(advertenties)
(advertentie)

Veruit de meeste medicinale cannabisgebruikers doen dit buiten de officiële kanalen – arts, specialist – om. Het aantal mensen in Nederland dat wél een erkend recept heeft en cannabisproducten van de firma Bedrocan consumeert – ’s lands enige legale wietkweker – bedroeg vorig jaar 6.700 personen. Dat aantal is stabiel gebleven, maar ze kregen wel minder vaak mediwiet verstrekt:  in totaal 42.000 keer in 2021 en dat is tweeduizend keer minder dan in 2020.

Hoe werkt het alweer?

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat valt onder het ministerie van VWS, is verantwoordelijk voor de productie en levering van medicinale cannabis aan apotheken en wetenschappelijke instellingen. Bedrocan, sinds 2003 leverancier, produceert vijf gedroogde varianten van cannabis (flos) met verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Aldus de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Uit de gedroogde varianten bereiden enkele apotheken sinds 2015 cannabisolie met verschillende concentraties THC en CBD. Olie heeft als voordeel dat het eenvoudig kan worden ingenomen omdat het voor gebruik niet meer bewerkt hoeft te worden.

Specialisten steeds huiveriger om cannabis voor te schrijven

Medicinale cannabis wordt toegepast bij uiteenlopende indicaties, waaronder verschillende soorten chronische pijn, epilepsie en aandoeningen met spasticiteit. In diverse wetenschappelijke studies wordt onderzoek gedaan naar andere toepassingen van medicinale cannabis.

In 2021 werd 42.000 keer medicinale cannabis verstrekt, tweeduizend verstrekkingen minder dan een jaar eerder (-5,9%). Deze daling wordt vooral veroorzaakt door minder verstrekkingen op basis van een recept van specialisten (-11,6%). Het aantal verstrekkingen op voorschrift van een huisarts daalde nauwelijks (-0,5%).

Van de in totaal 42.000 verstrekkingen in 2021 waren er 23.000 flos, een daling van 8,1% ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks deze afname is het aandeel flos voor het tweede jaar op rij groter dan dat van olie met 54% tegenover 46%. Doordat het aantal verstrekkingen olie minder hard daalde (-3,0%), is het verschil wel kleiner geworden.

Aantal officiële cannabispatiënten is en blijft laag

Ondanks een vermindering van het aantal verstrekkingen, bleef het aantal gebruikers in 2021, met 6.700 patiënten, nagenoeg gelijk. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden naar een groter aandeel mannelijke gebruikers. In 2021 is hun aandeel toegenomen tot ruim 42%, terwijl dit in 2018 nog ruim 39% was.

Volgens de laatste rapporten van het Trimbos-instituut zijn er in Nederland bijna een half miljoen mensen die wiet om medicinale redenen consumeren. Slechts een miniem deel doet dat dus met een recept van een arts.

Wat de oorzaken hiervan zijn blijft gissen, maar onbekendheid en vooroordelen van de medische sector met cannabis zullen vast een rol spelen. Net als het feit dat de zorgverzekeraars in Nederland sinds enkele jaren niets meer vergoeden (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland) en de officiële wiet – en helemaal de cannabisolie- nogal duur zijn, ook vergeleken met zelf wiet kweken of de prijzen op de illegale markt…

[bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen, openingsbeeld: ProStockStudio/Shutterstock]