Een recente gepubliceerde studie uit Canada bevestigt de werkzaamheid van cannabis(-producten) tegen chronische pijn. In een langlopend experiment op echte mensen bleek het plantaardige medicijn effectief tegen zowel de fysieke als psychologische symptomen van de ziekte.
Chronische pijn
De naam zegt het al, chronische pijn is niet van korte duur. Pijnklachten door bijvoorbeeld beschadigde zenuwen of ziekten als reuma kunnen maanden, jaren en soms zelfs permanent aanhouden; waardoor patiënten zich hulpeloos voelen.
Deze heftige en langdurige pijn kan zo overweldigend zijn dat het bij sommige patiënten lijdt tot negatieve emotionele gevolgen, zoals depressies. Zij zijn vaak genoodzaakt zware middelen te gebruiken zoals morfine of oxycodin , om de dagen een beetje leefbaar door te komen.
Aanhoudende pijn kan na verloop van tijd negatieve emotionele gevolgen hebben. [Foto: shutterstock/Marjan Apostolovic]
Cannabis tegen pijn
Lange tijd waren zware chemische medicijnen de enige optie om pijnklachten te behandelen. Maar sinds medicinale cannabis steeds bekender wordt, biedt het ook steeds meer pijnpatiënten soelaas. En ook onderzoekers bevestigen de effectiviteit en bovendien veiligheid van wiet tegen pijn.
Cannabinoïden, de werkzame stoffen uit wiet, hebben in verschillende studies bewezen pijnklachten niet alleen accuut te kunnen stillen, maar ook bij de oorzaak te kunnen aanpakken. Door ontstekingen te verminderen, zwelling te reduceren en gespannen spieren te ontspannen wordt niet alleen de perceptie van de pijn minder – maar ook de oorzaak zelf.
Nieuwe studie
Een recente studie uit Canada bevestigt wat veel patiënten al weten, dat cannabis effectief is tegen (chronische) pijnklachten. Wetenschappers volgden om tot deze conclusie te komen 215 volwassen patiënten uit diverse klinieken, die allen niet aan kanker-gerelateerde pijnklachten ervoeren.
Cannabis biedt een veilig alternatief op vaak schadelijke door de dokter voorgeschreven medicijnen. [Foto: shutterstock/Eight Photo]
Gedurende het één jaar durende onderzoek kregen deelnemers de keuze om gedroogde wiettoppen, concentraten en edibles te gebruiken; die allemaal 12,5% THC bevatten.
De ‘cannabis-groep’ werd vervolgens vergeleken met een controlegroep van 216 patiënten. Zij gebruikten logischerwijs géén cannabis tijdens de onderzoeksperiode maar bleven hun traditionele behandeling volgen.
Boven verwachting
Zoals verwacht gaf de cannabis-groep aan minder pijn en een verhoogde levenskwaliteit te ervaren . Deelnemers verrasten de wetenschappers echter met het feit dat ze ook minder last hadden van angst, depressie en vermoeidheid door de cannabistherapie. De wiet hielp dus niet alleen met de fysieke klachten maar verlichte zelfs de psychologische symptomen van de pijnklachten.
Wel meenden de patiënten uit de cannabis-groep een aantal bijwerkingen te ervaren, waaronder slapeloosheid en hoest. Vergeleken met de bijwerkingen van pijnstillers als oxycodin, morfine en veelgebruikte NSAID’s als ibuprofen – waaronder leverschade en de dood – valt een hoestje echter mee.
Uit het onderzoek bleek de cannabis-behandeling geen gevolgen te hebben voor het cognitieve gedrag van de patiënten. Hun pijn werd veel minder, terwijl hun vermogen om dagelijks te functioneren niet negatief werd beïnvloed door de cannabis. Zij voelden zich zowel lichamelijk als mentaal beter en verminderden met cannabis hun risico op schadelijke bijwerkingen van eerder gebruikte chemische medicatie.
Chronische pijn? Lees hier alles over het gebruik en de dosering van wietolie bij chronische pijnklachten.
[Openingsbeeld: shutterstock/Mitch M]