De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Voor het eerst is de biologische blauwdruk van de cannabisplant ontcijferd. Tijdens de studie werd de productie van twee moleculen – cannflavines – ontdekt waarvan wordt gedacht dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze ontdekking zou de weg naar uitgebreider onderzoek kunnen versoepelen en in het verlengde daarvan veel meer gebruik van cannabis als medicijn.
De studie – die is gepubliceerd in het augustusnummer van het tijdschrift Phytochemistry – beschrijft voor het eerst de biosynthetische route die buiten de eigenlijke cannabis sativa-plant ligt. Deze maakt de reproductie van de moleculen cannflavin A en cannflavin B mogelijk. Die cannflavines behoren tot de klasse van planten flavonoïden; plantaardige chemicaliën die in bijna alle soorten fruit en groenten voorkomen.
De studie toont de medicinale veelzijdigheid van de cannabisplant aan. Naast THC – de psychoactieve stof in cannabis – en therapeutische oliën die vaak CBD bevatten, bestaan er nog vele andere gespecialiseerde metabolieten binnen de plant die verder onderzoek verdienen.
De onderzoekers van de Guelph University in Ontario in Canada ontdekten de blauwdruk voor het produceren van de cannflavines, die op hun beurt werden ontdekt in een studie uit 1985. Ze bleken een bijzonder krachtige ontstekingsremmende activiteit te vertonen in verschillende diercelmodellen. De nieuwe kennis die er verkregen is tijdens de fytochemische studie, maakt vrij baan om te achterhalen hoe plantenmetabolisme kan worden ontwikkeld en ingezet om medicijnen te maken van de cannflavine A- en B-enzymen.
Tariq Akhtar, hoofdauteur en universitair docent plantenbiochemie aan het Guelph-departement voor moleculaire en cellulaire biologie, vertelt dat bijna 30 jaar lang niemand deze moleculen heeft bekeken of uitgebreid heeft bestudeerd. Deze studie bleek een goed moment te zijn om deze veelbelovende moleculen eens nader te bekijken. Hij zegt ook dat zijn laboratorium plantenchemie en genomica gebruikt om te bepalen hoe planten – die medicinaal of industrieel gebruikt worden – bepaalde moleculen en verbindingen produceren.
De cannflavines A en B zijn dus meer dan dertig jaar geleden door onderzoeker Marilyn Barrett in het Verenigd Koninkrijk ontdekt. Haar studie introduceerde ook de naam cannflavin. Barrett’s onderzoek toonde aan dat cannflavines A en B bijna dertig keer zo sterk zijn als aspirine om ontstekingen in cellen af te remmen. Die ontdekking is nog maar het begin.
Akhtar legt uit dat de twee cannflavines in zeer kleine hoeveelheden in cannabis aanwezig zijn: “Dus als je de ontstekingsremmende voordelen wilt behalen, zou je overvloedige hoeveelheden cannabis moeten consumeren. Dit is niet realistisch en ook onpraktisch. Hierdoor ontstaat er een noodzaak om de moleculen buiten de cannabisplant te reproduceren.”
Volgens hem is de ontdekking van de cannflavines ‘bemoedigend nieuws’ voor mensen die lijden aan acute en chronische pijn. Er bestaan maar weinig effectieve alternatieven voor de opiaten die werken door de pijnreceptoren van de hersenen te blokkeren. Cannflavines lijken een ander pad te volgen; ze vallen de cellen aan die ontstekingen veroorzaken, wat doorgaans de primaire oorzaak is van veel soorten pijn.
Amerikaanse en Canadese onderzoekers zijn al tientallen jaren niet in staat om de medicinale eigenschappen van cannabis te onderzoeken vanwege het verbod op de teelt en verkoop van de plant. Deze wordt door de Amerikaanse federale overheid nog steeds als illegaal beschouwd. Het onderzoeksteam van Akhtar heeft nu een biochemisch pad aangetoond voor commerciële producenten. Het wordt mogelijk om de cannflavines A en B met gist, bacteriën, planten of andere middelen te produceren.
