Veelbelovend nieuws uit Canada: daar start een grote studie naar effectiviteit van medicinale cannabis bij verschillende aandoeningen en ziektes. Bijzonder aan deze “Medical Cannabis Real-World Evidence Study” is het feit dat de onderzoekers exact weten welke cannabisproducten de deelnemers gebruiken, inclusief de gehaltes werkzame stoffen als THC en CBD in die producten.
Tweeduizend medicinale cannabis patiënten
Omdat cannabis in de VS nog steeds verboden is op landelijk niveau, blijft het doen van degelijk en grootschalig onderzoek naar medicinale cannabis lastig. In Canada, waar cannabis landelijk gelegaliseerd is sinds oktober 2018, speelt dit probleem niet meer. Het University Health Network (UHN) in Canada begint aan een studie van zes maanden die tot doel heeft harde data te verzamelen voor de claims dat cannabis patiënten kan helpen.
De Medical Cannabis Real-World Evidence Study probeert ten minste 2.000 mensen in te schrijven die medicinale cannabis gebruiken voor diverse aandoeningen, waaronder chronische pijn, slaap, angst en depressie. Het onderzoek maakt gebruik van een web-platform dat wordt beheerd door de Canadese apotheek-keten Shoppers Drug Mart. Het platform bevat nauwkeurige en betrouwbare informatie over alle medicinale cannabisproducten die Shoppers Drugs Mart verkoopt, van gewone, droge cannabis tot oliën, extracten en edibles.
Meer maatwerk
Deelnemende patiënten kiezen cannabisproducten van het platform en rapporteren vervolgens over de effectiviteit van die producten bij het behandelen van hun symptomen. Een van de belangrijkste aspecten van deze studie is dat patiënten kunnen vertrouwen in de nauwkeurigheid van de hoeveelheid cannabidiol (CBD) en tetrahydrocannabinol (THC) in elk product.
Door het gebruik van blockchain en seed-to-sale-trackingtechnologie hebben de patiënten gedetailleerde informatie over specifieke producten ter beschikking. Het kennen van de specifieke cannabissoort die in een product zit en de effecten ervan op een persoon met een bepaalde ziekte, kan helpen om specifiek te identificeren wat wel en niet werkt, onder verschillende omstandigheden.
Meten is weten en dus draait het ook in de medicinale cannabiswereld steeds meer om harde data… [illustratie: Talaj/Shutterstock]
Een beperking van het nieuwe onderzoek is het ontbreken van een controlegroep. Daarnaast kan er door de zelfrapportage ruis ontstaan. Vergeleken met een echte wetenschappelijke studie, met controlegroep en zonder zelfrapportage, zullen de resultaten minder objectief zijn. Feitelijk is het
het meer een database met reacties van patiënten en beoordelingen van verschillende producten.
Autoriteiten overtuigen
Toch kan de studie wel degelijk een positief effect hebben, bijvoorbeeld op de ambtenaren van de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration), die tot nu toe alleen Epidiolex, een cannabisproduct van de Engelse fabrikant GW Pharmaceuticals, heeft goedgekeurd. De FDA heeft, ondanks het toestaan van Epidiolex, nog steeds twijfels over CBD. De dienst heeft in november 2019 zelfs een waarschuwing afgegeven waarin staat dat er veel zorgen waren over de veiligheid van CBD.
LEES OOK: Primeur: cannabismedicijn Epidiolex goedgekeurd in VS
Hoewel er in dit onderzoek geen controlegroep is om de veiligheid van cannabis te meten, als de reacties van de patiënt op het onderzoek overweldigend positief zijn en ze geen nadelige bijwerkingen van het gebruik van de producten melden, zou dit op zijn minst een argument kunnen zijn om bepaalde producten en soorten veilig te verklaren.
Er is nog geen startdatum voor het nieuwe onderzoek bekendgemaakt; op dit moment worden nog patiënten geworven.
[openingsbeeld: Poring Studio/Shutterstock]