(advertenties)
(advertentie)

Een psycholoog aan de Amerikaanse Buffalo University heeft $3,2 miljoen subsidie gekregen van het National Cancer Institute om te onderzoeken hoe cannabisgebruik van invloed is op patiënten die immuuntherapie krijgen. Deze behandeling, ook wel immunotherapie genoemd, is een zich snel ontwikkelende behandeling die het immuunsysteem helpt kanker te bestrijden.

Immuuntherapie én cannabis worden steeds populairder

Bijna 44% van de kankerpatiënten met 20 verschillende tumortypen krijgt een behandeling met immuuntherapie – met name een specifiek type waarbij immuuncheckpoint-remmers (ICI’s) worden gebruikt. Immuuncheckpoints zijn een normaal onderdeel van het immuunsysteem. Ze sturen de immuunrespons om de vernietiging van gezonde cellen te voorkomen.

Tot 40% van de kankerpatiënten zegt cannabis te gebruiken voor symptoombestrijding tijdens en na de behandeling. Maar volgens Rebecca Ashare, universitair hoofddocent psychologie aan het College of Arts and Sciences en hoofdonderzoeker van de miljoenensubsidie, is er niet veel rigoureus onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van cannabisgebruik voor dat doel.

Vermindert cannabis werking immuuntherapie of niet?

“Er zijn vrijwel geen langetermijnonderzoeken die de potentiële voordelen en nadelen evalueren voor personen die worden behandeld met immunotherapie voor kanker. En dat ondanks het feit dat cannabis bij kanker in 37 staten en Washington D.C. is gelegaliseerd”, legt Ashare uit.

“Er zijn meldingen van voordelen op het gebied van pijnverlichting, stemmingsverbetering en het tegengaan van slaaptekort, maar er is ook bewijs voor lichamelijke, cognitieve en mentale schade, waaronder stoornissen door cannabisgebruik.”

Veel kankerpatiënten gebruiken al cannabis om de symptomen van hun behandeling te managen, maar het effect van mediwiet op immuuntherapie is nog onontgonnen terrein… [foto: Nyaaka/Shutterstock]

ICI’s worden vaak gebruikt als eerstelijnsbehandeling en zijn een veel voorkomende vorm van immuuntherapie voor kanker. Over het algemeen hebben ze minder bijwerkingen dan chemotherapie en patiënten kunnen de behandeling langer ondergaan dan bij chemotherapie. Maar cannabis heeft ontstekingsremmende eigenschappen die de immuunfunctie kunnen onderdrukken.

“Dat is meestal een goede zaak, behalve als je wilt dat het immuunsysteem actief is om kanker te bestrijden, dus er zijn zorgen dat cannabis de werkzaamheid van immuuntherapie zou kunnen verminderen”, zegt Ashare.

“De vraag naar bewijs is duidelijk en dit project vertegenwoordigt een belangrijke eerste stap in dat proces, aangezien zowel immuuntherapie als cannabisgebruik steeds meer wijdverspreide therapeutische opties in de oncologie worden, die door veel patiënten en artsen worden geaccepteerd.”

Wat gaat er precies gebeuren met de miljoenensubsidie?

Bij de investering van het National Cancer Institute in dit onderzoeksproject zijn meerdere partners betrokken. Thomas Jefferson University en Oregon Health and Science University zullen samen met Buffalo University deelnemers werven voor het drie locaties tellende, 12 maanden durende observationele onderzoek.

Het primaire doel is om de kennis te bevorderen over de voordelen en nadelen van cannabisgebruik in de loop der tijd bij kankerpatiënten die worden behandeld met immuuntherapie.

Elke locatie zal beginnen met het werven van 450 deelnemers die worden behandeld voor kanker met ICI immunotherapie. De helft van de deelnemers zijn cannabisgebruikers en de andere helft zijn niet-gebruikers.

Deelnemers worden niet gerandomiseerd voor de studies en zullen elk hun eigen producten gebruiken. Het onderzoeksteam zal de voor- en nadelen beoordelen aan de hand van medische dossiers, patiëntresultaten en bloedmonsters op zes verschillende tijdstippen gedurende een periode van een jaar.

Het project maakt deel uit van een door het NCI gefinancierd consortium dat de grootste groep kankerpatiënten in het land zal omvatten die ooit heeft gekeken naar cannabisgebruik bij patiënten met kanker.

Ashare: ‘Ook nadelen en bijwerkingen van cannabis (bij kanker) onderzoeken’

Rebecca Ashare van het Department of Psychology gaat de studie leiden

Teamleider Ashare doet al een paar jaar onderzoek naar cannabisgebruik bij kankerpatiënten. Ze begon  met het onderzoeken of cannabisgebruik een ‘opioïden besparend effect’ zou kunnen hebben, waardoor patiënten de dosering of hoeveelheid opioïden die ze gebruikten zouden kunnen verminderen en toch een effectieve pijnbestrijding zouden behouden.

Toen ze met dat onderzoek bezig was, werd het duidelijk dat er veel onderzoek werd gedaan naar de mogelijke voordelen van cannabisgebruik, maar dat er weinig aandacht werd besteed aan mogelijke bijwerkingen of nadelige effecten. Ze zegt dat het nu tijd is om te proberen die kenniskloof te dichten.

“We hebben een sterk multidisciplinair team met expertise in de behandeling van kankersymptomen, medicinale cannabis, gezondheidsgelijkheid, oncologie, immunologie en middelenmisbruik”, zegt Ashare. “Over het geheel genomen zal dit onderzoek een blijvende impact hebben op de wetenschap van de behandeling van kankersymptomen en uiteindelijk de patiëntenzorg en -veiligheid verbeteren.”

[openingsbeeld: ibreakstock/Shutterstock]