Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Ga er niet vanuit dat je arts meer weet over medicinale cannabis dan jijzelf. Hoewel er vanuit het overheidsbureau voor medicinale cannabis (BMC) voorlichting wordt gegeven aan artsen, zijn er maar weinig echt met de werkzaamheid van cannabis bezig. En laten wij daar nou net verandering in willen brengen. Patiënten zijn namelijk vaak beter op de hoogte van de werking, verschillende werkzame stoffen en manieren van inname van cannabis.
Wees dus goed voorbereid als je naar je arts gaat. Neem indien nodig bewijs mee van de werkzaamheid van cannabis tegen jouw klachten. Noem de groeiende groep mensen die baat heeft bij medicinale wiet, dat jij daar onderdeel van bent en het graag geregistreerd zou willen hebben. Vertel ook wat je nu gebruikt, hoe je het gebruikt en hoe goed dat je helpt. Alleen dán kunnen wij voor vooruitgang zorgen.
Helaas is voor de meeste artsen cannabis een last resort, de allerlaatste optie waarmee ze je de deur uit willen laten gaan. De kans is dan ook heel groot dat je al een flinke voorgeschiedenis moet hebben van medicijnen die niet toereikend waren om je aandoening te behandelen.
Wanneer je om cannabis vraagt bij je arts wordt er gekeken naar die voorgeschiedenis en eventuele opties die je niet gehad hebt. Geef hierbij aan dat je een natuurproduct prefereert dat niet schadelijk is op de lange termijn, geen vervelende bijwerkingen heeft en je functioneren – bij de juiste dosering – niet negatief beïnvloedt, cannabis dus.
Als je niet weet wat je wilt bereiken met het gesprek of hóe je dat wilt bereiken, kun je overrompelt worden. Zorg ervoor dat je de leiding neemt in het gesprek door er van tevoren goed over na te denken. Laat weten waarom je het recept (of de verklaring) van de dokter wilt. Niet alleen om de gezondheidsklachten te verminderen, want sommige patiënten zijn zelfvoorzienend, maar ook om deel te zijn van de vooruitgang van medicinale cannabis als geneesmiddel.
Voor zelf-kwekende patiënten kan het ook helpen een verklaring van een arts in huis te hebben. Want helaas is het nog niet toegestaan om jezelf te voorzien van een goed werkend en natuurlijk medicijn. Door een doktersverklaring kun je bewijzen dat jouw kweekje voor eigen gebruik is én kun je misschien zelfs (zoals in Tilburg) bij de gemeente toestemming proberen te krijgen voor de kweek. Hoewel dat laatste in de meeste gemeenten niet zal gebeuren, kan het proberen hoogstwaarschijnlijk geen kwaad.
Hoe goed je verhaal ook is, hoeveel recht je er ook op hebt, helaas zijn er te veel artsen waarbij het je niet zal lukken een verklaring of medicinale cannabis op recept te krijgen. Althans, niet direct. Elke arts die positief geconfronteerd wordt met een cannabis-gebruikende patiënt, wordt immers gedwongen erover na te denken.
Als je arts dus in eerste instantie niet overtuigd is, kan het zijn dat hij of zij er later – na eigen onderzoek of meer confrontaties van patiënten – nog eens op terugkomt. Wees dus onderdeel van de verandering en ga erover in gesprek met je huisarts. Wilt je arts echt niet meewerken? Vraag dan een second opinion aan.