Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Een groeiend aantal patiënten verkiest het eten (edibles) of op een andere manier oraal innemen van cannabis (bijvoorbeeld wietolie) boven het roken of verdampen ervan. Dit blijkt uit een onafhankelijk kwalitatief onderzoek naar de voorkeur van cannabis-consumenten, in staten van de VS waar wiet legaal is.
Deze studie van RTI International geeft inzicht in hoe consumenten eetbare cannabisproducten zien en ervaren. De resultaten verduidelijken bovendien waarom patiënten liever cannabis oraal innemen dan op een andere manier gebruiken; én brengt de zorgen van patiënten omtrent de consumptie van edibles in kaart.
‘Onze bevindingen suggereren dat sommige mensen edibles verkiezen boven het roken van cannabis omdat er geen geur van rook is en geen kans op passief meeroken door het gebrek aan rook’, legt Sheryl C. Cates uit. Zij is Senior Research Public Health Analyst en namens RTI het hoofd van dit onderzoek.
‘Hun voorkeur gaat uit naar edibles in plaats van het roken van wiet wegens het gemak, discretie, een langer werkend effect en minder heftige highs.’ In totaal deden 62 volwassenen verdeeld over acht focusgroepen – vier in Denver, Colorado en vier in Seattle, Washington – mee aan de studie. Alle participanten waren ouder dan 21 jaar, namen weleens edibles en voldeden ook aan andere aan het onderzoek gestelde criteria.
Andere deelnemers gaven aan dat edibles effectiever zijn als pijnstiller en voor het verlichten van angststoornissen, vergeleken met het roken van joints of inhaleren van wietdamp. Daarover zegt Jane A. Allen, ook Research Public Health Analyst bij RTI:
‘Hoewel deze studie niet analyseerde of edibles gebruikt worden als vervanger van andere medicijnen, suggereert toenemend bewijs dat een betere beschikbaarheid van cannabis het gebruik van pijnmedicatie vermindert; en de frequentie en hoeveelheid van opiaten-consumptie kan verlagen.‘Mede daarom groeit in de VS de steun voor medicinale cannabis als veilig alternatief op opiaten. Deze middelen laten in het land een spoor van verwoesting achter, waardoor gesproken wordt van een opiaten-crisis.
RTI’s onderzoek biedt ook inzicht in de zorgen omtrent het gebruik van cannabis-edibles onder patiënten. Hieronder vallen onder meer de vertraagde inwerktijd van gegeten cannabis, het per ongeluk consumeren van een wiet-edible en de dosering. Immers is het effect van gegeten cannabis erg verschillend van geïnhaleerde wiet.
‘Het vertraagde effect van edibles in vergelijking met gerookt of verdampte wiet, kan ertoe leiden dat gebruikers meer innemen dan gewenst voordat het effect merkbaar is’, zegt Cates. ‘Het publiek informeren over de vertraagde activering, het voorkomen van het per ongeluk innemen van een edible, dosering en eventuele bijwerkingen kan consumenten helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en de volksgezondheid te beschermen.’