Cannabis als geneesmiddel bij kanker? Een overweldigende meerderheid van oncologen lijkt eigenlijk helemaal niet te weten hoe medicinale cannabis kan helpen, maar schrijft het tóch voor. Dit bleek uit een recente studie naar de kennis van oncologen in de VS over mediwiet en hun voorschrijfgedrag.
Gebrek aan kennis houdt oncologen niet tegen
Uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Clinical Oncology blijkt dat maar liefst 80 procent van de oncologen het gebruik van medicinale cannabis bespreekt met hun patiënten. Echter, komt er ook uit het onderzoek naar voren dat slechts 30 procent van mening is dat ze voldoende kennis hebben om er klinische aanbevelingen over te doen.
Nog belangrijkere informatie is dat bijna de helft van de kankerartsen medicinale cannabis voorschrijft aan hun patiënten, maar vrijwel niet op de hoogte zijn van de werking van mediwiet.
“Helaas is op dit moment het bewijs dat de werkzaamheid van cannabis in de oncologie ondersteunt nog niet groot genoeg”, legt Dr. Ilana Braun uit. “Dus oncologen kijken vaak naar de resultaten van klinische onderzoeken die betrekking hebben op andere ziekten, of ze generaliseren het bewijsmateriaal over cannabinoïden van farmaceutische kwaliteit.”
Cannabis minder bijwerkingen dan reguliere kankermedicijnen
Braun is hoofdonderzoeker tijdens de studie en is tevens kankerpsychiater aan het Dana-Farber Cancer Institute in Boston, Massachusetts.
Oncologen schrijven cannabis wel voor maar het ontbreekt hen toch vaak aan kennis van zaken…
Eén van de redenen dat artsen inzetten op een behandeling met cannabis, is dat ze ervan overtuigd zijn dat het vele malen minder schadelijk is dan de andere opties. De studie toont ook aan dat 75 procent van de oncologen gelooft dat cannabis minder snel tot een overdosis leidt in vergelijking met opioïden. De helft van de ondervraagde artsen denkt dat de kans op verslaving significant kleiner is dan wanneer er reguliere medicatie gebruikt wordt.
Artsen worden niet geschoold over het gebruik van mediwiet
Stephen Corn, een anesthesist, vertelt dat het niet verwonderlijk is dat veel artsen onvoldoende geïnformeerd zijn over medicinale cannabis. “Een relatief klein percentage aan artsen krijgt iets van een opleiding over het gebruik van medicinale cannabis”, legt hij uit. Het behandelen met medicinale cannabis is geen onderdeel tijdens de opleiding tot arts.
Volgens Corn zijn er studies geweest die wijzen op indirecte voordelen van medicinale cannabis voor kankerpatiënten, zoals het verlichten van bijwerkingen van chemotherapie, misselijkheid en braken. Er is ook aangetoond dat het kankerpatiënten helpt bij het omgaan met hun problemen met slapen, angst, slechte eetlust en pijn.
Ruimte voor verbetering (bij artsen)
Aangezien er veel anekdotisch bewijs bestaat als het gaat om mediwiet als geneesmiddel bij kanker, benaderen steeds meer patiënten hun artsen om hierover te praten. Het is echter van groot belang dat oncologen ook hun kennis vergroten.
“Ervoor zorgen dat artsen voldoende kennis hebben en op die manier hun medische adviezen goed kunnen onderbouwen, is essentieel wanneer het gaat om bieden van zorg van hoogwaardige kwaliteit.” Aldus Eric G. Campbell, Ph.D. van de University of Colorado. “Onze studie suggereert dat er duidelijk ruimte is voor verbetering als het gaat om het behandelen van kankerpatiënten met medicinale cannabis.”
[openingsfoto: Shidlovski/Shutterstock]