De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Kanabo Research uit Israel rondde onlangs een pre-klinisch onderzoek af naar de werking van cannabis tegen slapeloosheid. Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde cannabinoïden effectiever zijn dan Valium. Bovendien is het veel veiliger. Komt er in 2019 dan eigenlijk een slaapmiddel op basis van wiet?
Kanabo Research is een Israelisch onderzoeksbedrijf dat medicinale producten ontwikkelt op basis van medicinale wiet. Op 29 januari 2019 publiceerde het bedrijf veelbelovende resultaten uit een pre-klinische studie naar cannabinoïden tegen slaapproblemen. Naar eigen zeggen is Kanabo Research zelfs een stap dichter bij een veilige remedie voor slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Maar dan zonder het risico op afhankelijkheid en overdosering.
De in vivo-studie evalueerde het effect van combinaties actieve bestanddelen in cannabis om slaap te bevorderen. Deze uitkomsten werden daarna vergeleken met diazepam, het actieve ingrediënt in slaapmiddel Valium.
Kanabo Research heeft verschillende combinaties uitgeprobeerd met de cannabinoïden THC, CBD en CBN. Sommige combinaties presteerden zeer goed en bereikten bijna 100 procent van de werkzaamheid van diazepam. Eén combinatie verlengde de slaapduur zelfs met 150 procent.
Kanabo Research was bovendien in staat om het entourage-effect aan te tonen. Dit effect houdt in dat allerlei cannabinoïden en terpenen tezamen een sterker, synergetisch effect hebben dan wanneer ze afzonderlijk worden toegepast. Er is nog veel onderzoek nodig om dit effect goed te begrijpen, dus de data van Kanabo komt goed van pas.
Als secundaire bevinding concludeert de studie dat THC een cruciale rol speelt in de combinaties die Kanabo testte. Zelfs in kleine doses stimuleert THC het synergetisch effect met andere cannabinoïden en terpenen.
Ook deze conclusie benadrukt de waarde van het gehele cannabinoïdenprofiel. Vooral in vergelijking tot isolaten die slechts één cannabinoïde bevatten. Bovendien zijn dit veelbelovende resultaten voor patiënten omdat de bijwerkingen van THC veel minder ernstige zijn dan van diazepam. Als je al van bijwerkingen kan spreken. In een lage doses zal het high-effect namelijk niet optreden. En als het wel optreedt, ervaren veel mensen dit als plezierige.
De bevindingen uit dit pre-klinische onderzoek zijn veelbelovend en worden toegepast in de volgende fase van de studie. Deze fase betreft klinisch onderzoek dat moet leiden naar een goedgekeurd slaapmiddel op basis van cannabinoïden uit wiet. Momenteel bereidt Kanabo Research deze volgende stap voor en eind 2019 hoopt het bedrijf resultaten te presenteren.
“Hoewel ons onderzoek zich nog maar in de beginfase bevindt, zijn de resultaten van deze pre-klinische studie uiterst bemoedigend voor miljoenen patiënten met slaapstoornissen over de hele wereld”, licht Avihu Tamir, oprichter en CEO van Kanabo Research toe.
Met ‘miljoenen patiënten’ overdrijft hij overigens niet. Uit een groot onderzoek van Max Planck Institute blijkt namelijk dat 45 procent van de wereldbevolking last heeft van slaapproblemen. Tien procent heeft zelfs last van chronische slapeloosheid.
Tamir: “We ontwikkelen momenteel twee productlijnen. Voor één productlijn is een medisch cannabisvoorschrift nodig. De ander kan over de toonbank worden verkocht omdat daar geen THC in zit. Kanabo Research hoopt snel met veilige alternatieven te komen voor conventionele medicijnen”.
Dat is natuurlijk niet voor het eerst. Wiet bewijst zich de laatste jaren steeds vaker als krachtig nieuw wapen in de oorlog tegen allerlei chronische aandoeningen. Of chronische slapeloosheid hier ook bij hoort, moet meer onderzoek uitwijzen.
Mediwietsite houdt de ontwikkelingen in de gaten en meldt zich zodra er resultaten uit het klinische onderzoek komen.
[Openingsfoto: Shutterstock/Aleutie]