Cannabis kweken: zorg voor voldoende zuurstof bij de wortels
Alle delen van wietplanten hebben zuurstof nodig maar voor gezonde wortels is het cruciaal. Zorg dus voor voldoende lucht in je medium en je voedingswater.
Zo plotseling als ze verschenen lijken ze weer verdwenen, de mannelijke bloemen (balletjes) waarover ik in het vorige verslag vertelde. Toen ik terugkwam van een kort weekendje weg ontdekte ik in de oksels van de vrouwelijke bloemtoppen een aantal van deze balletjes, waarvan er zelfs al eentje open was – en dus met z’n stuifmeel ongetwijfeld een paar toppen heeft bevrucht.
Zoals het hoort haalde ik de dagen erna elke dag de planten één voor één uit de kast om ze grondig te inspecteren op het wel of niet bezitten van deze bloemen. Nog eentje kwam ik er tegen, maar *klopt af* verder lijken de planten weer normaal vrouwelijk te ontwikkelen.
Logischerwijs wilde ik wel weten hoe dit nu ontstaan is, want het lijkt me niet waarschijnlijk dat het enkel aan de kwaliteit van de zaden ligt. Navraag bij experts via de redactie van Mediwietsite leverde deze uitleg op over het ontstaan van hermafrodiete wietplanten uit gefeminiseerd zaad, als gevolg van de minste hormonale stress. Hierbij is meteen een handige tip gedeeld om bij hiervoor gevoelige soorten of zaden tóch de plant te kunnen trainen en de lengtegroei aan te passen.
Ook had ik contact met de producent van de zaden, Amsterdam Genetics. Zij vertelden mij dat ze nog nooit eerder dergelijke klachten kregen en mij graag tegemoet wilden komen, ongeacht de oorzaak van deze ogenschijnlijk tijdelijke geslachtsverandering. Ondanks dat de planten weer gestabiliseerd lijken heeft dit natuurlijk wel voor paniek gezorgd en zullen er wellicht wat zaden in m’n oogst zitten.
Van de Amsterdamse zadenmakers kreeg ik daarom voor mijn volgende ronde 10 verse zaadjes van hun gloednieuwe, naar eigen zeggen beuker van een wietsoort, Green Magic. Ik heb eerlijk gezegd héél even getwijfeld om de Mediwietsite kweekkast nu al te legen en deze erin te zetten, maar die impuls heb ik onderdrukt. Geduld Kush, geduld…. Ik ben ze in elk geval erg dankbaar bij Amsterdam Genetics, want dit hadden ze niet hoeven doen. Neemt niet weg dat ik blij ben dat ze het tóch gedaan hebben!
Nu verder waar we gebleven zijn in de kweekcyclus, want ondanks alles groeien de Kosher Kush x Tangie planten onverminderd door. Vooral één dame groeit enorm hard en die pik je er zo tussenuit. Ze groeit zelfs zo hard, dat ze zichtbaar meer voeding nodig heeft dan de andere planten.
Aan de gele bladeren te zien kan ze daarom een slokje extra voeding gebruiken. Naast de geplande hoeveelheid OH-Spring die ze nu krijgen, kreeg deze hardloper twee dagen later nog wat meer. Dit heeft haar goed gedaan en de kleur komt langzaam terug in de bladeren, zoals te zien op de volgende foto.
Dat deze plant zo hard gaat is niet alleen te zien aan de bladeren, natuurlijk. Als het enige verschil met de andere planten de kleur van de bladeren was geweest, had ik waarschijnlijk een ander probleem gehad. Nee, als je goed kijkt naar de toppen van deze plant – en ze eventueel vergelijkt met die van een ander – zie je waarom deze wietplant meer eet dan haar zusters. Ze heeft namelijk véél dikkere bloeiharen en daarmee vollere bloemtoppen dan haar zussen.
Dit kan te maken hebben met haar gunstiger positie ten opzichte van de anderen. Hoewel ik ook dankbaar ben voor het mogen uitproberen van de Magnus ML-150 LED-lamp, weet ik nog niet zeker of deze wel zo geschikt is voor gebruik in de kleine Mediwietsite kweekkast. Wat betreft klimaatbeheer (door de stralingswarmte) en de lichtspreiding heb ik het idee dat deze lamp beter tot z’n recht komt in een hogere en net iets bredere kweekruimte. Al weten we dat pas aan het eind van deze cylcus, we gaan het meemaken.
We zijn nu ook bij een punt in de cyclus aanbeland dat de trichomen (harskliertjes met daarin de werkzame stoffen) zich zichtbaar gaan ontwikkelen. Alle planten ontwikkelen nu steeds meer van deze glinsterende bolletjes over de gehele bloemtop, maar geen doet het zo goed als de hardloper.
Het is wellicht nog wat vroeg, maar toch denk ik al te weten dat dit de plant is die het meest gaat opbrengen. Althans, het meest aan medicinale waarde zal hebben. Maar omdat ik dit keer, in tegenstelling tot eerdere cycli, maar één en dezelfde soort in de kast heb staan zal ik de oogst waarschijnlijk door elkaar mengen. Zo wordt er geen van deze verschillende planten gediscrimineerd. Wel zo eerlijk, toch?