(advertenties)
(advertentie)

Nu steeds meer mensen beginnen te vertrouwen op de kracht van mediwiet, vraagt men zich ook in toenemende mate af hoe het nu zit met cannabis en kanker. Ex-talkshowhost Ricki Lake raakte bij toeval in het onderwerp verzeild en maakte er een documentaire over, die het potentieel van mediwiet voor kanker bij kinderen onderzoekt: Weed the People.

Cannabis is maar liefst 80 jaar verboden geweest in de Verenigde Staten. En dit machtige land wist dat verbod ook nog eens te verspreiden over een groot deel van de wereld. Hierdoor zijn artsen en onderzoekers nog maar kort in staat om onderzoek te doen naar de anti-kanker eigenschappen van cannabis. Hoewel de eerste resultaten enorm hoopvol zijn en anekdotisch bewijs zich opstapelt, staat het onderzoeken van de werking van cannabis bij kanker nog aan het begin van een hele lange weg.

Veel wanhopige ouders met kinderen die aan kanker lijden willen de uitkomst van deze lange weg echter niet afwachten. Zij richten zich steeds vaker tot een zelfgekozen behandelplan met cannabis als voornaamste medicijn, in een poging om hun kinderen te genezen van kinderkanker.

De nieuwe documentaire ‘Weed the People’ volgt vijf van deze families die door onbekende wateren varen terwijl ze het overleven van hun kinderen in eigen hand nemen. Sommige kinderen gebruiken een vorm van cannabisolie als aanvulling op reguliere behandelingen zoals chemotherapie. Anderen wenden zich tot cannabis omdat conventionele behandelingen hadden gefaald. De film onderzoekt het potentieel van medicinale cannabis voor kanker bij kinderen en de wettelijke obstakels waarmee mensen nog steeds worden geconfronteerd.

Sommige van de wonderbaarlijke resultaten leiden tot de verontrustende vraag in het hart van deze film: als een plant echt in staat is om levens te redden, waarom wil de federale overheid in de VS dan niet dat mensen er toegang toe hebben?

Ricki Lake en Christian Evans [Shutterstock/DFree]

Van talkshow naar documentairemaker

In maart dit jaar lanceerde ex-talkshowhost Ricki Lake haar documentaire ‘Weed the People’. Vanaf deze maand gaat de film in een aantal bioscopen in de Verenigde Staten draaien, en binnenkort wordt hij voor een breed internationaal publiek toegankelijk.

Uitvoerend producent van de film is presentatrice en actrice Ricki Lake, die in de jaren ’90 grote bekend verwierf met haar gelijknamige praatprogramma.

Lake raakte geïnteresseerd in medicinale cannabis toen haar inmiddels overleden ex-man, Christian Evans, onderzoek ging doen naar cannabidiol (CBD); een van de werkzame stoffen in cannabis. Evans zocht namelijk naar verlichting voor zijn gezondheidsproblemen, waaronder chronische pijn, ADHD en een bipolaire stoornis. Evans overleed in 2017 door zelfmoord.

Tijdens Evans’ onderzoek ontmoetten hij en Lake een jong meisje met een tumoraandoening. Haar familie wilde het liefst stoppen met chemotherapie, en het stel hielp ze daarbij door hen in contact te brengen met een arts die gespecialiseerd is in medicinale cannabis.

Dit inspireerde Lake en haar productiepartner, regisseur Abby Epstein, om andere families in soortgelijke situaties te vinden en hun verhalen op het scherm te vertellen. Hieruit groeide het idee voor ‘Weed the People’; een documentaire die het potentieel van mediwiet verkent, en de regelgevende uitdagingen laat zien die gezinnen en onderzoekers moeten overwinnen om het te gebruiken.

“Ik wil mensen laten zien dat het een medicijn is, laten zien wat het voor deze kinderen kan doen en vechten voor dit medicijn zodat het beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft”, aldus Lake tegenover Time. “Het is een mensenrechtenkwestie.”

Cannabis en kanker

[Beeld: weedthepeoplemovie.com]

De documentaire schildert een positief, anekdotisch beeld van de effectiviteit van cannabisolie. Bij sommige kinderen is te zien hoe hun tumoren aanzienlijk krimpen of zowaar helemaal verdwijnen. Dit gebeurt zelfs bij de kinderen die de olie gebruiken als vervanging voor chemotherapie en andere conventionele behandelingen.

