Mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) die langere tijd cannabis gebruiken, rapporteren een grotere afname van symptomen dan PTSS patiënten die geen wiet gebruiken. Dat blijkt uit deze Amerikaanse studie in Colorado.
150 PTSS-patiënten zijn 1 jaar gevolgd
Het onderzoek is gefinancierd door het Colorado Department of Public Health and Environment, vergelijkbaar met ons ministerie van VWS. Voor de studie werden twee groepen PTSS-patiënten gedurende één jaar gevolgd. De ene groep gebruikte legale medicinale cannabis, de andere groep gebruikte geen cannabis.
De 150 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van ruim vijftig jaar en waren overwegend mannelijk: 73 procent. Alle deelnemers voldeden aan de DSM-criteria voor PTSS. Bij de start van het onderzoek werden de deelnemers beoordeeld op hun aandoening en de ernst van hun symptomen, en daarna elke drie maanden opnieuw gedurende het onderzoek. Het gebruik van cannabis werd gecontroleerd en bevestigd met urinetests. De meeste van de 75 cannabisgebruikers gebruikten mediwiet met een hoog THC-gehalte.
Cannabis vaak ingezet bij (traumatische) stress
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten van Pennsylvania, Californië en Colorado en de Johns Hopkins School of Medicine in Maryland. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research. De groep PTSS-patiënten die cannabis gebruikten, rapporteerden in de loop van het jaar een grotere afname van de ernst van hun symptomen dan de controlegroep. Ze hadden 2,57 keer meer kans om niet langer te voldoen aan de DSM-5 criteria voor PTSS.
In de VS hoort posttraumatische stressstoornis tot de meest voorkomende indicaties voor medicinale cannabis, waarschijnlijk vanwege het grote aantal veteranen en getraumatiseerde politieagenten. De Colorado studie is een bijdrage aan de groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over cannabis en PTSS, al zijn daar nog geen grote klinische studies bij.
Het merendeel van de stress-patiënten heeft baat bij het gebruik van medicinale cannabis, zo blijkt… [beeld: lukeruk/Shutterstock]
Patiënten rapporteren positief over
wiet bij stress
In juni 2020 verscheen een onderzoek van de Washington State University met data van ruim 400 PTSS-patiënten. Hieruit bleek dat cannabis typische PTSS symptomen stevig vermindert: prikkelbaarheid met 67 procent, gedachten aan een traumatische gebeurtenis met 62 procent, angst met 57 procent en flashbacks met 51 procent.
Bij een onderzoek van het Department of Health van Minnesota uit 2019 meldde meer dan zeventig procent van de medicinale cannabispatiënten die deelnamen aan het PTSS staatsprogramma van die staat een vermindering van hun symptomen. Op dit moment geldt posttraumatische stressstoornis in 23 Amerikaanse staten als een kwalificerende indicatie voor medicinale cannabis.
Nederland loopt ver achter
In ons land is dat anders. Wie op de website van het Nederlands Veteranen Instituut ‘cannabis’ intikt, krijgt geen enkel zoekresultaat. En in de meest recente informatiebrochure van het Nederlandse Bureau Medicinale Cannabis voor artsen apothekers staat PTSS niet bij de indicaties.
De aandoening wordt wel genoemd in een opsomming: ‘Ervaringen van patiënten en artsen wijzen ook op mogelijk klinische effectiviteit van medicinale cannabis bij aandoeningen zoals Morbus Crohn, colitis ulcerosa, jeuk, migraine, reumatische aandoeningen, ADHD, PTSS, onrust bij Morbus Alzheimer en hersentrauma. Ook bij andere ziektebeelden wordt werkzaamheid beschreven.’
Al eeuwen gebruiken soldaten mediwiet
Dat cannabis letterlijk al eeuwen door getraumatiseerde soldaten wordt gebruikt, blijkt uit een tekst van de 16e-eeuwse Portugese arts en botanicus Cristobal Acosta. Als soldaat reisde hij door India en bestudeerde het gebruik van traditionele medicinale planten, waaronder cannabis.
In zijn ‘Traktaat over de medicijnen van Oost Azië’ schrijft Acosta dat veel soldaten bhang, de traditionele Indiase cannabisdrank, gebruiken. “Sommigen om hun zorgen te vergeten en te slapen zonder gedachten, anderen om in hun slaap te genieten van diverse illusies en dromen, weer anderen worden er dronken van en gedragen zich als clowns.’
[Bronnen:
Cannabis Pharmacy – The practical guide to medical marijuana, door Michael Backes, Black Dog & Leventhal Publishers, 2017]
[openingsfoto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]