(advertenties)
(advertentie)

Een overheid die geld verdient aan iets wat voor de gewone burger strafbaar is. Je verwacht het in landen als Colombia en Mexico, maar onze eigen overheid kan er ook wat van. Kleine hoeveelheden cannabis zijn in ons land weliswaar gedoogd, maar nog steeds verboden. Ondertussen exporteert de overheid steeds meer wiet naar het buitenland. Op verzoek van de Duitsers komt daar binnenkort zelfs duizend kilo per jaar bij!

Waren het eerst wat restantjes medicinale wiet van Bedrocan die Nederland exporteerde, inmiddels kunnen we spreken over big business. Onlangs maakte de minster van Medische Zorg en sport, Bruno Bruins, namelijk bekend dat de wietexport naar Duitsland omhoog gaat van 1.500 naar 2.500 kilo per jaar. Een toename van ruim 65 procent. En dat is niet voor het eerst. Nog geen jaar geleden gebeurde precies hetzelfde. Toen ging de export naar Duitsland omhoog van 700 naar 1.500 kilo wiet; ruim twee keer zoveel.

De Nederlandse overheid kweekt en exporteert doodleuk honderden kilo’s wiet naar de buren

Dat is wrang voor veel Nederlanders. Voor de gewone burger is wiet namelijk illegaal. Het bezit van een paar gram en maximaal vijf planten wordt weliswaar gedoogd. Maar als de politie het ontdekt, mogen ze het in beslag nemen. Patiënten die graag hun eigen mediwiet kweken of vreedzame hobbykwekers vrezen terecht voor ontnemingsvorderingen, huisuitzetting en een strafblad. Tegelijkertijd kweekt en exporteert de Nederlandse overheid doodleuk honderden kilo’s wiet extra naar de buren.

Met andere woorden… Wiet is verboden voor de gewone mens maar lucratief voor bedrijven en de overheid.

Nederland is hypocriet

Wiet is strafbaar voor Nederlandse burgers. Ondertussen verdient de overheid goed aan de export ervan. [Shutterstock/nuvolanevicata]

Duitsland is zo’n lucratieve afzetmarkt omdat het land pas in 2021 verwacht mediwiet van eigen bodem te kunnen leveren aan haar inwoners. Daarin schuilt ook een groot deel van de hypocrisie. Minister Bruins negeert namelijk met gemak eigen burgers die staan te springen om een beter mediwietbeleid. Ondertussen staat hij wel klaar voor zijn Duitse collega-minister, als die vraagt om extra medicinale cannabis. Daar komt nu dus 1.000 kilo bij en wie weet binnenkort wel meer.

LEES OOK: Medicinale staatswiet • al 15 jaar ‘slecht en duur’

Overigens geen probleem voor ’s lands enige officiële wietteler. In Nederland kan Bedrocan met gemak meer kweken dan Nederlandse patiënten nodig hebben. Sterker nog, er is een tender uitgeschreven waarin de staat zoekt naar twee nieuwe kwekers. Die gaan waarschijnlijk puur en alleen voor de export kweken.

Hoog tijd dat de Nederlandse overheid deze kromme situatie rechttrekt. De medicinale eigenschappen van een plant zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Niet alleen voor partijen die er geld aan verdienen. Bovendien moeten Nederlandse patiënten veel eenvoudiger toegang krijgen tot mediwiet. Onder meer door het thuis te mogen kweken. Deze hypocriete praktijken kunnen in ieder geval écht niet.