Kweek je mediwiet ook een keer op kokos!
Kokos is een geweldig medium om wietplanten in te kweken. Het lijkt op aarde maar als je het op de juiste manier gebruikt, geeft het hydro resultaten!
Pendergast is een nieuwe kweek gestart. Na zijn avontuur met Michka heeft hij zijn zinnen gezet op Black Widow. De zaden zijn inmiddels ontkiemd en de jonge plantjes doen het goed. Tijd om iets te vertellen over het nieuwe bewateringssysteem.
In mijn vorige verslag vertelde ik dat ik nu echt de eb-en-vloedtafel ga gebruiken. En dus ook via eb en vloed – of zoals andere het kennen, flood and drain- de planten zal voeden en opkweken. Ik wil hier iets dieper op in gaan, aangezien het een erg boeiende maar ook handige manier van kweken is.
Eb en vloed is een manier van op hydrocultuur planten kweken.
Met hydrocultuur bedoelen we het kweken van planten op water in plaats van op aarde. Weliswaar gebruik je hier vaak alsnog een inert medium, in mijn geval Plagron Coco en perliet. Maar anderen gebruiken bijvoorbeeld kleikorrels, steenwol of mapito. En voor de echte hydrokwekers niks anders dan met zuurstof verrijkt water, zoals in DWC.
Het medium dient hier niet als voeding voor de plant zoals wel het geval is met aarde. Het medium dient hier simpel gezegd voor houvast van de wortels. Zoals ik al zei is het namelijk inert, wat wil zeggen dat het geen voeding bevat. Je voegt zelf dus de voeding aan het water toe, wat de primaire voedingsbron voor de plant zal zijn.
Bij het voeden van de plant in een eb en vloed systeem voed je eigenlijk van onderen af. De plant staat in een pot, die zich in een lekbak bevindt. Deze lekbak laat je enkele centimeters hoog vollopen met jouw water en voedingsoplossing. Een van de grote voordelen hiervan is dat de pot zich van onderaf volzuigt met water.
In de bodem, ofwel in het medium, bevinden zich holtes die je zelf niet zo goed kan zien. Maar door deze holtes krijgt het water de kans zich omhoog te werken, tegen de zwaartekracht in. Dit noem je ‘capillaire werking’, en is voor nu iets te ingewikkeld en langdradig om uit te leggen.Wat wel handig om te weten is, is dat het van onderaf water geven zorgt voor het wegdrukken van zuurstofarme lucht uit de bodem, in die holtes.
Op het moment dat je pomp stopt, loopt het water ook weer terug het vat in. Het water stroomt zo ook weer uit de potten, waardoor er ruimte wordt vrijgemaakt voor nieuwe zuurstof.
Inmiddels weet de gemiddelde kweker wel dat een zuurstofrijk wortelmilieu enorm handig is. Het versnelt het plantmetabolisme, helpt bij het voorkomen van schimmels en stimuleert dus ook groei. Want hoe meer wortels, hoe meer plant!
Ik kweek op een mix met Plagron Coco en Perliet. Ik doe 50% perliet en 50% coco in een pot. Coco’s kan je sowieso al lastig over bewateren, maar met perliet erbij is dit zo goed als onmogelijk. Ook zorgt perliet voor wat meer van die ‘holtes’ waar ik het net over had, dus werkt het wat makkelijk in een eb-en-vloedsysteem.
Dit betekent echter wel dat je vaker moet bewateren dan bij een aardekweek. De coco’s moet eigenlijk altijd vochtig zijn, want enkel in het water zit voeding. Dit doe ik door 3x per dag te bewateren. De pomp laat je ongeveer 20 minuten aanstaan, waardoor het water via het laagste gedeelte in de bak stroomt.
Op het hoogste gedeelte van de bak plaats je een overflow. Bij mij is dit een PVC buisje van enkele centimeters hoog, die ervoor zorgt dat de bak niet overstroomt. Het overtollige water stroomt namelijk gewoon weer het vat in.
Zo voorzie je de planten de hele dag van water, en dus ook van wat voeding, maar ook zorg je ervoor dat de wortels 3 keer per dag zuurstofrijke lucht tot zich nemen.
Omdat ik erg benieuwd ben naar het effect van eb en vloed heb ik niet langer gewacht met de Widows overpotten. Ik heb ze voor het overpotten een neemolie behandeling gegeven die ze niet helemaal lekker is bevallen; de huidmondjes hebben misschien wat te veel neem gezien. De blaadjes zien er dus niet zo lekker uit op sommige dames, maar verder doen ze het goed en groeien ze vlot. Tevens heb ik ze getopt. Hoog tijd om ze onder de LEDs te zetten dus!
Uiteraard heb ik weer foto’s van de White Widow om de Black Widow me te vergelijken.
Allereerst beginnen we met de wortelfoto’s. Zowel de Black als de White Widow zijn op dezelfde manier en voor dezelfde tijd voorgegroeid. Vandaar dat ze nu ook de kas in gaan, zodat de vergelijking tussen deze twee soorten nauwkeurig blijft.
De Black Widow lijkt iets meer te willen groeien dan de witte variant. En je zou ook kunnen zeggen dat er meer wortel aan zit. Een gigantisch groot verschil zal het echter niet zijn.
In de groei doen alle Black Widows het nog steeds goed, op die ene kleine dame na die al in het begin wat minder zin had.
Zelf twijfelde ik of ze wellicht wat meer voeding willen hebben, maar als ik de terugloop in het vat bekijk zie ik geen tot weinig schommeling in mijn EC waarde. Dit betekent dat ze de juiste hoeveelheid voeding krijgen. Ik vermoed dat de Black Widow, ondanks de tegenstrijdige naam, wat lichter van kleur is dan de White Widow.
De White Widow stond er toentertijd iets compacter bij en lijkt wat ‘dikker’ te willen worden dan de Black Widow. En ik heb het idee dat de White Widow misschien wat zuiverder is wat betreft de indica genen, maar om dat nu al vast te stellen is wat te vroegtijdig.
Vanaf aanstaande maandag, als de nieuwe week begonnen is, zal ik voor de black Widow de groei gegevens weer gaan bijhouden in tabellen. Ik kan dit nu wel doen, maar dat zou de Black Widows een oneerlijke voorsprong geven op de White Widows, aangezien die ook na deze hoeveelheid dagen pas ‘geregistreerd’ werden. Pas dan, in statistiek, zullen we de verschillen echt goed kunnen zien!