(advertenties)
(advertentie)
Door speciale groepen op social media en het vervagende stigma rondom de wietplant durven steeds meer mensen erover te praten en wordt cannabis als medicijn meer geaccepteerd. Theoretische kennis over de werking van medicinale cannabis is er, op onze site bijvoorbeeld. Maar helaas zijn het vooral de patiënten die beschikken over de kennis, en niet de zogenaamde experts die ons erover zouden moeten kunnen voorlichten.

Gebrek aan kennis

Als je ooit bij een arts hebt aangeklopt met een vraag of opmerking over medicinale cannabis zal de kop van dit artikel je zeker aanspreken. Veel artsen weten namelijk vrij weinig tot niets over de werking van cannabis in het menselijk lichaam. Dit komt vooral omdat het endocannabinoïde-systeem (ECS), dat verantwoordelijk is voor de werking van de plantaardige stoffen in ons lichaam, geen onderdeel is van moderne medische opleidingen.

Als gevolg hiervan zijn veel artsen en andere experts slecht geïnformeerd met de vooroordelen en stigma’s rondom de plant. Bij de meesten hoef je dan ook niet te rekenen op steun wanneer je uit bent op een doktersverklaring voor je cannabisgebruik of een recept voor cannabis van de apotheek.

Door gebrek aan kennis over cannabis zijn artsen niet snel geneigd er een positief perspectief op na te houden. [Foto: shutterstock/ESB Professional]

Enkel artsen die uit eigen initiatief, soms aangestuurd door vragen van patiënten, zelf op onderzoek uitgaan leren de ware werking en mogelijkheden van de cannabisplant. De ‘autoriteit’ op het gebied van cannabis in Nederland, het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) geeft gelukkig tegenwoordig al meer indicaties voor het gebruik van de plant dan voorheen. Maar nóg mist er een boel kennis.

Het BMC raadt bijvoorbeeld aan thee van wiet te zetten door de cannabis in kokend water te doen. Zoals veel patiënten zelf weten lossen de werkzame stoffen uit wiet niet op in water, dus verpest je met deze methode eigenlijk de wiet. De autoriteit op het gebied van medicinale cannabis weet dus niet eens hoe je een échte, goed werkende wietthee maakt. Dat laat zien hoe het gesteld is met de kennis over medicinale cannabis bij de experts. De organisatie die hen zou moeten voorzien van kloppende informatie, beschikt er zelf niet eens over.

Wisdom of the crowd

Patiënten die cannabis gebruiken zijn vaak op zoek naar de juiste middelen en nieuwste manieren om de werkzame stoffen uit wiet zo effectief mogelijk binnen te krijgen. In die zoektocht leggen zij vaak contact met gelijkgestemden, komen bij kennisplatformen terecht zoals onze Mediwietsite en delen hun ervaringen en opgedane kennis met elkaar.

Door (online) kennis met elkaar te delen wordt de patiënten gemeenschap samen de expert op het gebied van medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/crazystocker]

Wat je krijgt is een gemeenschap die vanuit eigenbelang gemotiveerd is om het onderste uit de kan te halen. Zij gaan op onderzoek uit, in gesprek met elkaar en twijfelen op een gezonde manier aan elkaars kennis om nóg meer te kunnen weten. Deze gemeenschap werkt als een soort wikipedia en corrigeert zichzelf constant met nieuw verkregen kennis. Er is de laatste jaren, mede dankzij de snelle manier van communiceren op social media, een expert ontstaan uit de ‘crowd’. Samen weten de cannabis-gebruikende patiënten zoveel over cannabis, dat ze experts het nakijken geven.

Samen voor verandering

Om ervoor te zorgen dat de medische wereld meegroeit met die crowd is het van belang een dialoog aan te gaan met medici. Patiënten kunnen in gesprek gaan met artsen en hun ervaring delen met eventueel beschikbare theoretische onderbouwing. Niet alle artsen zullen er oor naar hebben, maar elke arts die het wel heeft is mooi meegenomen. Zij kunnen worden geprikkeld om zelf op onderzoek uit te gaan en te leren. Deze artsen kunnen door jouw ervaring wellicht iemand anders met een soortgelijk probleem helpen. Deel je kennis, niet alleen online maar ook in de ‘echte wereld’, en wees onderdeel van de verandering.

[Openingsfoto: shutterstock/Arthimedes]