Een nieuwe studie, uitgevoerd aan de Duitse Rostock Universiteit, laat zien dat cannabinoïden in cannabis veelbelovend zijn bij het bestrijden van kanker. De onderzoekers geven wel aan dat er nog meer onderzoek nodig is voordat het tot een effectief medicijn komt. Maar de resultaten zijn veelbelovend.
Duitse onderzoekers Burkhard Hinz en Robert Ramer hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in de juli-uitgave van het toonaangevende, wetenschappelijke magazine British Journal of Pharmacology. De resultaten laten zien dat bestanddelen die cannabinoïden heten, een hele hoge potentie hebben bij het bestrijden van kankercellen.
De heilige graal: phytocannabinoïden
Cannabis bevat diverse werkzame stoffen, waarbij phytocannabinoïden de belangrijkste zijn [Foto: shutterstock/ ibreakstock]
Het nieuwe Duitse onderzoek sluit aan bij andere onderzoek die zijn gedaan naar de relatie tussen cannabis en kanker. Want ook nu weer wordt de wisselwerking tussen phytocannabinoïden in cannabis
en het encocannabinoïden in ons lichaam aangewezen als de heilige graal om kanker te bestrijden.
De reden hiervoor is dat de werkzame stoffen in cannabis enorm veel lijken op een groep stoffen in het menselijk lichaam. In cannabis zijn dit de phytocannabinoïden (phyto betekent plantaardig) en in het lichaam zijn dit de encocannabinoïden (endo betekent lichaamseigen).
Het systeem in het lichaam dat met deze stoffen werkt heet het encocannabinoïden-systeem (ECS). En dat stoffen in een plant zo goed met dit systeem samenwerken is uniek.
De Duitse wetenschappers hebben heel veel andere studies naar dit onderwerp bekeken en daar hun eigen onderzoek op losgelaten. Hieruit concluderen zijn dat phytocannabinoïden in staat zijn om kankercellen te stoppen. Kankercellen kunnen zich daardoor niet meer delen en gezond weefsel binnendringen. Bovendien is het waarschijnlijk dat dit proces de bloedtoevoer naar tumoren blokkeert, lichten de onderzoekers toe in het wetenschappelijk tijdschrift.
Sommige studies geven ook aan dat cannabinoïden in staat zouden zijn om het menselijk immuunsysteem te versterken tegen de groei en verspreiding van tumoren.
Kortom, het lijkt er dus op dat phytocannabinoïden op meerdere manieren in staat zijn om kanker te bestrijden.
Ook goed voor imago mediwiet
De Duitse onderzoekers lieten zich inspireren tot hun onderzoek omdat zij zien dat veel kankerpatiënten baat hebben bij medicinale wiet.
Cannabis is namelijk in staat om pijn en misselijkheid te bestrijden, die ontstaat tijdens reguliere behandelingen met chemo en bestraling. Bovendien gaat cannabis het gebrek aan eetlust tegen dat ontstaat door chemotherapie. Hierdoor zijn patiënten direct na een kuur in staat om aan te sterken met goede voeding.
Voor het verlichten van bijwerkingen en het stimuleren van eetlust wordt medicinale cannabis dan ook veelvuldig voorgeschreven in tientallen landen.
Maar dat is niet het enige. Veel studies suggereren dat cannabis ook een potentiële behandeling kan zijn voor het bestrijden van kanker bij mensen. En dat was voor de Duitse onderzoekers redenen genoeg om zelfs eens een wetenschappelijke studie te doen naar de potentie van cannabinoïden.
Duitsland maakt grote stappen in het legaliseren van mediwiet. Dit onderzoek zal daar alleen maar aan bijdragen. [Foto: shutterstock/Blablo101]
Dat is een goede zaak, want dit onderzoek en de media-aandacht die er voor is, opent hopelijk de deur naar nog meer Duitse onderzoeken naar medicinale cannabis, zodat mediwiet nog breder wordt geaccepteerd wordt in Duitsland, Europa en de rest van de wereld waar cannabis nog in tientallen landen illegaal is.
Kan cannabis kanker genezen?
Maar de vraag die nog steeds niet voldoende door de wetenschap is beantwoord, is of cannabis daadwerkelijk alle vormen van kanker kan genezen.
Professor Burkhard Hinz waakt voor overdreven optimisme, want tot nu toe gaat het vooral om sterke signalen. Bovendien ligt alles wat er beweerd wordt over een medicijn tegen kanker onder een vergrootglas. En dat is helemaal het geval bij cannabis, dat in grote delen van de wereld nog wordt gezien als een illegale drug.
“Maar er is nog steeds behoefte aan additionele kankermedicijnen. In deze context komt er steeds meer data beschikbaar uit preklinische modellen die suggereert dat cannabinoïden anti-kanker effecten uitlokken in diverse stadia van kankerprogressie”, aldus Hinz.
Echter zijn modellen nog geen realiteit, zeker niet in de medische wetenschap. Daarom sluit Hinz af met een statement: “Klinische studies zijn nu dringend noodzakelijk om de impact van cannabinoïden op kankergroei en de genezing van patiënten te bestuderen.”
Klik hier voor het volledige onderzoek ‘Anti-tumoural actions of cannabinoids’.
[Openingsbeeld: Shutterstock/Amateurs]