Wat is mediwiet nou precies? Moeten we het omarmen of is cannabis gewoon een maatschappelijk fenomeen, net als alcohol en tabak? De meningen over wiet lopen nogal uiteen. Waar de één cannabis ziet als een destructieve drug, is het voor de ander ’t enige medicijn dat werkt. In het boek ‘Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’ creëert Patrick Dewals duidelijkheid en presenteert hij een wetenschappelijk onderbouwd beeld van de medicinale cannabiswereld.
Patrick Dewals is bachelor in de psychiatrische verpleegkunde en bovendien master in de politieke wetenschappen en in de politieke filosofie. Allemaal gebieden waarin ook regelmatig de vraag voorbijkomt wat cannabis precies is en wat de maatschappij ermee moet.
Dewals liep op een zeker moment tegen enkele getuigenissen aan van personen die beweerden dat cannabis medicinale eigenschappen heeft. Geïntrigeerd begon hij daar meer over te zoeken, en dan vooral naar de wetenschappelijke bewijzen voor deze beweringen.
De paradoxale wereld van cannabis: waar twee totaal verschillende ‘waarheden’ naast elkaar kunnen bestaan.
Hij ontdekte dat de getuigenissen niet zomaar uit de lucht waren gegrepen. Dit wakkerde zijn nieuwsgierigheid verder aan, maar er ontstond ook verontwaardiging. Want als cannabis een medicijn is, waarom worden miljoenen mensen wereldwijd gecriminaliseerd als zij het willen toepassen?
Langzaam maar zeker kwam Dewals meer te weten over de paradoxale wereld van cannabis, met een focus op de medicinale aspecten ervan. Een wereld waarin twee totaal verschillende ‘waarheden’ naast elkaar kunnen bestaan. Genoeg om uit te zoeken dus en genoeg om over te verbazen.
Hoe meer Dewals onderzocht, hoe meer vragen hij kreeg. Wat is medicinale cannabis eigenlijk? Bij welke medische indicaties helpt het en hoe gebruik je het? Hij zag al snel dat er weinig kwesties zo controversieel zijn als medicinale cannabis.
Praktisch naslagwerk
Met zijn boek ‘Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’ schept Dewals duidelijkheid door het onderwerp op een heldere manier, van a tot z en wetenschappelijk onderbouwd te behandelen.
Heel bruikbaar voor patiënten, maar ook zeker voor allerlei andere belanghebbenden zoals artsen en politici. Want hoewel verschillende landen medicinale cannabis op een gereguleerde manier aan hun bevolking aanbieden, blijven veel artsen en politici de medische eigenschappen van cannabis ontkennen.
In zijn boek analyseert Dewals daarom ook de maatschappelijke en politieke evoluties die de plant hebben gebracht waar die vandaag de dag staat. En hij hoopt een goed gesprek op basis van feiten te stimuleren. “Hopelijk kan mijn boek ook een eerlijk maatschappelijk debat over gezondheid en medicinale cannabis losweken!”, aldus Dewals.
Maar het boek is bovenal een praktisch naslagwerk dat een ieder kan gebruiken om te leren wat cannabis is en wat het vooral niet is, waar het allemaal voor wordt gebruikt, wat de voordelen zijn maar ook de nadelen, welke soorten er bestaan en hoe je cannabis medicinaal kan gebruiken.
Ook komt een elftal patiënten aan het woord over hoe medicinale cannabis hun gezondheidstoestand verbeterde, nadat de reguliere medicijnen tekortschoten.
Het boek wordt ingeleid door een voorwoord van arts en professor in de huisartsgeneeskunde (RUG) Dirk Avonts, tevens hoofdredacteur van Domus Medica. Ook arts, ethicus en professor (ULB en UBergen) Dominique Lossignol heeft een voorwoord geschreven. Lossignol werkt als gespecialiseerd pijnarts en is hoofd van het ethisch comité aan het Brussels Bordet kankerinstituut.
In het boek komen bovendien allerlei instanties en experts voorbij, zoals cannabisvoorvechter en oprichter van Suver Nuver, Rinus Beintema.
Medicinale cannabis – Meer dan een medische kwestie’ is een schitterend A tot Z-naslagwerk over het verleden, heden en de toekomst van medicinale cannabis. Het boek ligt vanaf nu in de winkel.