Toch staat cannabis bij kanker nog aan het begin van een lange weg die bestaat uit onderzoeken die inzicht moeten geven in hoe cannabis precies in staat is om kanker te bestrijden. Want welke cannabinoïden in de plant zijn hier verantwoordelijk voor? Of gaat het juist om bepaalde combinaties van cannabinoïden. En geldt die combinatie dan voor elke vorm van kanker, of zijn niet alle vormen van kanker met cannabis te behandelen? En wat is de meest effectieve manier om kanker met cannabis te behandelen?

Zomaar een paar vragen die nog beantwoord moeten worden. Maar gelukkig wordt daar momenteel al keihard aan gewerkt. Mediwietsite schrijft regelmatig over nieuwe onderzoeken die worden gedaan naar de werking van cannabis bij kanker, zoals hier, hier en hier. We zullen geduld moeten hebben, maar de antwoorden gaan er komen.

Belemmeringen in het onderzoek

Ook de families en experts die aan het woord komen in Weed the People laten zien dat het gebrek aan wetenschappelijk bewijsmateriaal een probleem is. De tekenen zijn enorm veelbelovend, dus er moet snel meer duidelijkheid komen. Maar helaas lopen veel onderzoekers nog steeds tegen regelgeving aan die duidelijkheid belemmert.

Want ook al zit cannabislegalistie wereldwijd in de lift, op federaal niveau staat cannabis in de VS nog steeds op gelijke hoogte met heroïne en LSD. De overkoepelende overheid ziet cannabis nog steeds als een ‘schedule-1 drug’, zonder enige medicinale waarde en met een hoog potentieel voor misbruik. Hoewel de meeste onderzoeken naar medicinale cannabis in de VS plaatsvinden, werkt deze classificering natuurlijk niet mee.

Hier komt langzaam maar zeker wel verandering in. In juni keurde de Food and Drug Administration (FDA), een federaal orgaan dat voedsel en medicijnen moet beoordelen, een op CBD gebaseerd medicijn goed onder de naam Epidiolex. Dit is een middel voor kinderen en volwassenen die lijden aan twee zeldzame vormen van epilepsie

Maar aan de andere kant heeft de Drug Enforcement Administration, een federaal orgaan dat het gebruik van verboden middelen bestrijdt, slechts één instelling toestemming gegeven om cannabis te kweken voor onderzoeksdoeleinden. Dit is de Universiteit van Mississippi. DEA-woordvoerder Melvin Patterson zegt dat hij van plan is aanvullende licenties te verlenen aan andere kwekers zodat wetenschappers uit een breed aanbod cannabissoorten kunnen kiezen. Maar vooralsnog is het beschikbare onderzoeksmateriaal zeer beperkt.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hoewel de meeste onderzoeken naar mediwiet uit de VS komen, mogen onderzoekers gebruikmaken van slechts één aanbieder die cannabis kweekt voor onderzoeksdoeleinden. [Foto: shutterstock/Mitch M]

Dr. Jeff Chen, directeur van het Cannabis Research Initiative van de Universiteit van Californië in Los Angeles zegt hierover het volgende: “Op mijn kantoor aan de UCLA kijk ik uit mijn raam en kan ik twee cannabis-apotheken zien. Maar we mogen die cannabis niet aanraken – zelfs niet om te begrijpen wat erin zit”.

Als gevolg van deze obstakels zijn veel gezinnen die cannabis willen gebruiken, inclusief die in de documentaire, gedwongen om het te betrekken uit bronnen buiten het conventionele medische systeem. “Ik vind het absoluut verbluffend om te accepteren dat in deze tijd, met de miljarden dollars die worden uitgegeven aan kankeronderzoek, het medicijn waarop we vertrouwden in iemands keuken wordt gemaakt”, aldus Angela Smith in de documentaire. Haar zoon Chico gebruikt cannabisolie om kanker aan weke delen te behandelen.

Eentje om naar uit te kijken

Iedereen die meer wil weten over cannabis bij het behandelen van kanker doet er goed aan om uit te kijken naar de documentaire Weed the People. De film draait momenteel in enkele bioscopen in de Verenigde Staten, maar de verwachting is dat hij ieder moment voor een groter publiek toegankelijk wordt.

[Openingsfoto: shutterstock/Ambartsumian Valery]