Pijn is – in tegenstelling tot wat veel sporters zeggen – niet fijn. Helaas krijg je er naarmate je ouder wordt steeds meer last van. Doktoren schrijven – vooral in Amerika – graag opiaten voor als pijnstiller. Het is namelijk effectief, maar heeft erg nare bijwerkingen. Gelukkig is cannabis ook een goede pijnstiller. En heeft het in tegenstelling tot opiaten positieve bijwerkingen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Opiaten epidemie in VS
In de VS woedt een ware opiaten-epidemie. Artsen schrijven op grote schaal op opium gebaseerde medicatie voor. Niet zozeer omdat patiënten erbij gebaat zijn maar meer omdat hun portemonnee erbij gebaat is. Middelen als oxycodon, fentanyl en morfine zijn zware pijnstillers die allerlei ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. De middelen kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben door overdoses. Naast dat je er erg high van kunt worden – niet te vergelijken met het relatief onschuldige psychoactieve effect van cannabis – kunnen opiaten lijden tot heroïneverslaving.
Om een beeld te geven van de ernst van de situatie in de VS: dagelijks worden 650.000 op opium gebaseerde medicijnen voorgeschreven en sterven 78 mensen aan een opium-gerelateerde overdosis. Vier van de vijf nieuwe heroïnegebruikers is met de drug begonnen door de misbruik van voorgeschreven medicatie!
In Nederland liggen die cijfers lager, maar relatief gezien zijn ze even schokkend. Er zijn een half miljoen mensen die dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken. Een op de zes á zeven vrouwen gebruikt de verslavende middelen gemiddeld zo’n 12 tot 20 jaar lang. Dat is twee keer meer dan het gebruik van de mannelijke populatie. Jaarlijks sterven er 200 mensen en raken er 20.000 gewond door ongevallen te wijten aan kalmeringsmiddelen.
Pijnstillers op opiumbasis kunnen lijden tot heroïneverslaving en de dood door overdoses. Foto: shutterstock/CREATISTA
Respondentenonderzoek
Wij schreven al eerder over de voordelen van cannabis bij opiatenverslaving. Mediwiet kan namelijk onder andere de heftige afkickverschijnselen van verlichten. Maar uit recent onderzoek door Care By Design in Californië blijkt dat mediwiet een nog veel grotere rol kan spelen. Vooral bij chronische pijn kan cannabis de afhankelijkheid van opiaten aanzienlijk verminderen. De respondenten van dit onderzoek waren grotendeels tussen de 50 en 70 jaar oud en van hen had:
- 80% last van chronische pijn,
- 50% last van acute pijn en
- 40% had last van beide
Alle respondenten hebben diverse behandelingen geprobeerd voor hun pijnsymptomen, waaronder opiaten, mediwiet, ontstekingsremmers, zenuwblokkers, beweging/fysiotherapie en chirurgie. De patiënten hebben gemiddeld vier van deze behandelingen geprobeerd. En een kwart van de onderzochten liet weten alle zes te hebben geprobeerd.
Cannabis en beweging beste pijnstiller
In meer dan de helft van de gevallen bleken cannabis, opiaten, beweging en zenuwblokkers de pijn bij respondenten merkbaar minder te maken. Cannabis daarentegen bleek uit dit onderzoek de enige behandeltherapie waarbij geen van de respondenten aangaf méér pijn te ervaren. Hoewel sommigen baat hebben bij chirurgie, beweging en zenuwblokkers, liet een deel van de respondenten weten er meer pijn van te krijgen.
Lichaamsbeweging en cannabis zijn volgens dit onderzoek de beste therapieën tegen pijn. De mediwiet werd door respondenten overwegend ge-vaporized (verdampt). Naast het pijnstillende effect merkten respondenten beter te functioneren, meer energie te hebben en in een betere stemming te verkeren bij deze combinatie van behandelingen.
Van de ondervraagden stopte 63% helemaal met opiaten – gelukkig! Foto: shutterstock/Lightspring
Cannabis als vervanger opiaten
De pijnstillende effecten van cannabis zijn geen verrassing. Wat wel opmerkelijk is uit het onderzoek is het effect van cannabisgebruik op het gebruik van opiaten. Van de ondervraagden minderde namelijk 91% hun opiatengebruik nadat ze met medicinale cannabis begonnen. 63% gaf zelfs aan totaal geen opiaten meer te gebruiken sinds ze met cannabis startten.
“Deze enquête brengt erg belangrijke informatie aan het licht” zegt Care by Design woordvoerder Nick Caston. “We zien in onze patiëntendata dat cannabis de levenskwaliteit van onze patiënten verbetert – vooral van ouderen die aan leeftijdsgebonden pijn lijden – en dat zonder de gevaarlijke bijwerkingen van reguliere pijnmanagement-methoden.”
Openingsfoto: shutterstock/Eight Photo]