Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gereageerd op vragen van de gemeente Zwartewaterland. Die deed een dringende oproep aan de Tweede Kamer om met een oplossing te komen voor patiënten die thuis medicinale wiet kweken. Het Ministerie houdt voet bij stuk. Thuis wiet kweken mag niet. Ook niet voor patiënten.
In een brief die gisteren openbaar is gemaakt, heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gereageerd op vragen van de gemeente Zwartewaterland. Het college van B en W van Zwartewaterland deed in oktober 2019 een dringende oproep aan de Tweede Kamer, zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie voor een beter medicinaal wietbeleid. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom een bejaarde echtpaar, Jan en Jannie uit Hasselt.
Veel ophef
Jan kweekte twee wietplanten in de achtertuin om daar wietolie van te maken voor zijn vrouw Jannie. Die lijdt aan psoriasis en cannabis helpt. In augustus werden de planten, na een klacht via Meld Misdaad Anoniem, met veel bombarie verwijderd door de politie.
Het voorval leidde tot enorm veel ophef. De landelijke media doken er bovenop en D66 stelde kamervragen aan het Ministerie van VWS. Hierop reageerde minister Bruno Bruins in september dat hij geen ontheffing verleent aan mensen die thuis wiet kweken voor medicinaal gebruik.
“Het huidige beleid heeft als doel om binnen de geldende internationale en nationale wettelijke kaders ervoor te zorgen dat medicinale cannabis van farmaceutische en constante kwaliteit via de apotheek op recept beschikbaar wordt gesteld aan patiënten die dit door hun arts voorgeschreven hebben gekregen.”
De minister benadrukte dat alles wat met medicinale wiet heeft te maken, via het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) loopt.
LEES OOK: De Jan en Jannie-case • Majon Fisher doet verslag
Gezondheidsrisico’s
Jan van Raalte bij de plek waar zijn twee medicinale wietplanten stonden. [Foto: afbeelding uit videoreportage RTV-Oost]
Naast D66 wilde de gemeente Zwartewaterland – waar Hasselt onder valt – ook benadrukken dat het zo niet langer kan. Tijdens een raadsvergadering besloot een meerderheid van de raad dat het gedogen van wiet kweken te ver gaat. De gehele raad had wél begrip voor het echtpaar Van Raalte en anderen die medicinale wiet gebruiken en dat ’t liefst zelf kweken.
Daarop nam de raad een motie aan van politieke partij Buitengewoon Zwartewaterland (BGZ) die het college van B en W opdracht gaf de Tweede Kamer een brief te sturen.
Die brief is nu min of meer hetzelfde beantwoord als de brief van D66. Het ministerie van VWS houdt vast aan de wet waarin staat dat de thuisteelt niet is toegestaan. Bovendien gaan zij geen actie ondernemen om de wet te wijzigen.
Patiënten willen juist zelf kweken omdat wiet uit de apotheek onvoldoende helpt bij verschillende gezondheidsklachten.
Een van de redenen in de brief is op zijn zachts gezegd opvallend. Het ministerie geeft namelijk aan dat er te veel gezondheidsrisico’s kleven aan het gedogen van de thuisteelt van mediwiet. Het gaat namelijk om een ‘ongecontroleerd medicijn’ dat alleen een apotheek mag verstrekken. Er is dan namelijk toezicht op het gebruik van wiet, ook in combinatie met andere medicijnen.
Patiënten willen juist zelf kweken omdat wiet uit de apotheek onvoldoende helpt bij verschillende gezondheidsklachten.
Angst voor criminaliteit
Een kweekkast zoals deze is compleet ingericht met goedgekeurde apparatuur en geschikt voor enkele planten.
Een andere reden die het ministerie geeft is dat zij een woonhuis ongeschikt achten voor het kweken van wiet.
“Om de ideale omstandigheden voor een hennepplant te creëren is veel licht, warmte, water en elektriciteit noodzakelijk”, zo valt in de brief te lezen. “De aanschaf van materialen is veelal illegaal en ook de aanleg van (kleine) kwekerijen gebeurt veelal onwettelijk.”
Wie thuis een kleine kwekerij maakt komt volgens het ministerie bij de aanschaf van alle materialen ook al snel in contact met criminelen. Hierbij gaat het ministerie helemaal voorbij aan de aanleiding van de brief: mensen die in hun achtertuin een paar wietplanten kweken. Cannabis groeit prima buiten, in de buitenlicht, met zonlicht.
Tevens zijn voor het binnen kweken van een paar medicinale wietplanten helemaal geen grote hoeveelheden elektriciteit nodig. In een eenvoudige kweekkast of -tent met een zuinige LED-lamp kan iemand prima een paar wietplanten te kweken.
Bovendien, zet een paar tomaatplanten in zo’n kast en het probleem is weg. Het probleem is namelijk het verbod. Het verbod op een plant waar zoveel mensen baat bij hebben.
[Openingsfoto: shutterstock/RoschetzkyProductions]