(advertenties)
(advertentie)

Openbare apotheken verstrekten in de eerste helft van 2021 20.000 keer medicinale cannabis, 9% minder dan in de eerste helft van 2020. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in 2020, groter dan olie. Dat blijkt uit de officiële cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Hoe is het geregeld in Nederland?

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat valt onder het ministerie van VWS, is verantwoordelijk voor de productie, distributie en kwaliteitsbewaking van medicinale cannabis. Het bedrijf Bedrocan, sinds 2003 leverancier, produceert vijf gedroogde varianten van cannabis (flos) met verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD).

Uit de gedroogde varianten bereiden enkele apotheken sinds 2015 cannabisolie met verschillende concentraties THC en CBD. Olie heeft als voordeel dat het eenvoudig kan worden ingenomen omdat het voor gebruik niet meer bewerkt hoeft te worden.

Medicinale cannabis wordt toegepast bij veel verschillende indicaties waaronder allerlei soorten chronische pijn, epilepsie en aandoeningen met spasticiteit.

De afzet van legale medicinale cannabis in Nederland in de afgelopen 5 jaar in beeld…

Wat wordt er officieel aan mediwiet geconsumeerd?

In de eerste helft van 2021 werd er 20.000 keer medicinale cannabis verstrekt, 2000 minder dan een jaar eerder in dezelfde periode. In de eerste helft van 2017, het halfjaar met de meeste verstrekkingen, was dit nog 27.000.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt door het aantal eerste uitgiftes dat in de eerste helft van 2021 harder daalde (-13,5%) dan het aantal vervolguitgiftes (-4%). Dit duidt erop dat in de eerste helft van 2021 minder mensen startten met medicinale cannabis.

Van de in totaal 22.000 verstrekkingen in de eerste helft van 2021 waren er 11.000 verstrekkingen van flos, een daling van 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Ondanks deze daling is het aandeel flos voor het tweede jaar op rij groter dan het aandeel met olie met 55% tegenover 45%.

Het aantal verstrekkingen aan mannelijke gebruikers is in de eerste helft van 2021 afgenomen met 8,1% tot 11.000. Bij vrouwelijke gebruikers daalde dit met 7,3% tot ruim 9000. Hiermee is een verschuiving opgetreden, aangezien in de eerste helft van 2017 het aantal verstrekkingen voor beide groepen nog gelijk was met 13.500.

Legaal vs niet-legaal

Zoals gezegd betreft bovenstaande uitsluitend de officiële verstrekking van medicinale cannabis in Nederland. Het lijkt ons sterk dat er in totaal – dus inclusief de illegale markt, denk aan Suver Nuver en Stichting Mediwiet maar ook aan alle mensen die zelf wiet kweken, olie maken of hun medicijn via niet-officiële weg verkrijgen – sprake is van een daling.

De officiële medicinale cannabis is namelijk best duur, laat staan de legale wietolie. De keuze in cannabisproducten, die ook nog eens met gammastralen worden behandeld, is beperkt. Bovendien vergoeden de zorgverzekeraars al jarenlang niets meer op dit gebied en dat zal de cijfers ook niet omhoog helpen…

[Dit artikel is met toestemming overgenomen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, openingsbeeld:  mikeledray/Shutterstock]