Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Nederland wordt de ziekte elk jaar bij 10.000 mannen vastgesteld en ongeveer een kwart daarvan overlijdt jaarlijks aan de ziekte.
Net als veel andere vormen van kanker is prostaatkanker moeilijk te genezen. Vooral wanneer de kanker uitzaait en verspreidt naar andere delen in het lichaam wordt het lastig behandelbaar. In veel gevallen wordt er dan niet meer behandeld voor genezing, maar voor vermindering van de klachten.
Gelukkig zijn patiënten waarbij de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt (I-II-III) na drie jaar nog vrijwel allemaal in leven. Van patiënten met prostaatkanker stadium IV is 65 procent na drie jaar nog in leven. Er vroeg bij zijn is bij deze, en vele andere vormen van kanker, een belangrijk onderdeel van een succesvolle behandeling.
Onderzoekers zagen al in 2012 de potentie van cannabis om kanker te behandelen. Volgens hen was het zelfs goed genoeg om klinisch te onderzoeken. Ze zeggen erover:
“Vooral mannen met naar de botten uitgezaaide prostaatkanker zouden baat hebben bij de anti-androgene werking (remming van de hormonen die de prostaat doen groeien) van cannabinoïden, maar ook van de verlichting van pijn aan de botten. Daarmee verbetert het de levenskwaliteit, vermindert het de inname van opiaten-pijnstillers en voorkomt het een opiaten-afhankelijkheid (verslaving).”
De anti-androgene werking slaat op de ontwikkeling van de ziekte. De prostaat maakt namelijk (vooral in de beginfase) gebruik van androgenen om te groeien en verergeren. Androgenen zijn een groep chemische stoffen waaronder testosteron, die zorgen voor de activiteit van mannelijke geslachtsorganen en de secundaire geslachtskenmerken. Het zijn de stoffen die een man, een man maken.
Cannabinoïden remmen de extreme afgifte van proteïnen door deze stoffen, die voor de abnormale celdeling in de prostaat zorgen. Je zou kunnen zeggen dat cannabis op die manier prostaatkanker bij de oorzaak aanpakt.
In die analyse wordt ook een onderzoek aangehaald waarin staat dat prostaatkankercellen een verhoogde concentratie cannabinoïde-receptoren bevatten. Deze receptoren vind je door ons hele lichaam en zijn de ontvangers voor onder andere anandamide, ons lichaamseigen THC.
De plantaardige cannabinoïden reageren ook op die receptoren en beïnvloeden daarmee diverse processen zoals: stemming, geheugen, het immuunsysteem, metabolisme, slaap en pijn. Een verhoging in die receptoren is volgens de onderzoekers een teken dat het endocannabinoïde-systeem (ECS), waar die receptoren aan toe behoren, uit balans is.
Het stimuleren van de CB1- en CB2-receptoren heeft volgens Chileense wetenschappers een positieve uitwerking op de ziekte. Zij onderzochten dit door de receptoren in prostaatkankercellen te stimuleren met de lichaamseigen cannabinoïden anandamide en 2-AG.
Door het te vergelijken met een CB1-blocker concludeerden de onderzoekers dat het tumorremmende effect juist primair was toe te kennen aan de activering van de CB1-receptor. In alle prostaat-kankercel culturen bleek de cannabinoïde-behandeling de tumorgroei te remmen.
De behandeling zorgde volgens het onderzoek ook voor een verhoogde apoptose in de cellen, waardoor ze sneller werden afgebroken. Uit deze resultaten concluderen de wetenschappers dat (endo-)cannabinoïden een goede behandelingsoptie zijn voor prostaatkanker die niet op reguliere behandelingen reageert.
Bij het onderzoeken van de werking van cannabis tegen prostaatkanker komt als eerst de algemene tumorremmende werking van THC naar boven. Maar niet alleen de psychoactieve cannabinoïde blijkt tegen prostaatkanker te werken. Een onderzoek dat in 2012 werd gepubliceerd in de British Journal of Pharmacology, bewees namelijk ook de effectiviteit van het níet-psychoactieve CBD tegen de vorm van kanker.
In bepaalde tests bleek cannabidiol (CBD) net als THC apoptose in kankercellen te stimuleren. Apoptose is de voorgeprogrammeerde celdood, dus eigenlijk de zelfmoord van de zieke cel. De resultaten van dit onderzoek waren volgens de wetenschappers vergelijkbaar met een eerder onderzoek op hersentumor-cellen.
In een video van onze vrienden bij Stichting Mediwiet zien we het verhaal van Elmer. Zijn vader had prostaatkanker en was volgens het ziekenhuis uitbehandeld. De man kon door uitzaaiingen in zijn benen zelfs niet eens meer lopen.
Een zoektocht naar alternatieven bracht het gezin bij wietolie, en daar zijn ze maar wat blij mee. Elmers vader kon na vier maanden wietolie druppelen namelijk alweer lopen, en voelt zich stukken beter. Elmer heeft inmiddels zelf cannabisolie leren maken met de cannolator en doet dat graag om zijn vader te helpen.