(advertenties)
(advertentie)

Een groep Nederlandse tuinbouw-multinationals en wetenschappers gaat hun krachten en kennis bundelen om de wereldwijde legalisatie van (medicinale ) wiet te ondersteunen.

De afgelopen twee jaar vond een door Wageningen University & Research (WUR) uitgevoerde teeltproef plaats voor medicinale cannabis. Hieraan deden in Nederland gevestigde ondernemingen uit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen mee.

Dit zijn stuk voor stuk bedrijven die door hun leidende positie in de Nederlandse tuinbouwsector vanaf het prille begin betrokken waren bij de legalisatiegolf van medicinale – en later ook recreatieve wiet – in met name Noord-Amerika. Zij droegen vooral bij aan de ontwikkeling van teeltlocaties, -techniek en de teelt zelf.

Nu de WUR-teeltproef is afgerond hebben alle betrokken partijen besloten om hun kennis en ervaringen te bundelen. Daarmee is kenniscentrum Legal Cannabis Coalition (LCC) een feit. In de LCC brengen Nederlandse tuinbouwondernemingen, in samenwerking met laboratoria, Life Science en wetenschap hun wereldwijd opgedane kennis en ervaring samen.

Unieke situatie

De Nederlandse tuinbouw liet al eens doorschemeren dat ze het jammer vinden dat Nederland niet meegaat in de wereldwijde cannabis-ontwikkelingen. Ons land was dankzij het coffeeshopsysteem ooit de grote vernieuwer op het gebied van recreatieve wiet . En Nederland heeft sinds 2001, als een van de eerste ter wereld, een medicinaal cannanbisprogramma.

De laatste jaren zijn de ontwikkelingen voor consumenten van medicinale en recreatieve gestagneerd. Het gedoogbeleid, dat in 1976 werd ingevoerd als opstap naar legalisatie, staat zelfs al 44 jaar stil. Op medicinaal vlak gebeurt er vanuit de overheid weinig. Ondertussen worden in de rest van de wereld stappen gemaakt die je van Nederland zou verwachten.

Het gedoogbeleid staat al 44 jaar stil en ook op medicinaal vlak gebeurt er weinig. Ondertussen worden in de rest van de wereld stappen gemaakt die je van Nederland zou verwachten.

Nederlands ondernemingen uit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en wetenschappers zien dit ook. Zij vonden het tijd om zich te verenigingen zodat hun kennis wél bijdraagt aan de alle wereldwijde initiatieven. En wie weet, hopelijk ook snel in Nederland.

Aan de andere kant kiezen zij niet voor niets voor Nederland als thuisbasis van de coalitie. Er zijn hier namelijk veel onderzoeksmogelijkheden om met licenties wetenschappelijk onderzoek te doen naar wiet. Nederland is ook een rijke bron van beroemde cannabisgenetica die tegenwoordig wereldwijd wordt gebruikt. Bovendien zijn we een hotspot van tuinbouwbedrijven met een bekende reputatie voor kwaliteitsproducten en landbouwinnovaties. En ons land is de op één na grootste exporteur van groenten en fruit ter wereld.


LEES OOK:


Nederlandse tuinbouwsector en wiet

Door haar leidende positie is de Nederlandse tuinbouwsector vanaf de prille start van de legalisering van cannabis in met name Noord-Amerika actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van grootschalige wietteelt.

“De eerste jaren was de cannabismarkt turbulent. Noord-Amerika komt nu in een volwassen fase qua legalisering. In Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika staan we aan de vooravond van verdere legalisering”, aldus Erik van Santen van Koppert Biological Systems.

Ontwikkeling van teeltlocaties, -techniek, teelt, onderzoek, laboratoriumtesten, GMP, compliance, product- en marktontwikkeling; met alle  ‘lessons learned’ wil de coalitie de one-stop-shop positie innemen voor telers, overheden, investeerders en retail om de wereldwijde legalisering van cannabis zo professioneel mogelijk te ondersteunen.

De randvoorwaarde is dat er sprake moet zijn van een legale marktsituatie. Hopelijk weet deze coalitie zo’n situatie ook snel op eigen bodem te stimuleren.

[Openingsfoto: Shutterstock/Cascade Creatives]