(advertenties)
(advertentie)

Het is wetenschappelijk aangetoond dat cannabis een geneeskrachtige werking heeft bij bijvoorbeeld spasmes, neurologische aandoeningen, depressie, angst, ontstekingen, slaapstoornissen, te hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Deze laatste ziekte is er een waar nog veel meer onderzoek naar gedaan moet worden, om de werking van cannabis optimaal te kunnen begrijpen en dus benutten. Recent onderzoek heeft alvast aangetoond dat specifieke cannabisverbindingen kankercellen kunnen doden.

Nieuw onderzoek naar cannabis bij kanker

Dat cannabis een potentieel medicijn kan zijn bij kanker is al langere tijd bekend onder wetenschappers én consumenten. Toch blijft een flink deel van de mensheid in ontkenning en willen zij de plant enkel zien als een recreatief middel. Mede hierom wordt er relatief veel onderzoek gedaan mediwiet als geneesmiddel bij deze ernstige ziekte.

Dit onderzoek bijvoorbeeld, heeft aantoont dat specifieke delen van de cannabisplant kankercellen kunnen doden. Hoewel het hiermee nog geen medisch feit is, is deze studie krachtige munitie in het algemene debat over cannabis en kanker.

In maart 2021 werd de studie gepubliceerd: ‘Specific Compositions of Cannabis sativa Compounds Have Cytotoxic Activity and Inhibit Motility and Colony Formation of Human Glioblastoma Cells In Vitro’.

Vertaald: Specifieke samenstellingen van cannabis sativa-verbindingen hebben cytotoxische activiteit en remmen in vitro (in een reageerbuis) de beweeglijkheid en kolonievorming van menselijke glioblastoma cellen. Een hele mond vol. Hieronder leggen we uit welke ontdekkingen de wetenschappers deden.

Specifieke combinaties van cannabinoïdedeeltjes

Tijdens de studie is gekeken naar de effecten van specifieke combinaties van cannabinoïdedeeltjes om glioblastoma multiforme cellen (GBM) – die aanwezig zijn bij hersenkanker – te bestrijden. Hoewel is vastgesteld dat bepaalde fytocannabinoïden de dood van deze cellen kunnen bewerkstelligen, is het vinden van de exacte combinatie van cannabinoïden voor optimale effecten moeilijker. Daarom wordt dit nu onderzocht.

De reden dat de term ‘fytocannabinoïden’ word gebruikt en niet ‘cannabinoïden’ is dat deze studie specifiek kijkt naar de verbindingen rechtstreeks uit niet-gedecarboxyleerd plantaardig materiaal. Decarboxyleren is het chemische proces waarbij een verbinding door verhitting een carboxylgroep verliest, en naar een andere verbinding verschuift. De variant die we het meest kennen, is de decarboxylering van THCA naar THC. THC is een cannabinoïde, THCA is een fytocannabinoïde.

In dit specifieke onderzoek dat in maart 2021 werd gepubliceerd, identificeerden de wetenschappers bepaalde fracties van een cannabissoort. Deze deeltjes zijn bijzonder goed in het verminderen van de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van GBM-cellen bij mensen. Dit vertaalt zich in dat ze het vermogen van kankercellen om te overleven en te bewegen verminderen.

Cannabinoïden remmen ook kolonie-vorming van kankercellen

De specifieke cannabinoïdefracties remden niet alleen de levensvatbaarheid en beweeglijkheid af, ze verminderden ook het vermogen van de kankercellen om kolonies te vormen in zowel twee- als driedimensionale modellen.

Deze kolonies worden geassocieerd met een hogere weerstand tegen de huidige beschikbare medische behandelingen. Volgens dit onderzoek kunnen cannabisbehandelingen de vorming van deze GBM-neurosferen remmen, waardoor behandeling veel beter mogelijk wordt. Denk aan de kolonies die worden gevormd door antibioticaresistente bacteriën en hoe moeilijk ze te bestrijden zijn vanwege biofilms. Dit is een soortgelijk concept, waardoor deze cellen net zo moeilijk te bereiken zijn: dezelfde verbindingen zijn in staat om glioma-stamcellen – genomen uit tumorspecimens – te doden. Hiermee blijkt het vermogen van cannabisverbindingen om kankercellen te doden, te worden versterkt. 

De onderzoekers van de studie: “De effectiviteit van de fracties en combinaties van cannabisverbindingen moet worden onderzocht in preklinische studies en klinische proeven met betrekking tot GBM.” De studie benadrukt het belang van het gebruik van het juiste deel van de plant om kanker te bestrijden.

De bekendste fytocannabinoïden – plantaardige cannabinoïden dus –  in beeld. [illustratie: About time/Shutterstock]

Hoe ernstig is een glioblastoom (GBM)?

