De Montreal-studie die zich nu in fase 2 bevindt, zal proberen vast te stellen of cannabis kan worden gebruikt als een minder gevaarlijke substituut voor opiaat-gebaseerde pijnstillers bij onder andere multiple sclerose. Patiënt Joanne Fiorito deelt alvast haar ervaring en die is ronduit positief!
Vreselijke pijnen ondanks medicijnen
Joanne Fiorito, 61 jaar oud, heeft het grootste deel van haar leven al te maken met de slopende ziekte multiple sclerose. Ondanks dat zij zware pijnstillers en spierverslappers gebruikte, had ze vreselijke pijnen en werden deze symptomen alleen maar erger.
Tegen de tijd dat Joanne mediwiet ging proberen, verkeerde ze in een behoorlijke slecht te noemen staat. Ze kon nog nauwelijks haar voeten optillen tijdens het lopen en gebruikte steeds vaker een elektrische rolstoel om zich te verplaatsen. Af en toe werd ze midden in de nacht wakker van de enorme pijn aan haar gespannen spieren.
Afgelopen winter stelde haar neuroloog voor om een poging te wagen om dit te verlichten door deel te gaan nemen aan een klinische proef met medicinale cannabis. “Ik had niets te verliezen en besloot mee te doen. Het gebruik van mediwiet ervoer ik als een wonder; binnen drie dagen voelden mijn benen minder zwaar en stijf”, vertelt Fiorito aan een Canadese krant.
70 MS-patiënten in cannabisonderzoek
Wanneer ze fysiotherapie had, lieten ze haar zes minuten staan en keken ze hoever Joanne kon lopen. In oktober liep zij dan een afstand van 89 meter, inmiddels is dit maar liefst 251 meter; een significante verbetering.
Fiorito is een van de zeventig patiënten uit het Montreal-gebied die deelnemen aan een klinisch onderzoek met medicinale cannabiscapsules. De studie, die in april haar tweede fase inging, zal proberen vast te stellen of cannabis kan worden gebruikt als een minder gevaarlijk alternatief voor op opiaat-gebaseerde pijnstillers.
Wanneer dit succesvol blijkt te zijn en de capsules goedgekeurd worden door het Office of Controlled Substances van Health Canada, kan cannabis worden verkocht in apotheken en worden vergoed door de provinciale ziekteverzekering.
Een mooie samenwerking
De studie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de Santé Cannabis-kliniek in Montreal en het in Ottawa gevestigde Tetra Pharma Bio. Het onderzoek richt zich voornamelijk op mensen met chronische pijn en kankerpijn die nog niet eerder medicinale cannabis hebben geprobeerd.
“Dit onderzoek is bedoeld om mensen zoals Joanne een kans te geven om toegang te krijgen tot medicijnen die kwaliteit-gecontroleerd en betaalbaar zijn. Het medicinaal cannabis systeem wat we nu hebben is niet genoeg. Je kunt dit zien als een pleister en een pleister is een tijdelijke oplossing”, zegt Erin Prosk, mede-oprichter van Santé Cannabis.
Het medicinaal cannabis systeem van Canada bestaat al vier jaar onder zijn huidige vorm. Elk van de ongeveer 250.000 patiënten met een recept voor mediwiet, kan dit online bestellen bij een van de 115 producenten die een vergunning van de federale overheid bezitten.
Maar in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de geneesmiddelen, wordt cannabis niet vergoed door de verzekering. Patiënten moeten er omzetbelasting over betalen. De Cannabis Act, die de verkoop van een recreatieve wiet vanaf 17 oktober zal legaliseren, draagt bij aan de financiële lasten van de patiënt. Door deze legalisatie moet ook de mediwietgebruiker een belasting van 10% gaan betalen over zijn of haar medicijn.
