In een open brief aan het Parlement spreken 108 leden van de medische en wetenschappelijke gemeenschap hun steun uit voor de legalisering van mediwiet in Portugal. Dit in aanloop naar een debat over een relevant wetsvoorstel, dat onlangs werd ingediend door de linkse partij in het Zuid-Europese land.
Samen sterk
Een bont gezelschap van artsen, onderzoekers, psychologen en verplegers heeft z’n naam verbonden aan het wetsvoorstel dat door de linkse partij in Portugal werd ingediend; ten behoeve van de legalisering van medicinale cannabis. Hun open brief, die online beschikbaar blijft zodat meer mensen deze kunnen ondertekenen, spreekt betrokken politici aan om akkoord te gaan met het voorstel en daarmee de legalisering mogelijk te maken.
Wetenschappelijk bewezen
‘De legalisering maakt cannabis beschikbaar – gereguleerd, van gegarandeerde kwaliteit én veilig – voor duizenden patiënten die daar baat bij zouden kunnen hebben. Het legaliseren van mediwiet zou de levenskwaliteit van deze – vele – mensen verbeteren en adequater zorg mogelijk maken, aangepast op de staat van gezondheid’, staat onder meer in de brief.
De ondertekenaars wijzen op het ‘wetenschappelijke bewijs’ en de ervaring van anderen landen om te verdedigen dat de wietplant beschikbaar moet worden gemaakt voor het volk. ‘Wetenschappelijk bewijs onthult betrouwbare data over de voordelen van cannabis bij pijnverlichting, het opwekken van eetlust, verlichten van de symptomen van zenuw- en spierziekten, het behandelen van glaucoom, tegen de bijwerkingen van oncologische behandelingen en veel meer’, schrijven zij in het document.
De discussie omtrent de legalisering van mediwiet in Portugal laaide pas in 2017 echt op. [Foto: shutterstock/Lukasz Stefanski]
Belangrijk wetsvoorstel
Afgelopen vrijdag 5 januari diende de linkse partij, Bloco Esquerda, hun wetsvoorstel in voor de legalisering van de consumptie en productie van medicinale cannabis. Patiënten die hiervoor in aanmerking willen komen dienen hiervoor wel een recept te verkrijgen en de wiet zal alleen via apotheken te krijgen zijn.
‘Een belangrijke stap die effectieve behandelingen mogelijk maakt, waar veel mensen met verschillende ziekten baat bij kunnen hebben. We vinden dat deze verandering alle mogelijke steun verdient’, zegt de verantwoordelijke voor het wetsvoorstel, Moisés Ferreira aan Expresso.
Eigen kweek
In het wetsvoorstel worden de ‘plant, haar stoffen en derivaten’ gedefinieerd als zijnde de bladeren, bloemtoppen, de hars, de zaden, de vezels en olie van cannabis. Daarbij wordt bepaald dat patiënten niet meer in hun bezit mogen hebben dan voorgeschreven door de arts. ‘Het limiet van het transport is vastgesteld op 30 keer de voorgeschreven dosis’, oftewel een maand aan medicijn.
Belangrijker is nog dat bij groen licht, het mogelijk wordt voor patiënten om thuis cannabis te kweken voor eigen gebruik. Hiervoor kan elke patiënt een vergunning aanvragen bij het ministerie van volksgezondheid. Patiënten zouden volgens dit voorstel vijf planten binnen of twee buiten mogen kweken, of één minder als ze ook gebruik maken van cannabis uit de apotheek. Uiteraard mag de zelfgekweekte cannabis in geen geval bij anderen terecht komen, of er nu voor betaald wordt of niet.
[Openingsfoto: shutterstock/Andrei_R]