Cannabis microdoseren (+5 tips) tegen depressies
In kleine hoeveelheden kan cannabis een groot effect hebben op neerslachtige gevoelens of depressiviteit. Ontdek de voor- en nadelen en lees onze 5 tips over cannabis microdoseren.
Nek- en rugpijn zijn veelvoorkomende klachten onder ouderen. Maar dankzij veel zittend werk en langdurig smartphone-gebruik krijgen ook steeds meer jongeren er last van. Naast lichaamsbeweging, een goede (werk)houding en mogelijke fysieke therapie kan cannabis bijdragen aan de behandeling van dergelijke – al dan niet chronische – pijn.
In Nederland zijn naar schatting zo’n 2 miljoen mensen met last van hun nek- en/of rug, afgaande op cijfers verkregen via huisartsen. Het is daarmee één van de meest voorkomende redenen voor een bezoek aan de familiedokter en ook een bekende oorzaak van invaliditeit.
Vermoed wordt dat het werkelijke aantal mensen met dergelijke klachten veel hoger ligt, aangezien veel patiënten met hun klachten direct naar een fysiotherapeut of andere behandelaar gaan. Onderzoeken suggereren echter dat de pijnstillende werking van cannabis óók effectief kan worden ingezet bij (chronische) rug- en nekpijn.
Klachten aan de nek en rug komen voort uit de manier waarop onze botten, spieren en pezen met elkaar verbonden zijn. Zo kan er pijn ontstaan na het verrekken van een spier, het ervaren van een spasme, een versleten of verschoven tussenwervelschijf, reumatische aandoeningen als artritis en Bechterew of ischias bijvoorbeeld. Rug- en nekpijn komen het meest voor onder ouderen, zwangere vrouwen, mensen met overgewicht en mensen met zwaar lichamelijk werk.
Hoe de klachten zich uiteindelijk in het lichaam uiten is afhankelijk van de patiënt en zijn/haar medische achtergrond. Zo kunnen patiënten met reumatische aandoeningen last hebben van gewrichtspijn en stijfheid, maar mensen met ischias meer scherpe pijnscheuten ervaren; die via de bil naar de achterkant van het been schiet.
Acute rug-/nekpijn wordt vaak veroorzaakt door letsel – bijvoorbeeld een whiplash – en is de meest voorkomende oorzaak van deze klachten. Als er niets met deze klachten wordt gedaan en als het langer dan drie maanden duurt, kan het leiden tot chronische pijn. Veelgehoorde oorzaken van rugpijn zijn vooral het meermaals verrekken van een spier, zware dingen tillen en het slapen op een verkeerd matras.Door het vele zitten (in een verkeerde positie) op het werk en thuis – en niet te vergeten de gebogen hoofden boven de smartphone – komen dergelijke klachten echter steeds meer voor en krijgen ook steeds meer jongeren hier last van.
Door artsen aangeraden behandeling van dit soort klachten is afhankelijk van de duur van de pijn. Zo kan het zijn dat een bezoek aan de chiropractor, fysio- of orthomanuele therapeut nodig is, zelfzorgmedicijnen zoals paracetamol worden aangeraden of heftiger medicijnen op recept nodig zijn; zoals de (verslavende en schadelijke) opiaten-pijnstiller morfine.
Lichaamsbeweging (al dan niet in combinatie met pijnstillers), een goed dieet, warmte- en koeltepacks kunnen ook helpen en rust wordt nauwelijks aangeraden om verstijving van het probleemgebied te voorkomen. Chirurgisch ingrijpen komt weinig voor, maar is in sommige gevallen van bijvoorbeeld een ernstige hernia de laatste strohalm.
Gezien de verslavende aard van opiaten pijnstillers en de mogelijke schade die deze heftige chemicaliën in het lichaam aanrichten, kijken steeds meer artsen naar cannabis als alternatief voor deze pillen. Immers is mediwiet in diverse studies veiliger en effectiever gebleken dan opiaten tegen de pijn.
Pijnstilling is één van de meest onderzochte effecten van cannabis. In Nederland mag de huisarts je zelfs mediwiet voorschrijven bij chronische pijn, al zijn er weinig die het ook daadwerkelijk doen wegens het stigma rondom de plant. Desondanks blijft pijn de meest voorkomende reden voor mediwiet-gebruik en vinden steeds meer patiënten ook via andere wegen hun soelaas in medicinale cannabis.
Een klinisch onderzoek onder chronisch pijnpatiënten bewees dat de inhalatie van verdampte cannabis, drie keer per dag voor vijf dagen achtereen, de pijn van participanten aanzienlijk verminderde. Uit de analyse van zes klinische onderzoeken in 2015, werd geconcludeerd dat cannabis pijnstillende effect ondersteund wordt met ‘kwalitatief bewijs’.
De cannabinoïden uit cannabis, waaronder de bekendste THC en CBD, hebben een wetenschappelijk bewezen analgetische (pijn-verlichtende) werking en ontstekingsremmend effect. Deze zijn beide gelinkt aan het lichaamseigen endocannabinoïde-systeem (ECS), dat een grote rol speelt in de perceptie van pijn en andere lichaamseigen processen; en wordt aangewakkerd door de stoffen uit wiet. Dit verklaart grotendeels waarom mediwiet helpt bij rug- en nekpijn.In de praktijk wordt cannabidiol (CBD) vaak in de vorm van verdunde CBD-olie gebruikt tegen de oorzaak van de pijn op de lange termijn. Als de nek-/rugpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking of zenuwbeschadiging, draagt CBD bij aan het herstel hiervan. Het effect van CBD-olie is meestal na een week of twee pas merkbaar.
Voor snelle pijnverlichting worden daarom meer delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)-rijke cannabisproducten gebruikt. THC heeft een acuut pijnstillend effect en is daarom beter geschikt als daadwerkelijke symptoombestrijder (pijnstiller). Hierbij kan het inhaleren van cannabis (roken/verdampen) al snel verschil maken, maar is het ook na twee uur weer uitgewerkt.
Voor langduriger pijnstilling kan men daarom beter wietolie met THC gebruiken. Het duurt íets langer voor het effect daarvan merkbaar is, maar het houdt wel vier tot acht uur aan. Let op, doseer dit wel voorzichtig als je wilt voorkomen dat je stoned wordt. Bouw de dosering langzaam op zodat je lichaam eraan gewend raakt en je geen psychoactief effect ervaart als je dat niet wenst.