De klinische proef in Canada vindt plaats met zowel THC als CBD, en die combinatie is bij pijnbestrijding bijzonder effectief te noemen… [foto: Infinity Time/Shutterstock]
Cannabis heeft nauwelijks bijwerkingen
“De Cannabiswet veroorzaakt rumoer in onze medische wereld. Sommige mensen denken dat patiënten door de legalisatie gewoon naar de winkel kunnen gaan en cannabis kunnen gaan kopen. Mensen die medicinale cannabis gebruiken, hebben echter een specifiek product van farmaceutische kwaliteit nodig om specifieke symptomen te behandelen”, zegt Prosk.
Tijdens het onderzoek krijgen patiënten een placebo of capsules die een hoge concentratie van twee cannabinoïden bevatten; tetrahydrocannabinol (THC) – met een psychoactief en pijnstillend effect – en cannabidiol (CBD) – welke gebruikt kan worden als een ontstekingsremmer, als een spierverslapper en om epilepsie te behandelen.
Tot dusverre heeft slechts één van de zeventig deelnemende patiënten last gehad van ernstige bijwerkingen van het medicijn. Buiten dit ene geval, tolereerden de andere deelnemers het middel goed. Het was zelfs verrassend hoe weinig mensen er bijwerkingen ondervonden en hoe veilig het cannabismedicijn dus is, zo stellen de onderzoekers. En de veiligheid van een nieuw medicijn is altijd hun grootste zorg.
Langzaam wordt dosis THC en CBD verhoogd
Tijdens de eerste fase van het onderzoek kregen de patiënten een lage dosis CBD- en THC-pillen, zodat hun lichaam langzaam kon wennen aan deze vorm van medicatie. Voor sommige gevallen was deze lage dosering al effectief bij de pijnklachten die zij ervaarden.
Geleidelijk verhoogden de artsen de dosis van de patiënten, totdat ze een punt bereiken waarop het geneesmiddel effect heeft en de pijn afneemt of zelfs verdwijnt.
“Onze theorie was dat rustig beginnen en het langzaam ophogen echt belangrijk is om die verdraagbaarheid te vergroten. Dat correspondeert aan wat we in de praktijk zien. Het is bemoedigend”, stelt Vigano, universitair hoofddocent oncologie aan de McGill University.
Canada voorbeeld in mediwiet wereld
Prosk en zijn Santé Cannabis lopen al jaren voorop in de strijd om de toegang tot medicinale cannabis te vergroten en hij zegt dat het onderzoek naar de medicinale werking van cannabis nog in de kinderschoenen staat.
Terwijl deze studie aan de gang is, voert de Universiteit van Britisch Columbia een onderzoek uit naar het gebruik van medicinale wiet voor mensen die worstelen met posttraumatische stressstoornissen.
“Wanneer je kijkt naar waar we vier jaar geleden waren, als het alleen al gaat om het systeem zover te krijgen om cannabisproducenten te licentiëren, is het onwerkelijk hoe ver we nu zijn gekomen. We zijn wereldleiders als het gaat om cannabisonderzoek en internationale bedrijven zijn zeer geïnteresseerd. Landen zoals Duitsland en Australië nemen Canada als voorbeeld”, aldus Prosk.
Kracht van medicinale cannabis
Santé Cannabis en Tetra Pharma Bio hebben nog steeds veel gegevens om te bestuderen en er zijn nog te veel barricades op de weg naar een goedgekeurd product. Maar Prosk is ervan overtuigd dat de toekomst er veelbelovend uitziet.
Voor Joanne Fiorito was deze klinische proef letterlijk een redder in nood. Zij werd vroeger schreeuwend van de pijn wakker en slaapt nu eindelijk weer door. Ze durft te stellen dat 80% van haar pijn verdwenen is dankzij het gebruik van mediwiet. Vorig jaar had zij nog het gevoel zo langzamerhand te vergroeien met haar rolstoel en nu beweegt ze weer zoals ze dat in geen jaren meer gedaan heeft. Zij en haar neuroloog zijn overtuigd van de kracht van medicinale cannabis!
[openingsfoto: Sam72/Shutterstock]