Omega-3 vetzuren verlagen tolerantie voor cannabis
Last van een hoge tolerantie voor cannabis en THC? Steeds meer wiet nodig voor hetzelfde effect? Met gezonde Omega-3 vetzuren breng je je tolerantie weer omlaag.
Het Verenigd Koninkrijk is niet meteen het eerste land waar je aan denkt als het over medicinale cannabis gaat. Engelse patiënten hebben, ondanks de legalisering in 2018, nog steeds de grootste moeite om aan hun medicijn te komen. Het ambitieuze en breed gesteunde ‘Project Twenty21’ wil daar verandering in brengen. Opmerkelijk: een deel van de mediwiet komt uit Zuid-Amerika en Australië.
Project Twenty21, officieel gelanceerd in november 2019, presenteert zich als het grootste patiënten onderzoek naar medicinale cannabis uit de Britse geschiedenis en het grootste mediwiet-project van Europa. Doel is het verzamelen van getuigenissen van maximaal 20.000 patiënten die lijden aan zeven ziektes en aandoeningen. Een belangrijke aanjager van het project is de Britse professor David Nutt en zijn organisatie Drug Science.
‘Cannabis was al meer dan een eeuw een medicijn in het Verenigd Koninkrijk tot het in 1971 om politieke redenen werd verboden’, aldus Nutt in het eerste persbericht over Project Twenty21. ‘Sindsdien zijn honderdduizenden patiënten gedwongen de wet te overtreden om een behandeling te krijgen die de meeste van hen verkiezen boven hun eerdere medicijnen. Ondanks de legalisering van medicinale cannabis in november 2018, hebben tot nu toe slechts een handvol patiënten cannabis op voorschrift van de NHS (National Health Service) gekregen.’
Om deze impasse te doorbreken heeft Drug Science de krachten gebundeld met de United Patients Alliance, een van de belangrijkste Engelse patiëntenorganisaties voor medicinale cannabis, verschillende wetenschappers en producenten van medicinale cannabis. Het resultaat is Project Twenty21, een ‘behandelingsnetwerk voor maximaal 20.000 patiënten’.
Nutt: ‘Hierdoor kunnen patiënten vitale therapie krijgen zonder de wet te overtreden. Het project zal ook een solide klinische database opleveren van waaruit ervaring met en vertrouwen in het voorschrijven van medicinale cannabis zal ontstaan’.
Volgens het Center for Medicinal Cannabis kopen naar schatting 1,4 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk hun cannabis voor medicinaal gebruik op de zwarte markt. Patiënt en mediwietactivist Clarke French, oprichter van de United Patients Alliance: ‘Patiënten in het Verenigd Koninkrijk verdienen evidence-based beleid en toegang tot cannabismedicijnen via de NHS. Project Twenty21 zal een groeiend aantal bewijzen opleveren om ervoor te zorgen dat cannabisgeneesmiddelen toegankelijk zijn voor patiënten die ze hard nodig hebben.’
Op de Drug Science website wordt benadrukt dat Project Twenty21 géén klinische studie (clinical trial) is, maar een registratie (register). ‘We hopen dat de bevindingen een krachtig argument zijn voor vergoeding door de NHS, door de gunstige risico-batenverhouding van medicinale cannabis te bewijzen’.
Het project betreft zeven aandoeningen en ziektebeelden: angststoornissen, chronische pijn, epilepsie, multiple sclerose (MS), Posttraumatische stressstoornis (PTSS), middelenmisbruik en Tourette syndroom.
Een van de deelnemende producenten is Khiron Life Sciences, met kweekfaciliteiten in Colombia en Uruguay. Tejinder Virk, president van Khiron Europe, zei in november 2019: ‘Eenmaal beschikbaar zullen patiënten profiteren van het hoogwaardige productaanbod van Khiron en onze inherente kostenvoordelen. Vooruitlopend op een meer geliberaliseerde markt voor medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk, biedt het onderzoek artsen en patiënten de mogelijkheid om vroeg vertrouwd te raken met het merk- en productaanbod van Khiron.’
Een deel van de mediwiet voor Project Twenty21 komt van nóg verder. Deze maand maakte de Australische mediwietfirma Bod Australia bekend dat de eerste recepten zijn uitgeschreven voor hun MediCabilis producten aan patiënten van Project Twenty21. Het bedrijf verwacht minimaal duizend Engelse patiënten te gaan voorzien van hun producten. Jo Patterson, CEO van Bod, ziet het project als springplank voor de rest van Europa.
De vraag is of het project zijn naam nog waar kan maken: twintigduizend patiënten die medicinale cannabis ontvangen aan het einde van 2021. De coronacrisis gooit mogelijk roet in het eten. Een voordeel is wel dat interviews met patiënten via internet al onderdeel waren van Project Twenty21 voordat de corona crisis uitbrak.
De distributie van de mediwiet gebeurt via medicinale cannabis klinieken verspreid over het Verenigd Koninkrijk.