Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Vorige week liet een documentaire van Nieuwsuur zien dat Nederland patiënten die mediwiet gebruiken al 15 jaar in de kou laat staan. Slechts een paar dagen later werd dit nog maar eens bevestigd toen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een megaboete oplegde aan een webwinkel die CBD-olie verkoopt. Moeten mediwietgebruikers niet veel meer hun stem laten horen?
Op 2 oktober berichtten we over de megaboetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgelegd aan verkopers van CBD-producten. Dit is het zoveelste voorbeeld waaruit is op te maken dat deze autoriteit CBD liever kwijt is dan rijk.
En dit is helaas niet het enige voorbeeld. In juni dit jaar liet het Nederlandse Huisartsen Genootschap weten dat zij het voorschrijven van mediwiet door artsen afraden omdat wetenschappelijk bewijs over de werking ervan ontbreekt.
Dit en meer werd afgelopen week ook benadrukt in een driedelige documentaire van Nieuwsuur. Hierin werd duidelijk dat cannabis inmiddels een miljardenindustrie is geworden waarin landen als Canada en de Verenigde Staten voorop lopen. Maar Nederland is haar leidende rol volledig kwijtgeraakt en staat inmiddels achterin de rij.
Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid totaal niet aan de kant van cannabisconsumenten en medicinale cannabisgebruiker staat. Overheidsorganisaties zoals de NVWA en het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) maken er alleen maar een potje van. En dan is er nog het Nederlandse Huisartsen Genootschap dat niet openstaat voor de heilzame werking van cannabis.
En dat is gek, want al deze instanties worden toch geacht om in het belang van patienten te handelen?
Daarom vragen wij ons af of de patiënt zich wel voldoende laat horen als het om mediwiet gaat. Want hoe duidelijker de stem van patiënten wordt gehoord, hoe meer bovengenoemde instanties in hun hemd worden gezet.