30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
Ja, het is eindelijk zo ver! Althans, bijna dan. Zoals in de voorgaande kweekverslagen te lezen is, kijken we vooruit naar een vroegere oogst van één van de SOG Killin planten. Deze kush heeft een verrassend korte bloeiperiode en kan na zeven weken bloeien al oogstrijp zijn. Bij mij staat ze al wat langer, maar is het nu toch echt bijna oogsttijd.
En dat is toch wel het moeilijkste van het kweken vind ik, wanneer gaan we oogsten? Natuurlijk er zijn indicaties en richtlijnen, maar die zijn alsnog best ruim genomen. ‘Als 50-70 procent van de bloeiharen indroogt (oranje wordt i.p.v. wit) is ze klaar’. Leuk, maar alsnog 20 procent speling, en ik ga niet tellen en uitrekenen hoor.
Een andere indicatie waaraan je kunt zien of je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden zijn de trichomen. De plakkerige harskliertjes aan de wiettop, waarin de meeste werkzame stoffen zitten. Als deze niet transparant, maar melkachtig zijn van kleur is de plant het meest potent. Als je haar nog langer laat staan (een dag maakt niet uit, denk aan een week of twee langer) gaat ze over haar piek heen en zet de oxidatie van de werkzame stoffen in de wiettop in. Het melkachtige wordt amber en de wiet krijgt een meer slaapverwekkend en lichamelijk effect.
Met een loepje dat ik voor 8 euro bij een supermarkt met blauwe huisstijl heb gekocht – ‘Ah, die ene?’ Ja, die ja – kon ik wat foto’s maken van de trichomen op mijn kushplanten. We zien erop dat de trichomen voor de helft melkachtig zijn, als we een schatting zouden moeten maken. Van die foto’s, die nog verdomd lastig te maken zijn, kunnen we dus afleiden dat de plant nog een paar dagen kan blijven staan.
Er is namelijk niets verdrietigers dan een wietplant die te vroeg geoogst is. Want daarin zijn de werkzame stoffen gewoon nog niet genoeg ontwikkeld en dat is zonde van de weken energie die je in de kweek hebt gestoken. Het advies is dus: als je denkt dat ze om kan, nog een klein weekje laten staan. Maar wel goed in de gaten blijven houden hé!
Je kunt soms ook aan de bladeren zien dat je planten klaar zijn om te oogsten. In de natuur is ze namelijk klaar wanneer de herfst begint. Als je bladeren aan het eind van de bloeifase geel of bruinig worden en van de plant af vallen is dat een teken dat de oogst dichterbij komt. Maar wanneer je boosters hebt gegeven die bijvoorbeeld de aanmaak van chlorofyl (bladgroen) stimuleren, kan de plant echter eerder klaar zijn dan de bladeren aangeven. De aanschaf van een microscoop, loepje of lens voor de smartphone is dus zeker aan te raden.
De Pineapple planten beginnen nu ook aan de latere fase van de bloei. Zo zie ik steeds meer oranje bloeiharen op de grote foxtail-toppen verschijnen. Deze zullen echter nog lang niet klaar zijn en moeten dus nog even in de kast blijven staan.
Omdat ik zeker weet dat er in elk geval één plant eerder geoogst wordt dan de rest, moet er een oplossing komen om de plant te drogen. Idealiter droog ik de wietplanten in mijn Mediwietsite kweekkast. Lampje uit en de afzuiging met de tijdschakelaar 12 uur aan en 12 uur uit, een perfecte omgeving om wiet in te drogen. Maar omdat er straks nog minstens drie planten in blijven staan is dat geen optie. Als je wietplanten tijdens het drogen aan licht blootstelt neemt de potentie namelijk af omdat het oxidatieproces wordt versneld.
Met mijn MacGyver-skills heb ik dus even een simpele droogdoos gemaakt. De geur van één klein plantje stoort mij niet, dus is een afzuiging niet echt nodig. Ik heb daarom een hoge doos genomen, hier aan de bovenkant horizontaal twee bamboestokjes in gestoken en luchtgaten gemaakt. Een afgesloten doos kan te vochtig worden en de wiettoppen doen rotten. Daarom zorg ik ervoor dat er onder veel lucht in kan en maak ik kleine gaatjes aan de bovenkant zodat warme vochtige lucht kan ontsnappen. Hierbij denk ik eraan dat er niet teveel licht in de doos komt.
Hoe ik straks de takken ga ophangen moet ik nog even verzinnen. Dat zal waarschijnlijk met ijzerdraad of touw gebeuren. Zo ver zijn we in elk geval nog niet, maar de basis staat er. Zodra de eerste plant straks écht klaar is om geoogst te worden, ben ik er ook klaar voor.
De andere SOG Killin plant, die rechts achterin de kweekkast staat, begint nu ook ineens snel af te bloeien. Witte bloeiharen worden steeds sneller oranje, en het doet geloven dat deze plant haar zus snel achterna gaat. Deze gaan we dus ook nauwlettend in de gaten houden. In elk geval zal de eerste SOG Killin in de loop van deze week geknipt worden.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm blij ben dat deze lange kweekcyclus bijna tot een eind komt. Het had allang klaar kunnen zijn, als ik in het begin geen fouten had gemaakt waardoor de planten langer moesten voorgroeien om er nog íets uit te halen. Hierna gaan we het beter doen. Hierna móet ik het beter doen, want van elke kweek leer je weer iets nieuws.