Het vermogen om andere planten of micro-organismen als het ware te ‘hacken’ om dezelfde geneeskrachtige verbindingen te produceren als in cannabis, biedt grote potentiële voordelen voor de wetenschap en de industrie. Dr. Jeff Chen (directeur van het Cannabis Research Initiative van de University of California, Los Angeles UCLA) sprak op de Microscopes and Machines-conferentie in juli 2019. Hier had hij het over het gebruik van biosynthese als een alternatief dat meer schaalbaar, consistenter en continu is dan de cannabisteelt. Het maakt het makkelijker om cannabinoïden en andere nuttige verbindingen te produceren. Ook daar waar cannabis verboden is.
Chen waarschuwde echter wel dat de wetenschap nog een lange weg te gaan heeft om de meest efficiënte methode te vinden voor het produceren van de cannabinoïden en andere nuttige componenten. Patiënten hebben daar echter niet op gewacht.
Ahktar zegt dat hij met veel patiënten gesproken heeft die cannabis met succes gebruiken om een aantal aandoeningen te behandelen. Ze zijn ervan overtuigd dat het hun pijnniveau verbetert en ontstekingen vermindert. Hij waarschuwt dat we nog lang niet in staat zijn om cannflavin-producten in de winkelrekken aan te gaan bieden. Dat is ook niet zijn doel. Hij weet nog niet of het op de markt gebracht zou kunnen worden als een natuurlijk product, of dat het juist nog klinische proeven moet ondergaan om het te testen als medicijn. Op dit moment zijn noch onderzoekers noch consumenten in de gelegenheid om pure cannflavines A en B te kopen.
Omdat onderzoekers zich richten op hoe cannabis kan worden gebruikt om pijn te verlichten, krijgen ze ook nieuwe inzichten over het ontstekingsproces. Nu ze een mechanisme hebben om de stoffen te reproduceren, kunnen ze het gaan produceren en gaan vergelijken met bestaande pijnstillers en hun relatieve werkzaamheid.
Gregory Gerdeman is wetenschappelijk hoofdonderzoeker aan de 3 Boys Farm in St. Petersburg, Florida en tevens neurowetenschapper die al 22 jaar de effecten van cannabis op de hersenen bestudeerd heeft. Hij zegt dat een belangrijke ontdekking van de studie is dat er andere stoffen bestaan binnen de plant om ontstekingen te bestrijden. Dit kan volgens hem een grotere therapeutische waarde bieden dan alleen het gebruik van THC of CBD.
Gerdeman: “Het kan ook zorgen voor een mogelijke ontwikkeling van geneesmiddelen. Ik geloof in cannabis als medicijn. Ik denk dat het al een veelbelovende strategie biedt voor het vervangen van opioïden. We weten nu hoe de plant cannflavines A en B synthetiseert en we leven in een tijdperk waarin farmaceutische bedrijven genetisch gemodificeerde cannabis maken waarmee ze deze moleculen buiten de cannabisplant kunnen reproduceren. Deze studie laat zien hoe de wetenschap over cannabis als medicijn tegenwoordig serieus wordt genomen in de medische en farmaceutische wereld. Dat was nog niet zo in 1997 of zelfs 2007.”
Gerdeman ziet cannabis de ‘koningin van medicinale planten’ en bevestigd dat we nog veel ‘ cannabisgeheimen’ moeten onthullen om meer te weten te komen over de krachten van de plant. Hij waarschuwt echter dat de Canadese studie niet de precieze rol van cannflavines A en B in de strijd tegen ontstekingen of de potentiële therapeutische effecten van de moleculen onderzocht heeft.
“Dat een 30-jarige studie zegt dat deze cannflavines ontstekingsremmende effecten hebben die 30 keer zo sterk zijn als aspirine, vereist veel meer onderzoek en studie om dat te bevestigen. Het zou voorbarig zijn om te zeggen dat het gebruik van geïsoleerde cannflavines als medicijn wenselijk zou zijn, of zonder zorgen over de veiligheid.”
Wat dat betreft dient cannabis – net als ieder ander medicijn – goed onderzocht te worden voordat mensen het klakkeloos gaan gebruiken bij welke kwaal of ziekte dan ook…