De slopende en vaak onbegrepen ziekte fibromyalgie, is zelfs in deze tijd nog moeilijk te behandelen met reguliere medicijnen. Gezien de oorzaak ervan mogelijk ligt bij een tekort aan lichaamseigen cannabinoïden, zou een behandeling met cannabis de oplossing kunnen zijn voor het bestrijden van de symptomen.
Fibromyalgie
Lang onbegrepen en vaak verkeerd gediagnosticeerd, fibromyalgie is een slopende aandoening. Tot voor kort geloofden veel artsen niet eens dat het echt een ziekte was, maar dachten ze dat hysterische vrouwen zich de klachten inbeeldden. Tegenwoordig is er nog niet veel meer over bekend, maar wordt de ziekte wel meer erkend.
Fibromyalgie wordt over het algemeen gezien als een chronische pijnaandoening, maar steeds vaker lijkt de oorzaak een complexe neurologische verstoring te zijn. Naast aanhoudende pijnklachten in spieren en pezen hebben patiënten vaak last van gewrichtsstijfheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, zwakte, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, angsten en soms cognitieve problemen.
Oorzaak fibromyalgie
Wat de ziekte echt veroorzaakt wordt wereldwijd bediscussieerd. Maar prominent neuroloog en cannabis-onderzoeker, Dr. Ethan Russo, gelooft dat de ziekte te maken heeft met een klinisch endocannabinoïde-tekort. Het endocannabinoïde-systeem (ECS) is als het internet van ons lichaam. Een netwerk dat communicatie tussen je hersenen, organen, pezen, glianden (in het brein) en immuuncellen mogelijk maakt en daarmee een interne balans, homeostase, tussen alle processen in ons lichaam creëert en behoudt.
Mogelijk is de oorzaak van fibromyalgie een tekort aan lichaamseigen signaalstoffen, toebehorend aan het endocannabinoïde-systeem. [Foto: shutterstock/Sebastian Kaulitzki]
De receptoren van dit systeem reageren normaal gesproken op stoffen die je zelf aanmaakt, zoals 2-AG en anandamide. Maar als je ECS uit balans is, zijn die stoffen niet genoeg aanwezig en gaat je gezondheid achteruit. Je gaat slechter slapen, krijgt stemmings- en spijsverteringsproblemen, spierspanning en andere symptomen die, verrassend genoeg, allemaal bij het ziektebeeld van fibromyalgie horen. Dit ondersteunt Dr. Russo z’n theorie over de oorzaak van de aandoening.
Wietolie tegen fibromyalgie
Gezien de oorzaak mogelijk ligt in een tekort aan lichaamseigen cannabinoïden, zou het simuleren van deze stoffen met plantaardige cannabinoïden een potentiële behandeling kunnen vormen tegen fibromyalgie. Dit wordt momenteel ook onderzocht bij ons in Nederland, waar de invloed van geïnhaleerde cannabis op fibromyalgie wordt bestudeerd in Leiden. En dat het werkt blijkt, want diverse patiënten geven aan baat te hebben bij cannabisproducten tegen de ziekte.
Dit wordt duidelijk door de vele video’s met patiëntengetuigenissen, maar ook uit onderzoek. Een grote enquête wees namelijk uit dat, vergeleken met farmaceutische medicatie, cannabis het beste werkt tegen de symptomen van de ziekte. Zo zei van de patiënten die cannabis hebben gebruikt:
Chemische pillen of een natuurproduct? In de praktijk werkt cannabis beter dan veelgebruikte medicijnen tegen fibromyalgie. [Foto: shutterstock/Eight Photo]
- 62% dat het ‘zeer effectief’ was in het bestrijden van de symptomen
- 33% dat cannabis ‘een beetje hielp’ tegen hun aandoening en maar
- 5% had geen baat bij het middel
De werkzaamheid van door de FDA goedgekeurde medicatie daarentegen, die duizenden euro’s kostten en vaak schadelijke bijwerkingen hebben, is zo goed als compleet tegenovergesteld:
- maar 8-10% geeft aan dat veelgebruikte Cymbalta, Lyrica of Savella ‘erg effectief’ is en
- maar liefst 60-68% (!) vond de middelen ’totaal niet helpen’
Fibromyalgie behandel je dus het beste door je ECS op een natuurlijke manier in balans te brengen. Dat doe je bijvoorbeeld door (een combinatie van) zowel CBD als THC in te nemen. Cannabis inhaleren met een vaporizer, zoals wordt onderzocht, kan op de korte termijn helpen tegen pijn. Maar voor langere pijnstilling en verlichting zijn andere inname-vormen, zoals wietolie, beter geschikt.
Benieuwd hoe je fibromyalgie het best behandelt met wietolie en andere cannabisproducten? Klik dan HIER.
[Openingsfoto: shutterstock/Wichy]