Onderzoekers zijn mogelijk een stap dichterbij de verklaring waarom wiet zo goed werkt bij het tegengaan van angst. Dit heeft alles te maken met een verbinding tussen twee hersengebieden en de invloed van wiet op die verbinding.
Een studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, legt uit dat er een angst opwekkende ‘snelweg’ in de hersenen ligt die de amygdala – het emotionele centrum – verbindt met de prefrontale cortex die besluitvorming en impulscontrole beheert.
Hoe stressvoller de situatie waarin een persoon zich bevindt, hoe krachtiger deze twee hersengebieden met elkaar in contact komen. Hierdoor nemen angstgevoelens snel toe. Daarnaast zagen onderzoekers hoe een lichaamseigen bestanddeel, 2-AG genaamd, dit proces positief kan beïnvloeden.
“Het circuit tussen de amygdala en de frontale cortex is sterker bij personen met bepaalde angststoornissen”. Dit concludeert Sachin Patel, co-auteur van deze studie en onderzoeker aan de Vanderbilt University tegen Inverse. “Omdat mensen of dieren aan stress worden blootgesteld en angstiger worden, lijmen deze twee hersengebieden aan elkaar en groeit angst”, aldus Patel.
De onderzoekers zagen ook hoe 2-AG, een door de hersenen geproduceerd bestanddeel, de stroom van neurochemicaliën langs die snelweg beïnvloedt. Gevolg is dat angstgevoelens verminderen. 2-AG doet dit door endocannabinoïden-receptoren in de hersenen te activeren; dezelfde receptoren die reageren op werkzame bestanddelen in wiet.
Eerdere experimenten met muizen ondersteunen deze hypothese en tonen dat naarmate het niveau van acute stress toeneemt, het angstpad in de hersenen sterker wordt.
LEES OOK:
CBD, een cannabinoïde in wiet, lijkt veel op het lichaamseigen 2-AG.
Patel en zijn team hopen dat hun werk leidt naar nieuwe onderzoeken. En uiteindelijk naar medicijnen die de werking van 2-AG nabootsen en zo het neurochemische verkeer op de snelweg vertragen. Hierin kan cannabis een rol spelen. Neem bijvoorbeeld CBD, een cannabinoïde in wiet. Dit bestanddeel lijkt veel op het lichaamseigen 2-AG. Bovendien wordt CBD vaker in verband gebracht met een angstremmende, depressie bestrijdende werking.
[Openingsfoto: Shutterstock/Triff]