Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Chronisch pijnpatiënten en mensen met een mentale aandoening verkiezen cannabis boven farmaceutische medicijnen. Dit blijkt uit Canadees onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de University of British Columbia en de University of Victoria. De studie is gepubliceerd in de International Journal of Drug Policy.
Volgens Professor Zach Walsh, een van de auteurs van de studie, “is dit de eerste studie die medicinaal cannabis-gebruik observeert onder het nieuwe systeem met gelicenseerde productenten.” Dat betekent dat alle participanten een doktersvoorschrift hadden voor medicinale cannabis als aanvulling op reguliere medicijnen.
Er zijn voor dit onderzoek maar liefst 250 mensen bereid geweest om zich te laten onderzoeken. Deze patiënten hadden naast ‘reguliere medicijnen’ ook een doktersvoorschrift voor medicinale cannabis. De patiënten kregen medicijnen tegen chronische pijn, mentale aandoeningen en maag- en darmproblemen.
Van deze 250 patiënten bleek uiteindelijk 63 procent liever cannabis te gebruiken in plaats van de farmaceutische medicijnen. Daaronder vallen in dit geval opiaten (tegen de pijn), benzodiazepines (verdovend) en antidepressiva.
Hoofdonderzoeker Philippe Lucas is vice-president van Patient Research and Access bij Tilray. Dat is een medicinaal cannabis-producent met vergunning van de Canadese overheid en tevens financier van het onderzoek. Hij suggereert dat de voorkeur voortkomt uit het feit dat medicinale cannabis minder bijwerkingen heeft dan de reguliere medicijnen en het beter symptomen bestrijdt. Ook heeft cannabis een veiliger imago dan chemische medicatie.
Volgens Walsh kan dit resultaat een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van de opiaten-epidemie die momenteel woedt in Noord-Amerika. “We onderzoeken verder hoe cannabis werkt vergeleken met reguliere behandelingen”, zegt hij. “Daarbij zijn we al bezig met een lange termijn onderzoek. We kijken naar het effect van cannabis als alternatieve behandeling op de patiënt zijn of haar kwaliteit van leven.”