(advertenties)
(advertentie)
In de VS woedt al enige tijd een discussie over het gebruik van medicinale cannabis als alternatief voor verslavende farmaceutische pijnstillers door professionele sporters. Met name in de NFL, de footballers dus, waar fysiek contact bepaald niet geschuwd wordt. Uit een enquête blijkt dat zij graag wiet als pijnmedicatie willen!

ESPN-enquête onder professionele footballspelers

De enquête onder actieve NFL-spelers werd uitgevoerd door de bekende Amerikaanse sportzender ESPN. Een grote meerderheid van de profsporters – 61 procent – zegt dat ze geloven dat er veel minder ‘painkilling shots’ (spuiten met bijvoorbeeld het farmaceutische medicijn ketorolac) zouden worden genomen wanneer hun bond het gebruik van medicinale cannabis zou toestaan.

Spelers en oud-spelers van de NFL lijden vaak aan chronische pijn door het fysieke karakter van American football en soms zelfs aan hersenletsel door de vele keiharde tackels. Een helm dragen beschermt hen daar dus ook niet goed genoeg tegen.

Cannabis versus farmaceutische medicatie

Daarom is het gebruik van zogeheten NSAID medicatie (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib), en ook van nog veel sterkere medicijnen (opioïden en opiaten) wijdverbreid in de NFL. Met alle schadelijke gevolgen van dien, zoals ernstige verslavingsverschijnselen en bijwerkingen. Ieder jaar vallen er in de VS sowieso meer dan tienduizend doden door ‘prescription painkillers’…

En ondanks een verbod op cannabis – dat als dopingmiddel wordt beschouwd door alle grote Amerikaanse sportbonden – gelooft 41 procent van de nu actieve footballers dat wiet meer effectief is als pijnbestrijder dan het daar veel gebruikte middel tegen pijn en ontstekingen Toradol.

Het gaat er vaak hard aan toe in football, waardoor chronische pijn tot de ‘standaarduitrusting’ behoort van NFL-spelers… [foto: Herbert Kratky / Shutterstock.com]

Spuiten met chemische pijnstillers

Maar cannabis is 1 van de 8 drugs die verbannen zijn door de NFL, ondanks dat bekend is dat er veel minder bijwerkingen van wiet zijn dan van Toradol (of Toridol zoals veel Amerikanen ten onrechte schrijven). Liefst 64 procent van de NFL-spelers geeft in de enquête aan ooit een injectie met ketorolac/Toradol of ander farmaceutisch middel te hebben genomen.

Ongeveer tweederde van de respondenten in deze ESPN enquête zegt zich zorgen te maken over de langetermijneffecten van chemische pijnstillers, waarbij 42% toegeeft dat ze een teamgenoot kennen die verslaafd is geraakt aan deze medicatie.

Driekwart NFL-spelers voor legalisering (medicinale) cannabis

Cannabis wordt natuurlijk wel sporadisch door deze of gene sporter gebruikt, maar een positieve test kan de spelers een schorsing en/of geldboetes opleveren. Niet verrassend wellicht dat liefst 71 procent van de sporters aangeeft dat cannabis legaal zou moeten worden. Eén NFL-speler zegt: ‘Het is legaal waar ik woon, maar niet waar ik werk’. Daarmee aangevend dat hij in e1 van de inmiddels 29 staten woont waar mediwiet gelegaliseerd is…

ESPN zette zelf dit filmpje online over cannabis als medicijn in de NFL:

[openingsfoto: Brocreative/Shutterstock]