Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Wetenschappelijke studies suggereren dat wiet kan helpen bij veel voorkomende hormonale aandoeningen. We kijken naar enkele hormonale kwalen en waarom cannabinoïden zoals CBD en THC een natuurlijke en effectieve behandeloptie zijn.
Het endocriene systeem is een heel belangrijk mechanisme in ons lichaam. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van allerlei lichaamsfuncties zoals ademhalen, eten, groeien, ons metabolisme, voortplanting en stemming. Een voorbeeld: als de maag leeg is, stuurt het een hormoon naar de hersenen om jouw hongergevoel te activeren.
Dit systeem werkt met signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Deze signaalstoffen zijn beter bekend als hormonen.
Hormonen worden onder meer aangemaakt in de hypofyse, hypothalamus, schildklier, bijschildklier, pijnappelklier, bijnieren, eierstokken, testes en pancreas. Er zijn honderden verschillende hormonen die een veelvoud aan processen coördineren.
Hormonale problemen treden op wanneer een of meer klieren in het endocriene systeem niet correct werken. Dit kan een genetische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een erfelijk schildklierprobleem. Je leefstijl kan de balans van het hormonale stelsel echter ook verstoren. Over ongezond eten, te veel suiker en roken is bijvoorbeeld bekend dat ze het endocriene systeem uit balans kunnen brengen.
Een hormonale onbalans kan zomaar een domino-effect in gang zetten dat allerlei andere hormonen beïnvloedt. Gaan er verschillende dingen mis in het endocriene systeem? Dan kan een hormonale aandoening ontstaan.
Dat is niet altijd problematisch. Klachten zoals vermoeidheid, slechter slapen en minder lekker in je vel zitten zijn niet zelden hormonaal van aard en snel oplosbaar. Vaak is het aanpassen van een paar dingen in je leefstijl al voldoende om dat op te lossen. Bij complexere of langdurige problemen in het endocriene systeem kan het langer duren voordat de balans herstelt.
Een voorbeeld van een veel voorkomende endocriene aandoening is diabetes. Dit ontstaat als de alvleesklier onvoldoende insuline aanmaakt; een hormoon dat onze bloedsuikerspiegel op peil houdt. Soms is dit probleem aangeboren. Dan is er sprake van diabetes type 1. Veel vaker ontstaat het als gevolg van een ongezond eetpatroon. In dat geval is er sprake van diabetes type 2.
Andere endocriene aandoeningen zijn Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), hypogonadisme, bijnierinsufficiëntie, de ziekte van Cushing, de ziekte van Addison, gigantisme, hypopituïtarisme, multiple endocriene neoplasie I en II, vroegrijpe puberteit en nog veel meer.
Hormonale aandoeningen hebben uiteenlopende symptomen. Vermoeidheid, zoals we eerder al aanstipte, is een veel voorkomend symptoom. Ook mentale klachten komen vaak voor. Denk aan depressie, angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Problemen bij seksuele functies komen voor als er geslachtshormonen in het spel zijn. Denk aan onregelmatige menstruatie, problemen met libido, erectiestoornissen en zelfs onvruchtbaarheid.
Afhankelijk van het type aandoening en de ernst bestaan conventionele behandelingen uit medicijnen en eventueel chirurgie. Deze twee behandelopties zijn helaas niet altijd succesvol. Gelukkig kan cannabis helpen.
Dat komt vooral omdat wiet bijzonder goed samenwerkt met een lichaamseigen mechanisme dat het endocannabinoïden-systeem (ECS) heet. Dit systeem werkt met lichaamseigen cannabinoïden, maar reageert ook sterk op werkzame bestanddelen in wiet. Die noemen we daarom ‘plantaardige cannabinoïden’.
Eigenlijk vertoont het ECS veel overeenkomsten met het hormonale systeem. Het ECS werkt namelijk ook met allerlei signaalstoffen die betrokken zijn bij belangrijke, uiteenlopende lichaamsfuncties. Steker nog, doel van het ECS is onze gezondheid in balans krijgen en houden. En hiermee komen we bij de relatie tussen het hormonale en endocannabinoïden-systeem.
Er is toenemende mate aandacht voor deze relatie. Lichaamseigen cannabinoïden nemen namelijk deel aan de regulatie van voedselinname en energiehomeostase van het lichaam; twee processen die een significante invloed hebben op het endocriene systeem. Maar dat niet alleen. Er is een duidelijke overlap zichtbaar in de activiteit van de hypofyse, bijnierschors, schildklier, pancreas en geslachtsklieren.
Ook de alvleesklier is gevoelig voor de invloed van wiet. Zoals we eerder aanstipten, maakt de alvleesklier insuline aan. Dit hormoon houdt de bloedsuikerspiegel stabiel en verdeelt energie uit voeding over alle lichaamscellen. Uit verschillende studies blijkt dat cannabis insuline-levels gunstig beïnvloedt waardoor het risico op diabetes afneemt.
Bovendien kan cannabis helpen bij allerlei symptomen van endocriene aandoeningen. Bekende positieve effecten van wiet die van pas komen, zijn: ontspanning, energie opwekken, stemming verbeteren, slaap opwekken en beter slapen, pijn stillen, angst tegengaan en depressies bestrijden.
Dit kan wiet omdat het endocannabinoïden-systeem een positieve invloed heeft op de aanmaakvan allerlei gelukshormonen zoals dopamine en endorfine. Hierdoor nemen gevoelens van stress, angst en depressie af.
Heb je last van een hormonale aandoening? Overleg dan altijd met je arts over mogelijke oplossingen. In veel gevallen is het aanpassen van je leefstijl voldoende om de balans te herstellen. Denk aan gezond eten, suikerrijk voedsel vermijden, voldoende bewegen en meer ontspannen.
Zoals je hebt gelezen kan medicinale cannabis ook bijdragen. Wil je dit proberen? Start dan altijd met een lage dosis en bouw rustig op. Ieder mens is anders en ieder hormonaal probleem ook. Door met een lage dosis te beginnen en rustig op te bouwen, ontdek je stapsgewijs de ideale hoeveelheid wiet die voor jou goed werkt.