(advertenties)
(advertentie)

De planten van Dokter Groen gaan als een speer. Toch kan hij het niet laten om alle kweektechnieken uit de kast te halen om de oogst te vergroten. En dat is maar goed ook, want daar kan jij weer je voordeel mee doen. In dit verslag lees je hoe de groene dokter zijn wietplanten voorbereidt op de komende bloeifase.

Ander lichtregime

Exact twee weken en twee dagen geleden veranderde ik het ritme van de kunstmatige zonsopgang en zonsondergang in mijn kast van dagen van 18 uur naar dagen van 12 uur. Voor sommigen is het gesneden koek maar wellicht voor anderen niet. Daarom leg ik het graag nog even kort uit.

Het korten van de dagen en het verlengen van de nachten zorgt ervoor dat de bloeifase aanbreekt. Dat ligt voornamelijk aan de nachten want ’s nachts worden bloeihormonen aangemaakt. Duren de nachten lang genoeg (10 uur of langer), dan heeft de plant na een week of twee genoeg bloeihormonen opgebouwd en verschijnen de eerste bloeiharen.

Het aanpassen van de uren licht gebeurt ook in de natuur. Als we 21 juni zijn gepasseerd worden de dagen korter en de nachten langer. Dit stimuleert de plant om te gaan bloeien.

1, 2, 3, Bloeifase!

Ook mijn planten hebben twee weken van opbouwen van bloeihormonen achter de rug en laten nu hun eerste bloeiharen zien. De twee weken voorafgaand aan de eerste bloeiharen en één tot twee weken erna groeien wietplanten extra hard. Dit noemen we de strekkende periode, en is voor wietplanten een voorbereiding op de komende bloeifase. Hoe hoger een wietplant in de natuur is, hoe meer licht en hoe meer wind ze opvangt. Dit vergroot de kans om bestoven te worden en dus de voortplanting.

Dieven

Ook mijn wietplanten zijn de afgelopen weken behoorlijk gegroeid. Nu de eerste bloeiharen een feit zijn kan ik goed inschatten welke toppen het bladerdek wel zullen halen en welke takken in de schaduw zullen blijven. Alle groei die tot de laatste groep behoort, verbruikt kostbare energie en heb ik eergisteren weggehaald.

Normaal gesproken is het dieven van de planten een gemakkelijk klusje maar dit keer niet. Zoals je weet zit er in iedere pot namelijk een Blumat sensor met druppelaar waardoor de planten automatisch de juiste hoeveelheid water krijgen. Hierdoor kan ik de planten niet meer uit de kast nemen en moest ik dus heel voorzichtig tussen de takken door dieven. Vooral de achterste drie planten waren lastig te bereiken, maar het is toch gelukt.

Ik heb aan het uiteinde van iedere tak drie tot vier nodes laten zitten waar straks de mooiste toppen aan groeien. De rest van de zijtakken en bladeren heb ik weggehaald, hierboven de voor en na foto’s.

Ontbladeren

Ontbladeren klinkt wellicht wat rigoureus maar ook aan de bovenkant heb ik het een en ander aan bladeren weggeknipt. Vooral aan de Candy Dawg Kush planten groeiden een paar flinke parasols die een hoop licht wegnamen. Door dit een beetje uit te dunnen krijgen alle planten weer wat meer licht en kan de lucht ook wat beter door de takken stromen. Ook hier heb ik een voor en na foto van gemaakt, je ziet zelf wel wat voor en wat na is.

Extra PK’s

Omdat de bloei begint en ik de planten toch aardig heb toegetakelt, dacht ik dat ze wel wat extra PK’s konden gebruiken. De Blumat sensoren geven zoals je weet alleen water en alle voeding moet uit de aarde komen. Om de planten van wat extra bloeivoeding te voorzien (fosfor en kalium), heb ik ze na het dieven en ontbladeren allemaal met de hand ongeveer 300 milliliter water met een biologische-PK booster van BioQuant gegeven. Ik zeg; laat de bloei maar komen!