Kort en bondig; zeer ernstig. Deze specifieke klasse van kanker is de meest voorkomende vorm van kwaadaardige hersentumoren. Maar liefst 47,7% van de patiënten met een hersentumor bijvoorbeeld heeft deze variant. Deze tumoren zijn zeer agressief en groeien zeer snel. Hoewel deze kanker zich over het algemeen niet naar andere organen verspreidt, dringt het wel het nabijgelegen hersenweefsel binnen. GBM vereist onmiddellijke aandacht en zorg, omdat een persoon binnen zes maanden kan overlijden wanneer er niet wordt behandeld.

Deze tumoren zijn moeilijk te behandelen om de volgende redenen: 

  • Moeilijk bereikbare locaties waar ze zich bevinden
  • Weerstand tegen standaardbehandelingen
  • Onvermogen van de hersenen om zichzelf adequaat te herstellen
  • Beschadiging van aangrenzend hersenweefsel
  • Tumorlekkage waardoor vocht rond de tumor ontstaat 
  • Intracraniële hypertensie
  • Verstoorde bloedtoevoer vanwege de tumor die de behandeling ervan bemoeilijkt
  • Toevallen veroorzaakt door de kanker
  • Neurotoxiciteit van de huidige behandelingsopties

GBM is geen gemakkelijk te overleven vorm van kanker. Over het algemeen overleeft ongeveer 40% van de gediagnostiseerde patiënten het eerste jaar na de diagnose, en slechts 17% overleeft het tweede jaar. De tumoren kunnen worden gediagnosticeerd via verschillende soorten MRI’s en er worden over het algemeen behandeld met een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie.

Doodt cannabis daadwerkelijk kankercellen?

Cannabis heeft een directe invloed op misselijkheid, het bevordert de eetlust en is een enorm goede pijnstiller. Deze symptomen komen veelvuldig voor bij kanker, zowel door de ziekte zelf als door de behandeling. Ook draagt mediwiet bij aan het herstel van het lichaam na een intensieve ziekteperiode, inclusief de vaak slopende behandelingen. 

Uiteraard is de belangrijkste ontdekking over cannabis in combinatie met kanker, het vermogen om de kankercellen veilig en met minder schade daadwerkelijk te doden. En als we kijken naar cannabis en kanker in het algemeen, hebben we reden om aan te nemen dat cannabis in staat is tot het doden van veel verschillende soorten kankercellen.

Neem bijvoorbeeld GBM dat we hierboven besproken hebben;  agressieve hersentumoren die nu goed reageren op een specifiek cannabinoïden-brouwsel. Maar we hebben al bewijs van andere vormen van kanker waarbij cannabis nuttig kan zijn. In feite is er voldoende reden om aan te nemen dat bijna elke vorm van kanker kan reageren op de juiste cannabis-behandeling, en dit is aangetoond in het geciteerde onderzoek.

Helpt wiet bij alle vormen van kanker?

Diverse onderzoeken op het gebied van kanker en cannabis hebben betrekking op huidkanker, waaruit een bewezen invloed werd geconcludeerd op de pijn die met deze kanker gepaard gaat. Hersenkanker, zowel bij kinderen als bij volwassenen, kan naar verwachting (deels) behandeld worden met cannabis. Er worden miljoenen dollars uitgetrokken voor onderzoek om wetenschappelijk bewijs te leveren.

Het is ook bewezen effectief gebleken bij melanoompatiënten, waardoor het bedrijf Cannabics Pharmaceuticals in staat was specifieke anti-tumorbehandelingen voor melanoompatiënten te ontwikkelen.

Cannabics ging echter verder en kondigde dit jaar ook de publicatie aan van onderzoeksresultaten voor het RCC-33-medicijn, dat het bedrijf ontwikkelde als een behandeling voor darmkanker. Cannabics heeft onlangs patentaanvragen ingediend voor exclusieve behandelingen voor verschillende soorten kanker.

Een paar jaar geleden werd gemeld dat Dr. William Courtney, van de Cannabis International Foundation, een vader hielp om de kanker van zijn acht maanden oude kind te genezen met het toedienen van CBD-olie via de fopspeen. Courtney: “Dit kindje zal niet de bijwerkingen op de lange termijn hebben, die het zou krijgen van een zeer hoge dosis chemotherapie of bestraling.”

Tot slot

Hoewel het nog steeds niet volledig geaccepteerd wordt door reguliere zorgverleners, weten steeds meer mensen dat cannabis kan helpen bij kanker.  Via alternatieve wegen kunnen ze hun heil zoeken in een cannabisbehandeling. Natuurlijk is het altijd van belang om in het geval van ziekte te overleggen met je behandelende arts. Gelukkig staan steeds meer dokters open voor in elk geval medicinale ondersteuning met cannabis tijdens het ziekteproces!

[openingsbeeld: Thongden Studio/Shutterstock]