(advertenties)
(advertentie)

De European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) heeft dinsdag een rapport naar buiten gebracht waarin zij stellen dat er nog steeds weinig bewijs is voor de voordelen van medicinale cannabis. En dat is opmerkelijk, want er wordt aan de lopende band onderzoek gedaan naar mediwiet.

Volgens de Europese instantie die drugsgebruik in Europa monitort, is het bewijs over de werking van medicinale cannabis nog steeds dun. In hun eerste verslag over dit onderwerp schrijft het in Lissabon gevestigde EMCDDA dat er “belangrijke gaten in het bewijsmateriaal” zitten. Daarom dringt het EU-agentschap aan op meer onderzoek naar dit onderwerp.

Opmerkelijke uitspraken

Het rapport komt op een moment dat er in Europa juist meer draagvlak lijkt te ontstaan om cannabiswetten te versoepelen. Steeds meer landen laten de teugels namelijk vieren wat betreft recreatieve, maar vooral medicinale wetgeving.

Dit heeft ertoe geleid dat medicinale cannabis binnen de EU momenteel is toegestaan in onder meer Duitsland, Italië, Denemarken, Finland, Portugal, Kroatië, Tsjechië, Griekenland en Nederland. En recent nog besloot Groot-Brittannië om mediwiet toe te staan.

Ook gebruikt een handvol gereguleerde geneesmiddelen bestanddelen die zijn afgeleid van cannabis, zoals Sativex en Epidiolex van GW Pharmaceuticals, die zijn goedgekeurd voor respectievelijk de behandeling van symptomen van multiple sclerose en epilepsie.

Bovendien heeft meer dan de helft van de Amerikaanse staten het medicinale gebruik van cannabis gelegaliseerd en ook in Canada, Uruguay en Mexico kunnen patiénten legaal mediwiet gebruiken.

Maar het meest opmerkelijke aan deze uitspraken, is dat ze gedaan worden in een tijd waarin er juist enorm veel onderzoek wordt gedaan naar de werking van medicinale cannabis. Mede hierdoor is het aantal wetenschappelijke studies de afgelopen 17 jaar met maar liefst 90 procent toegenomen.

Toch trekt het EMCDDA aan de rem omdat er “gematigd” bewijs is dat cannabis patiënten heeft geholpen die lijden aan spierspasmen als gevolg van multiple sclerose, chronische niet aan kanker gerelateerde pijn en epilepsie bij kinderen.

Bovendien zegt het rapport dat het bewijs dat cannabis verlichting biedt bij patiënten met misselijkheid en braken door kankerchemotherapie, of werkt als eetlustopwekker voor AIDS-patiënten “zwak” is. Ook het bewijs voor gebruik bij patiënten met posttraumatische stressstoornis, slaapstoornissen en angststoornissen was “onvoldoende”, concludeert het EMCDDA.

Bewijs ligt voor het oprapen

Er wordt momenteel meer onderzoek gedaan naar cannabis dan ooit. [Shutterstock/ElRoi]

De uitspraken zijn opmerkelijk, want een ieder die een beetje bekend is met het onderwerp ‘medicinale cannabis’ weet dat er momenteel gigantisch veel onderzoek wordt gedaan naar de werking en toepassing ervan. Zoals gezegd, maar liefst 90 procent meer dan 17 jaar geleden.

Tijdens deze onderzoeken wordt steeds meer duidelijk hoe de medicinale eigenschappen van cannabis precies werken. Maar dat ze er zijn, staat al jaren buiten kijf.

Bovendien is er genoeg bewijs dat mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen – waaronder die het EMCDDA noemt – baat hebben bij mediwiet. En dat bewijs komt niet alleen op grote schaal uit de wetenschappelijke hoek. Ook de anekdotische bewijzen stapelen zich in grote getale op.

Waar het rapport wel gelijk in heeft, is dat er “behoefte is aan aanvullend onderzoek en klinische studies, waaronder grotere en beter ontworpen onderzoeken, onderzoeken naar de dosering en interacties tussen geneesmiddelen, en studies met follow-ups onder de deelnemers op langere termijn”.

Daar zijn alle wetenschappers het ook we over eens; slechts het topje van de ijsberg over het grote potentieel van mediwiet is onderzocht. Meer onderzoek is absoluut nodig. Maar op basis van de reeds beschikbare data had er wel een bemoedigender geluid uit dit rapport kunnen komen.

En daarmee aanschouwen we de zoveelste gemiste kans van beleidsmaker, of in dit geval een instantie die invloed uitoefent op beleidsmakers. Het doet denken aan de Iraakse minister van Informatie, Mohammed Saïd al-Sahaf. Die beweerde op televisie dat Irak alles onder controle had, terwijl op de achtergrond de Amerikaanse tanks Bagdad binnen reden.

Over een paar jaar kunnen we er hopelijk om lachen.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lukasz Stefanski]