(advertenties)
(advertentie)

Goed nieuws voor Britse patiënten die afhankelijk zijn van Nederlandse medicinale cannabis: tot 1 juli kunnen zij hun medicijn toch krijgen, ondanks de Brexit. Maar ‘de strijd is nog niet voorbij’, zegt Hannah Deacon, de moeder van epilepsie patiëntje Alfie (9). 

Brexit zorgt voor hoofdbrekens bij cannabispatiënten die Nederlandse wiet kregen

Alfie is voor zes maanden gered door een actie van de Nederlandse regering. Zijn moeder Hannah ontving vorige week een brief van het Britse ministerie van volksgezondheid, waarin wordt bevestigd dat het ministerie de levering van Bedrocan olie aan bestaande patiënten met een doktersvoorschrift zullen toestaan tot 1 juli 2021.

Hannah Deacon zei tegen de Britse krant The Guardian dat ze enorm dankbaar is met de lifeline, de reddingslijn van de Nederlandse regering, die het doorgaan van de levering van medicinale cannabis heeft goedgekeurd, ondanks het verbod dat sinds 1 januari geldt vanwege de Brexit.

‘Ik huilde toen ik het las’, aldus Deacon. ‘Ik kreeg het nieuws online te horen en ik was eerlijk gezegd nogal verrast. Ik ben de afgelopen twee weken doodsbang geweest dat Alfie’s aanvallen terug zullen komen omdat we geen Bedrolite meer konden krijgen. Ik had niet het gevoel dat het ministerie van Volksgezondheid het serieus genoeg nam om die medicijnaanvoerlijn veilig te houden, en ik was daar ontzettend boos over en erg overstuur.’

Voorlopig zes maanden uitstel

Dankzij de campagne die Hannah Deacon voerde om het leven van haar zoontje Alfie Dingley te redden, werd in 2017 de Britse wet veranderd om medicinale cannabis legaal toegankelijk te maken. Vlak voor kerstmis kregen Hannah en andere ouders van patiënten van de Britse overheid te horen dat zij vanwege de Brexit per 1 januari niet langer medicinale cannabis uit Nederland mochten kopen.

Onder meer de BBC en The Guardian berichtten over dit Brexit drama en de wanhoop en woede van Hannah Deacon en andere ouders van kinderen voor wie wietolie letterlijk van levensbelang is. Deacon sprak deze maand een aantal keren met de Britse minister van volksgezondheid, Jo Churchill. Ze zei daarover tegen The Guardian: ‘Ik heb het gevoel dat ze empathisch is en ik denk dat ze het begrijpt en ik ben dankbaar, maar de strijd is nog niet voorbij.’ Het uitstel duurt immers maar zes maanden.

Meer Britse gezinnen zitten in de shit

Er zijn 41 andere gezinnen in het Verenigd Koninkrijk met kinderen in vergelijkbare omstandigheden die medicinale cannabis krijgen. Slechts één ander kind heeft een recept van de National Health Service (NHS) weten te bemachtigen en krijgt de kosten van de behandeling, zo’n tweeduizend Britse pond per maand, vergoed.

‘Er zijn nog steeds grote problemen’, aldus Hannah Daecon. ‘Dus dit is een kleine overwinning en mijn zoon is veilig en dat is wat ik belangrijk vind. Maar ik ben me er ook heel acuut van bewust dat er nog veel andere mensen lijden. Als je deze gezinnen een NHS-recept geeft, kan de NHS miljoenen ponden besparen, als je bedenkt hoeveel intensieve zorgbehandeling kost.’

Wietolie-deal met de Nederlandse regering

Over het kunst en vliegwerk waarmee de andere ouders de hoge kosten voor de Nederlandse mediwiet elke maand moeten zien op te brengen zei Deacon: ‘Sommigen van hen hebben kinderen die palliatieve zorg kregen voordat ze met Bedrolite begonnen, en nu niet meer, maar deze gezinnen zouden het recht moeten hebben om gewoon van hun kinderen te genieten, in plaats van zich elke maand zorgen te hoeven maken waar het geld vandaan moet komen.’

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigde tegen The Guardian dat er een overeenkomst is gesloten met de Nederlandse regering over de levering van Bedrocan olie aan Britse patiënten. ‘We zijn de Nederlandse regering dankbaar dat ze nauw en snel met ons heeft samengewerkt aan deze oplossing, die tot 1 juli zal duren. We onderzoeken meer permanente oplossingen om ervoor te zorgen dat mensen die deze behandelingen nodig hebben, er toegang toe kunnen blijven houden.’

[openingsbeeld: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]