Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Volgens recent onderzoek aan de University of South Carolina zou een belangrijke component uit de cannabisplant – tetrahydrocannabinol ofwel THC – darmkanker kunnen voorkomen. Hoewel het onderzoek uitgevoerd werd op muizen, is dit toch weer een lichtpuntje aan de immer uitdijende mediwiet horizon.
Darmkanker begint altijd in de dikke darm. Bij deze vorm van kanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) in de darmen. Die ontstaat door een ongeremde celdeling in de dikke darm. Wanneer deze vorm van kanker zich uitzaait is dat meestal richting lever, longen, botten en buikvlies.
In Nederland krijgen op jaarbasis ongeveer 11.000 mensen deze diagnose. Het merendeel van de patiënten is zestig jaar of ouder, maar in principe kan iedereen het krijgen.
De symptomen van darmkanker op een rijtje:
Onderzoekers aan de University of South Carolina zijn content met hun ontdekking. De recent uitgevoerde studie toont aan dat cannabis een enorme invloed heeft op het al dan niet ontwikkelen van darmkanker. De specifieke cannabinoïde die gebruikt werd is het ons allemaal bekende (psycho-actieve) THC.
De studie, die gepubliceerd werd in iScience, werd uitgevoerd met muizen. Een aantal muizen werd geïnjecteerd met een kankerverwekkende stof en daarnaast met THC. Tijdens onderzoek bleek dat deze muizen geen darmkanker ontwikkelden. De muizen in de controlegroep kregen enkel de kankerverwekkende stof geïnjecteerd en zij bleken niet veel later wel darmkanker te hebben.
Co-auteur Prakash Nagarkatti: “Toen de onderzoeksresultaten binnenkwamen, ontstond er een euforisch gevoel; de resultaten overstegen onze verwachtingen!”
Tetrahydrocannabinol (THC) – de chemische verbinding in de cannabisplant die een “high” veroorzaakt – wist het ontwikkelen van de kanker te verhinderden. Dit was mogelijk doordat de cannabinoïde ontstekingen in de dikke darm verminderde. Deze uitkomst van het onderzoek kan nuttig zijn voor mensen met ziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis. Bij deze aandoeningen hebben mensen last van langdurige ontstekingen in de darm, die het risico op kanker verhogen.
“Naar aanleiding van de behaalde onderzoeksresultaten kunnen we wel stellen dat het tijd is voor klinisch onderzoek en meer aanvullende studies. Mensen die te maken hebben met chronische ontstekingen hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van diverse soorten kanker. Hierbij kunnen je denken aan bijvoorbeeld darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker”, stelt Nagarkatti.
Met dit onderzoek wordt het anekdotisch bewijs dat THC effectief is bij darmziektes en andere chronische ontstekingsvormen bevestigd. Steeds meer mensen met inflammatoire darmaandoeningen melden dat wietgebruik hun aandoening dragelijker maakt en dat cannabis de algehele levenskwaliteit verbetert.
Hoewel preventief darmonderzoek (door middel van een colonoscopie, ofwel een endoscopisch onderzoek van de dikke darm) darmkanker vele malen eerder opspoort en dus behandelbaar maakt, zijn er nog steeds veel gevallen waarbij het te laat is. Dit heeft te maken met het feit dat bevolkingsonderzoeken – waaronder dit onderzoek – vaak pas boven de 55 jaar uitgevoerd worden.
Dit is niet alleen in Nederland zo, ook in Amerika onderzoeken ze pas preventief op latere leeftijd. Hierdoor overleed bijvoorbeeld onlangs Chadwick Bozeman (acteur uit ‘The Black Panther’) op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker.
Preventief onderzoek vindt voor veel kankerpatiënten te laat plaats. Het is daarom zaak dat iedereen zelf alert is op eventuele veranderingen in én aan het lichaam. Alleen op die manier zijn aandoeningen – zoals bijvoorbeeld darmkanker – hopelijk tijdig op te sporen.
Ook lijkt het erop dat preventief gebruik van THC kanker zou kunnen voorkomen door de ontstekingsremmende werking. Niet alleen met betrekking op de darmen, maar op ons hele lichaam. Het wachten is op meer en klinisch wetenschappelijk onderzoek wat hier dieper in duikt…