(advertenties)
(advertentie)

MS Society of Canada kondigde onlangs aan dat het 1,5 miljoen dollar (ca. 1 miljoen euro) verstrekt aan het Canadian Institutes of Health Research (CIHR) ten behoeve van onderzoek naar wiet bij MS. Met dit geld kan het CIHR de komende vijf jaar voort.

Veel MS-patiënten die cannabis proberen, melden dat het helpt. Het vermindert spasmen, pijn en branderige jeuk. Bovendien draagt het bij aan een goede nachtrust zodat patiënten de strijdt tegen deze slopende ziekte beter aankunnen.

Wetenschappers kunnen nog niet precies verklaren waarom wiet zoveel MS-patiënten helpt. En dat is precies een van de redenen waarom de MS-vereniging van Canada 1,5 miljoen dollar uitreikt voor de financiering van cannabis- en MS-onderzoek door het CIHR (Canadese Instituut voor Gezondheidsonderzoek).

Aanleiding van het onderzoek

De aankondiging komt op een moment dat ondervraagde MS-patiënten een duidelijke interesse tonen in het gebruik van cannabis om hun symptomen te helpen beheersen. Of dat zelfs al hebben geprobeerd.

Een onderzoek onder 5.481 MS-patiënten uit 2017 bevestigt dit. Deze studie toont aan dat 47 procent van de respondenten had overwogen cannabis te proberen en dat 26 procent het al had gebruikt om beter met de ziekte om te kunnen gaan.

Drs. Helen Tremlett van ‘Canada Research Chair in Neuroepidemiology and Multiple Sclerose’ is professor aan de faculteit geneeskunde van de University of British Columbia. Zij is bijzonder enthousiast over het vooruitzicht van deze nieuwe investeringen in cannabisonderzoek bij MS.

“Ik denk dat de diversiteit van het onderzoek dat de MS-vereniging financiert groot is. Van het begrijpen van de rol van onze stofwisseling tot cognitie en onderzoek naar cannabis; diversiteit in onderzoek is essentieel omdat cannabis een moeilijke kwestie is. Het is een complexe samenstelling en er nog veel onbekend.”

Een ander onderzoek, van wetenschappers van de Oregon Health & Science University uit 2018, laat ook interessante dingen zien. Zij toonden sterk bewijs voor het gebruik van cannabis om MS-patiënten te helpen bij spasticiteit en neuropathische pijn.

Zoektocht naar meer duidelijkheid

De verschillende innamevormen van – en werkzame stoffen in – cannabis maken van de plant een zeer veelzijdig medicijn bij MS. [Foto: shutterstock/ElRoi]

Maar er is nog steeds zoveel onbekend, erkent ook Pamela Valentine, voorzitter van de MS-vereniging van Canada. En dat frustreert haar. In een blog voor de organisatie schrijft ze daarover het volgende.

“Anekdotisch gezien lijkt cannabis sommige MS-patiënten levensveranderende verbeteringen te bieden, maar we weten eenvoudigweg niet alle feiten om solide, wetenschappelijk bewezen conclusies te trekken. Dit is niet goed genoeg, vooral niet als het gaat om een complexe ziekte als MS”.

De vereniging meldt dat Canada een van de hoogste percentages MS ter wereld heeft, met naar schatting 77.000 Canadezen die met de ziekte leven. “Het is een belangrijke ziekte om op te letten en ik wil er echt voor zorgen dat het in Canada op de eerste plaats blijft staan”, voegt ze toe.

Valentine vreest overigens, nu cannabis in Canada gelegaliseerd is voor recreatieve doeleinden, dat mensen kiezen voor de eenvoudige weg. Namelijk recreatieve wiet gebruiken zonder eerst in gesprek te gaan met hun zorgverleners. Daardoor lopen artsen belangrijke informatie mis waarmee andere patiënten geholpen zijn. Ze denkt hierbij aan informatie over de juiste dosis, de juiste toedieningsvorm en wat werkt bij welke symptomen.

Stigma bestrijden

Naast de uitbreiding van de behandelingsmogelijkheden hopen betrokkenen ook dat deze nieuwe studie helpt het stigma aan te pakken dat aan cannabisgebruik kleeft. Wereldwijd heerst nog steeds het idee dat wiet voor stoners is. Voor mannen die thuis de hele dag videospelletjes spelen.

Dit stigma is langzamerhand aan het verdwijnen. Maar hoe meer van dit soort studies aantonen dat cannabis werkt, hoe sneller het laatste restje vooroordelen zal wegvloeien.

[Openingsbeeld: Shutterstock/oneinchpunch]