Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
De reacties op mijn vorige kweekverslag liegen er niet om, verschillende lezers waren bang dat ik te vroeg mijn zaailingen zou verpotten. Na amper een weekje voorgroeien besloot ik namelijk de meiden al in hun 11L eindpotten te zetten. Zoals ik in datzelfde verslag al heb aangegeven worden echter niet alle zes de ontkiemde zaden opgekweekt, maar selecteer ik de vier planten die volgens mij de meeste potentie hebben.
De twee planten in de rechterfoto hebben daarom het leven gelaten en de ruimte gegeven voor vier toppers. Ik heb gekeken naar de grootte van de planten, de ontwikkeling van hun bladvingers en de kleur van de blaadjes. Veel meer zit er immers niet aan om te beoordelen. Op basis hiervan heb ik de vier Green Magic-planten uitgezocht die het voor mij moeten gaan doen de komende maanden.
Deze vier meiden moesten natuurlijk ook uit hun kleine ontkiem-bekertjes bevrijd worden. Vandaar dat ik de vier potten waar ik ook m’n vorige ronde in kweekte grondig schoonmaakte – om achtergebleven stuifmeel te verwijderen – en klaarzette met een substraat van hoge kwaliteit. Met behulp van de bekers waarin de kluitjes zitten maak ik gaten in de aarde, waar de kluiten straks precies inpassen.
Eén van de zorgen die ik las over het relatief vroeg verpotten, was dat de wortels nog niet voldoende ontwikkeld zouden zijn en ik daarom het risico zou lopen dat de kluit uit elkaar zou vallen en wortels zouden beschadigen. Door heel zorgvuldig met het spul om te gaan, en niet te nat of droog te verpotten, kreeg ik de kluiten echter netjes en in één stuk uit hun bekers. De wortels bleken ook al een flinke sprint naar de bodem van het potje te hebben getrokken.
Met het stengeltje tussen de vingers draai ik het bekertje om en zo valt de kluit netjes in m’n handpalm. Hier trek je dan het bekertje voorzichtig vanaf en vervolgens hoeft deze alleen 180 graden te worden gedraaid met de kluit de aarde in. Een slok water met daarin BioQuants OH-Spring voeding maakt het af, want de plant moet ook in haar nieuwe pot op zoek naar water en meststoffen natuurlijk.
Na het verpotten van de planten is het altijd even afwachten hoe ze erop reageren. Amper een dag na het verpotten van m’n Green Magic-plantjes is echter al duidelijk te zien dat het dit keer heel soepel is verlopen. De bladeren staan fier omhoog naar het licht toe, wat aangeeft dat ze tevreden zijn en de omstandigheden goed zijn. Oftewel: de wortels zijn niet beschadigd door het verpotten en de meiden hebben geen stress.
Voor het eerst in mijn kweek-carriére heb ik de planten ’s nachts in het licht staan en heb ik hun ‘nacht’ ingesteld tussen 10.00 en 16.00 uur. Omdat dan de centrale verwarming in huis aanstaat hoef ik de ‘plantnacht’ niet te verwarmen zoals ik voorheen weleens had.
Als de lamp uitgaat verlaagt namelijk de temperatuur in de kast, maar omdat de omgeving waarin m’n Mediwietsite kweekkast staat nu warm blijft, daalt deze niet teveel. Bij ‘nacht’ is het nu zo’n 20 graden in de kast en zodra de lamp aangaat stijgt dit binnen enkele uren naar tussen de 24 en 26 graden. Een perfecte temperatuur, dus m’n strategie werkt!
Een week na het verpotten van de planten wordt pas écht duidelijk hoe goed ze het naar hun zin hebben. De planten groeien prachtig door en dankzij de goede lichtspreiding van de Hans Panel LED-lamp blijven ze ook nog eens laag. Dit hoorde ik al van wat kweekvrienden die de Hans Panel al probeerden, maar ik zie het nu pas met m’n eigen ogen.
Nu krijgen de bladeren die eerst nog uit één bladvinger bestonden, ook langzaamaan steeds meer vingers. Het is dus een kwestie van tijd voordat de eerste vijfvingerige bladeren zich zullen tonen. Ik zit er in elk geval bovenop en kijk dagelijks voor ze gaan slapen en wanneer ze wakker worden naar binnen. Dankzij het kleurenspectrum van deze LED-lamp is dat ook een stuk aangenamer dan met eerdere lampen die ik eerder heb gebruikt.
Omdat eerder gebruikte lampen erg roze licht gaven bleef ik achter met een verstoorde blik en een groene waas als ik in de kast was bezig geweest. Nu kan ik er makkelijk een half uur in bezig zijn en foto’s maken zonder de lamp zachter te hoeven zetten of erna met een verkleurde waas te blijven zitten. Daar valt ook wat voor te zeggen, vind ik.
De komende week blijf ik de planten goed in de gaten houden en wellicht dat de lamp voor het eerst iets omhoog moet. Binnenkort zal ook het eerste moment zich aandoen dat ik BioApex ga gebruiken, de hormonen die de groei van de hoofdtak moeten indimmen zodat de planten zich breder en minder hoog ontwikkelen.
De bedoeling is dat hiermee de planten het kweekoppervlakte gaan vullen, zonder dat ik ze hoef te toppen. Hiermee hoop ik alle mogelijke factoren te elimineren die eventueel voor stress kunnen zorgen, omdat ik nooit meer hermafrodieten in de kast wil hebben. Dat station hoop ik nu wel echt gepasseerd te zijn…