Fibromyalgie en PTSS-patiënte: ‘Cannabis maakt leven draaglijk”
Bunny heeft fibromyalgie en sporadisch paniekaanvallen door PTSS. Haar zoon bood haar een joint aan tijdens een aanval en sindsdien is ze eruit, cannabis maakt haar leven draaglijk.
Oma Sue Cox uit Wales worstelt al sinds 2014 met de pijnlijke symptomen van multiple sclerose (MS). Ze probeerde allerlei farmaceutica hiertegen – van zenuwblokkers tot morfine – maar niets hiervan hielp, zegt de vrouw. Daarentegen blijkt cannabis, het enige middel dat haar dokter haar niet kan voorschrijven, de 65-jarige vrouw wél van haar pijn af te helpen.
‘Om eerlijk te zijn waren de bijwerkingen [van de farmaceutica, red.] te erg en ze werkten niet eens’, zegt Sue tegen Wales Online. ‘Ik rookte als 17, 18-jarige wiet en wist nog hoe dat me deed voelen. Het ontspant je, dat is het eigenlijk. Want door de MS voelen je spieren constant gespannen aan en je krijgt pijnlijke spasmen, die wil je voorkomen. Ik merk dat cannabis goed helpt tegen de spanning in de spieren’.
Haar voorkeur gaat uit naar het roken van wiet, maar zo nu en dan geniet Sue van haar medicijn ‘gesprenkeld over de kaas op toast’. Edibles, eetbare vormen van wiet, werken zeer effectief tegen chronische pijn door hun langduriger werking vergeleken met gerookte wiet.
De vrouw schaart zich als één van de vele patiënten bij een groter wordende groep medestanders – patiënten, activisten en politici – die zich in Wales hardmaken voor de legalisering van cannabis. Immers frustreert Sue (en met haar vele anderen) zich over het feit dat ze haar voorkeursmedicijn niet legaal kan gebruiken; en dat ze het op de zwarte markt moet aanschaffen als ze het wil gebruiken.
Een soortgelijke situatie met een vriendin zette Jeff Ditchfield meer dan zeventien jaar geleden op het pad van mediwiet-activisme. ‘Een goede vriendin van mij die lijdt aan MS is in 2000 met een mes beroofd toen ze cannabis wilde kopen om haar ziekte mee te behandelen’, zegt hij. ‘Het had een enorme impact op haar en ik was geschokt dat ze zoiets moest meemaken om haar (naar eigen zeggen) speciale medicijn te kunnen kopen.’
Jeff leerde daarom wiet kweken en maakte daar wietolie van voor een aantal vrienden. Dit groeide snel uit en na juridisch ingrijpen stapte hij over naar een educatie-model. Tegenwoordig leert hij met zijn stichting Bud Buddies anderen wietolie maken. Zo is er niemand van hem afhankelijk en kunnen patiënten – ook als hij zou komen vast te zitten – zichzelf van hun eigen medicijn voorzien.