(advertenties)
(advertentie)
Paarse wiet, wie kent het niet? Het is vooral bekend geworden door wietsoorten als Purple Haze en is al langere tijd een graag gezien fenomeen. Maar hoe komt het eigenlijk dat sommige wietplanten paars worden en anderen niet? En heb je daar als kweker ook nog invloed op?

Kleuren in cannabis

Een kleur is niets meer dan de reflectie van licht op pigment. En het pigment dat een wietplant groen maakt kennen er velen, dat is chlorofyl. Het is namelijk – naast het visuele aspect – te herkennen aan een bittere smaak aan je wietolie. Dat is immers een van de meest gebruikte inname-manieren van cannabis. Hoe je chlorofyl uit je wietolie kunt houden lees je trouwens hier.

Wietplanten zien groen dankzij chlorofyl. Maar wat maakt cannabis dan paars? [Foto: shutterstock/Gleti]

Dat groene kennen we nu wel, wat we willen weten is welke stof dan verantwoordelijk is voor paarse wietplanten. Nou, dat zijn anthocyanen. Een groep van ongeveer 400 wateroplosbare kleurstoffen die behoren tot de groep flavonoïden. Dat is naast cannabinoïden en terpenen een van de drie belangrijke componenten die van de cannabisplant zo’n uniek en veelzijdig organisme maakt.

Zure kleur

Anthocyanen kunnen in vier kleuren voorkomen in wietplanten, afhankelijk van de zuurtegraad. Is de plant erg zuur, dan zul je vooral rode tinten terugzien. Bij een neutrale zuurtegraad worden anthocyanen paars, en in een alkaline omgeving kleuren de stoffen zich blauw. De pH-waarde van de plant bepaalt dus uiteindelijk of de stof zich rood, paars of blauw kleurt.

De benaming van deze stof komt uit het Grieks. De Duitse botanist Ludwig Marquart ontdekte de stoffen in 1835 en noemde ze naar anthos (bloem) en kyanos (blauw). Het wil overigens niet zeggen dat de kleurstof alleen in de bloemen terugkomt. Ook in de bladeren, stammen en takken kun je de tinten van dit chemische stofje zien.

Anthocyanen kleuren niet alleen paars, maar kunnen ook rood of blauw worden. Welke kleur de stof wordt, wordt bepaald door de zuurtegraad van de plant. [Foto: Mediwietforum]

Herfst

De stoffen worden niet gedurende de hele levenscyclus van de plant geproduceerd. Dat gebeurt normaal gesproken in de laatste weken van de bloei, wanneer het kouder wordt en de herfst intreedt. Chlorofyl wordt dan door de plant niet meer aangemaakt maar in suiker omgezet en die energie wordt volledig in de productie van bloemen (en uiteindelijk zaden) gestoken. Hierdoor krijgen anthocyanen de kans om zich op te hopen en zichtbaar te worden.

Genetica

Het mag duidelijk zijn dat bepaalde wietsoorten meer anthocyanen aanmaken dan anderen, en dat bepaalde strains daarom bekend gaan staan. Maar dat is niet de enige factor die invloed heeft op de paarse kleur in wiet. Want je hebt dan misschien wel meer kans op paarse bloemen met Purple Haze, Blueberry of Purple #1, je komt die wietsoorten ook weleens in een groene kleur tegen.

Paarse wiet begint bij de juiste genetica, maar daarmee ben je er nog niet. [Foto: shutterstock/Jan-Hofbauer]

Zelf paarse wiet kweken

Als je nu zelf een mooie paarse wietsoort wilt kweken is de juiste genetica wel een goede basis, maar daarmee ben je er nog niet. Een van de belangrijkste factoren voor het zichtbaar maken van anthocyanen in wietplanten is de kou. Wanneer de plant het koud krijgt stopt de productie van chlorofyl en krijgen anthocyanen de kans om hun kleur te laten zien.

Feitelijk is het een mechanisme van de plant om te overleven. Of het nu is om bestuivers zoals bijen aan te trekken, of met hun donkere kleur meer warmte aan te trekken, wij vinden het prachtig! Zet dus gerust in de laatste weken van de bloei de verwarming wat zachter en kleur je kweek.

[Openingsfoto: shutterstock/Teri Virbickis]