en ontstekingen. Met haar sterke ontstekingsremmende effecten kan cannabis een pijnlijke psoriasis-ontsteking makkelijk behandelen. Cannabiszalf is makkelijk thuis te maken.

[Openingsfoto: shutterstock/Hriana]