Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada bevestigen dat cannabis sterke pijnstillende eigenschappen heeft. En dan hebben we het niet over zomaar sterk, maar echt héél sterk. De pijnstilling van wiet is namelijk dertig keer effectiever dan aspirine.
Stel je een pijnstiller voor die dertig keer sterker en beter is in het verminderen van pijn en ontstekingen dan aspirine. De vergelijking is wel vaker gemaakt.
Maar de onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada waren in 2021 de eersten die het pijnstillende potentieel van cannabis op deze manier vaststellen. Hun onderzoek toont op wetenschappelijk niveau aan hoe sterk de plant kan zijn.
Wat deze ontdekking zo interessant maakt, is dat het gebruik van wiet als vervanger voor aspirine betekent dat er wederom een effectief, natuurlijke medicijn is gevonden. Het inzetten van deze natuurlijke pijnstiller beperkt bovendien verslavingsrisico’s van andere, niet-natuurlijke pijnstillers.
Tijdens de studie ontdekte de wetenschappers hoe wiet twee moleculen creëert: cannflavine A en cannflavine B. Deze twee moleculen staan ook bekend als ‘flavonoïden‘. Dit zijn kleurstoffen in wiet. Maar de stoffen dienen ook als een soort plantaardige, secundaire metabolieten. Hieronder vallen aminozuren, adenosinetrifosfaat (ATP), glucose, adrenaline, alkaloïden en glycosiden; stoffen die nodig zijn om de stofwisseling op gang te houden.
Bij zorgvuldige observatie bleken deze flavonoïden in wiet een dertig keer sterkere ontstekingsremmende werking te hebben dan de gewone aspirine, die we zonder recept gebruiken.
Professor Tariq Akhtar van het Department of Molecular and Cellular Biology begeleidde de studie. “Ons doel was om beter te begrijpen hoe deze moleculen worden geproduceerd. Als je weet waar je naar op zoek bent, kun je als het ware genen creëren en zo achterhalen hoe moleculen zoals cannflavine A en B ontstaan.”
Op dit moment zijn mensen die lijden aan chronische pijn sterk afhankelijk van heftige pijnstillers zoals opiaten. Die blokkeren pijnreceptoren in de hersenen en hebben veel bijwerkingen. Bovendien is er een grote kans op verslaving.
Professor Steven Rothstein, die samenwerkte met Tariq Akhtar, zegt hierover: “Het is opwindend om een ander middel voor pijnverlichting te ontdekken. We zijn er trots op dat ons werk het potentieel heeft om een nieuw medicijn te worden binnen het pijnverlichting-arsenaal.”
Het team werkte hand in hand met Anahit International Group, een in Toronto gevestigd bedrijf dat cannabismedicijnen maakt. Anahit kijkt ernaar uit om nauw samen te werken met onderzoekers van de Universiteit van Guelph om effectieve en veilige ontstekingsremmende medicijnen uit cannabis te ontwikkelen. Deze kunnen ook een alternatief bieden voor niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen.”
De intentie is om dieper in te gaan op de materie en verder te gaan met het onderzoek. Maar het ziet er nu al veelbelovend uit wat betreft de ontwikkeling van nieuwe alternatieven voor pijnverlichting.