De oudste universiteit in Engeland gaat samenwerken met een investeringsmaatschappij die een budget van maar liefst 10 miljoen pond (11,4 miljoen euro) ter beschikking stelt voor studies naar medicinale cannabis. Met dit bedrag gaat de universiteit onderzoek doen naar cannabinoïden bij tal van medische aandoeningen.
De Oxford Universiteit staat aan de vooravond van een nieuw onderzoeksprogramma waar meerdere miljoenen ponden mee gemoeid zijn. Dit geld komt vooral binnen via investeringsmaatschappij Kingsley Capital Partners waarmee de universiteit gaat samenwerken.
Het doel? Onderzoek doen naar de effecten van medicinale cannabis en met die kennis therapieën ontwikkelen voor acute en chronische aandoeningen.
Cannabis-therapieën voor miljoenen mensen
Het partnerschap tussen de financiële steun Kingsley en de klinische expertise en onderzoekscapaciteit van de Universiteit van Oxford moet een hoop gaan voortbrengen. De samenwerking wil kennis op het gebied van immunologie, neurowetenschappen en kanker samenbrengen zodat nieuwe behandelingen ontstaan voor mensen met pijn, kanker en ontstekingsziekten.
De samenwerking tussen de investeerder en Oxford is reeds beklonken in een nieuw biofarmaceutisch bedrijf dat Oxford Cannabinoid Technologies (OCT) heet.
Wetenschappers aan de universiteit verwachten hun doel te halen door de cellulaire, moleculaire en systeemmechanismen van cannabinoïden te bestuderen. In een verklaring over de samenwerking zegt Ahmed Ahmed, professor gynaecologische oncologie aan de Oxford Universiteit hierover het volgende:
“Onderzoek naar cannabinoïden heeft reeds een aantal spannende biologische ontdekkingen voortgebracht. En dit onderzoeksprogramma is een goede kans om ons begrip van de rol van cannabinoïden in onze gezondheid en ziektes te vergroten”.
MEER LEZEN: De cannabinoïden-brochure; volledige werking van mediwiet uitgelegd
Neil Mahapatra van Kingsley voegt hieraan toe dat bekend is dat medicinale cannabis en cannabinoïden als medicijnen kunnen dienen ter ondersteuning bij patiënten met pijn.
“Echter zijn de onderzoeken naar de specifieke paden en mechanismen die dit effect veroorzaken momenteel beperkt, en hadden ze allang moeten plaatsvinden.
“Door OCT, hopen wij een strategisch vennootschap met Oxford te ontwikkeling gebaseerd op innovatieve en nieuwe therapieën die miljoenen mensen wereldwijd helpen” voegde hij eraan toe.
Openlijke steun van Patrick Stewart
Patrick Stewart [Shutterstock/Bakounine]
In een land dat
nog maar net een medicinaal cannabisbeleid heeft, is openlijke steun van een bekend persoon altijd goed. Het project van Oxford en Kingsley heeft publieke steun gekregen van Star Trek en X-Men acteur Patrick Stewart.
In een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC meldt Stewart dat hij op cannabis gebaseerde producten gebruikt om de artrose in zijn handen te behandelen; een aanbeveling van een arts in Los Angeles twee jaar geleden.
“Ik steun met enthousiasme het Oxford University Cannabis Research Plan. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor Groot-Brittannië op een onderzoeksgebied dat al te lang wordt tegengehouden door vooroordelen, angst en onwetendheid”, aldus de acteur in een verklaring die naar CNBC werd gemaild.
“Ik geloof dat dit onderzoeksprogramma voordelen kan opleveren voor mensen zoals ikzelf en miljoenen anderen.”
Op dit moment is cannabis in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan, ondanks een duidelijke roep om wetgeving. Gelukkig is er in november wel enige vooruitgang geboekt. Toen startte eindelijk het medicinale beleid waarmee producten met CBD worden gezien als geneesmiddel. Een goede start en mooie stap vooruit. Niet alleen voor het VK, ook voor heel Europa.
Europa begint mee te tellen
In Europa gaan steeds meer neuzen dezelfde kant op staan. Namelijk de kant van erkenning voor de medicinale eigenschappen van cannabis.
Niet dat er helemaal niets gebeurt op het gebied van medicinale cannabis in Europa. GW Pharmaceuticals, het bedrijf dat twee gepatenteerde cannabismedicijnen (Epidiolex en Sativex) op de markt heeft, komt uit het Verenigd Koninkrijk. Nederland had in 2003 als eerste in Europese een officieel medicinaal cannabisbeleid en de Nederlandse medicinale cannabiskweker Bedrocan is een bekende speler op het wereldtoneel. Bovendien zijn er inmiddels meerdere landen met legale mediwiet zoals Duitsland, Tsjechië en Griekenland.
Op 15 januari 2019 kwam het nieuws dat de EU de fundering gaat leggen voor een medicinaal cannabisbeleid in heel Unie. Een mooi signaal dat de suggestie wekt dat het continent is wakkergeschud en mee gaat lopen in de pas van Canada en ruim dertig Amerikaanse Staten.
Hopelijk draagt deze mega-investering aan Oxford een flinke steen bij. Want hoe sneller het beleid verandert in het voordeel voor miljoenen patiënten, hoe beter.
[Openingsfoto: David Ionut]