(advertenties)
(advertentie)

Amerikaans onderzoek toont aan dat patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) die medicinale cannabis gebruiken minder tijd in het ziekenhuis doorbrengen dan patiënten die dat niet doen. De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan negenduizend patiënten met PDS als primaire diagnose, over een periode van vier jaar.

Positieve impact van wiet op PDS ziektebeeld

De studie, ‘Association between cannabis use and healthcare utilization in patients with irritable bowel syndrome: A retrospective cohort study’ verscheen in mei 2020 in het tijdschrift Cereus.

De onderzoekers, verbonden aan de Rush University Medical School en het John H. Stroger, Jr. ziekenhuis van Cook County in Chicago, analyseerden de ziekenhuisgegevens van meer dan 9.000 PDS patiënten over een periode van vier jaar.

‘Het doel van deze studie,’ aldus de auteurs, ‘is het evalueren van de impact van cannabisgebruik op de klinische verblijfsduur en het gebruik van medische hulpbronnen door patiënten met PDS als primaire ontslagdiagnose.’

Een prikkelbare of spastische darm komt bij ongeveer 2 op de 10 mensen voor. Zij kunnen last krijgen van buikpijn, veranderde ontlasting, hun darmen of een opgezette buik… [beeld: SciePro/Shutterstock]

Cannabispatiënt is gemiddeld 3.000 dollar goedkoper uit

De 246 patiënten die al langere tijd medicinale cannabis gebruikten, bleken korter in het ziekenhuis te verblijven (2,8 dagen versus 3,6 dagen voor patiënten die geen cannabis gebruikten) en hadden minder medische behandelingen die verband hielden met hun PDS-diagnose.

De auteurs schrijven dat hun studie ‘de eerste landelijke cohortstudie is die de associatie tussen cannabisgebruik en het gebruik van medische faciliteiten evalueert’. ‘We hebben ontdekt dat cannabisgebruik samenhangt met minder inwendige (endoscopische)  onderzoeken, korter verblijf in het ziekenhuis en lagere mediane ziekenhuiskosten.’

Ze becijferden het financiële verschil op 3.000 dollar: zoveel minder medische kosten maakt een PDS patiënt die cannabis gebruikt, vergeleken met een patiënt die geen cannabis gebruikt.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers wijzen zelf op een aantal beperkingen van hun cohortstudie. Zo ontbreekt informatie over de ernst van de ziekte en de precieze behandeling bij de bestudeerde PDS patiënten. Ook was er geen informatie beschikbaar over de dosering, de wijze van inname en de soorten cannabis die de 246 cannabisgebruikers in de bestudeerde groep gebruikten. Zij pleiten dan ook voor meer en specifieker onderzoek.

Betere levenskwaliteit door cannabis en niet alleen bij PDS

Het gebruik van medicinale cannabis bij PDS is hoe dan ook een win-win situatie: de levenskwaliteit van patiënten verbetert, terwijl de medische kosten dalen. ‘De rol van cannabis bij de behandeling van PDS kan aanzienlijke gevolgen hebben op individueel en populatieniveau, gezien het negatieve effect van PDS op de individuele levenskwaliteit en gezien de uitgaven voor gezondheidszorg’, aldus de auteurs van de studie.

Uit eerdere studies bleek al dat medicinale cannabis verlichting kan geven bij verschillende darmaandoeningen, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Met cannabis zijn patiënten minder vaak en minder ernstig misselijk en hun eetlust neemt toe. Sommige wetenschappers denken dat CBG (cannabigerol), ‘de moeder van alle cannabinoïden’, een belangrijke rol speelt bij het effect op darmaandoeningen.

[openingsbeeld:  JETACOM AUTOFOCUS/Shutterstock]