Er wordt veel onderzoek gedaan naar de pijnstillende werking van wiet, en of die voldoende is om het gebruik van opioïden te verminderen. Sommige studies bekijken hierbij gecombineerd gebruik van cannabis en opiaten. Niet doen, zegt een groep wetenschappers.
Nederland telt ongeveer twee miljoen mensen voor wie nauwelijks een dag voorbij gaat zonder pijn. Pijnverlichting is helaas niet altijd eenvoudig en therapieën geven ook niet altijd direct een resultaat. Pijnstillers komen met bijwerkingen en een hoog risico op afhankelijkheid en overdosering.
Met name in de Verenigde Staten leidt dit tot serieuze problemen. Daar spreekt men sinds enkele jaren over een heuse opioïden epidemie. Meer dan 40 duizend mensen sterven er jaarlijks aan een overdosis medicijnen. Vooral pijnstillers. Daarnaast stappen te veel mensen die geen recept meer krijgen over op heroïne en raken daaraan verslaafd.
Ook in Nederland luiden diverse partijen inmiddels de noodklok. Zij vinden dat ook Nederlandse artsen te snel zware pijnstillers voorschrijven zoals oxycodon en fentanyl. Er is bovendien nauwelijks controle en nazorg voor mensen die het gebruiken. Hierdoor neemt het aantal probleemgevallen snel toe.
LEES OOK: Onderzoek bevestigt: pijnstilling wiet 30 keer sterker dan aspirine
Meer angst en depressie
In de Verenigde Staten wordt regelmatig onderzoek gedaan naar wiet als middel om de opioïden epidemie mee te bestrijden. De uitkomsten van deze studies zijn bijna allemaal gelijk: cannabis kan het gebruik van opioïden verminderen. Eerder schreven we over een klinisch onderzoek dat deze conclusie onderbouwt.
Tijdens dergelijke studies wordt het gebruik van opioïden vaak gecombineerd met wiet. Maar ook mensen die eigenhandig hun opiatengebruik afbouwen, nemen de twee middelen samen om uiteindelijk te stoppen met opiaten.
Niet doen, zegt een groep wetenschappers die onderzoek deed naar de gevolgen van gelijktijdig gebruik van wiet en zware pijnstillers. Dit onderzoek, gepubliceerd in vakblad Journal of Addiction Medicine, toont aan dat gecombineerd gebruik niet voor een toename van pijnverlichting zorgt, maar wel leidt tot meer angst en depressie.
Wiet en opioïden; beter gebruik je die niet samen zegt een groep wetenschappers. [Beeld: Shutterstock/Eight Photo]
Vicieuze cirkel
De wetenschappers van diverse Amerikaanse universiteiten onderzochten wat gelijktijdig gebruik van cannabinoïden en opioïden doet. Er deden 450 volwassenen mee die allen last hadden van matige tot ernstige pijn. zij werden meer dan 3 maanden ondervraagd.
Sommige proefpersonen gebruikten alleen opioïden voor pijnverlichting, terwijl anderen wiet en opioïden combineerden. De onderzoekers ontdekten dat proefpersonen die beide middelen consumeerden vaak ook meer drank, cocaïne en tabak gebruikten, in vergelijking tot mensen die alleen opioïden gebruikten.
Volgens de onderzoekers is er ook een zondebok. Veel mensen grijpen namelijk naar deze schadelijke stoffen als manier om angst en depressie te verdoven. Gevoelens die worden veroorzaakt door gecombineerd gebruik van wiet en opioïden, aldus de wetenschappers. Dit is natuurlijk verre van effectief; het leidt alleen maar tot meer angst en uiteindelijk een vicieuze cirkel.
De bevindingen van het onderzoek stellen dat het mengen van opioïden met wiet voor het behandelen van chronische pijn niet méér helpt dan alleen het nemen van opioïden. Maar gezien de ernstige risico’s en bijwerkingen van het gebruik van opioïden, bestaat er geen twijfel dat cannabis de juiste weg is.
Hoe zit het bij jou?
Er heerst nog steeds veel verdeeldheid over de voordelen van wiet en opioïden bij chronische pijnverlichting. Onderzoek laat zien dat wiet een reële vervanger is voor opioïden. Gelijktijdig gebruik wordt niet altijd gehekeld. Ook geloven veel patiënten in de combinatie. Maar hoe zit dat bij jou? Dat weet niemand. Iedereen is anders. Het blijft een kwestie van uitproberen, tot de wetenschap een sluitend antwoord heeft.
Hoe positief de uitkomsten van diverse studies ook zijn, het onderzoek onder 450 pijnpatiënten laat zien dat gecombineerd gebruik de geestelijke gezondheid in gevaar kan brengen. Mogelijk zelf zonder dat de patiënt het zich realiseert.
Lijd je aan chronische pijn en wil je opioïden met wiet combineren? Overleg dan altijd met je arts, want het kan voor gevaarlijke effecten zorgen omdat de impact van beide geneesmiddelen op het lichaam wordt versterkt, op een manier die niet langer gunstig is. Luister goed naar je lichaam. Of nog beter: ga alleen voor cannabis.
[Openingsfoto: Shutterstock/Motortion Films]